TAŞINDIK.... TAŞINDIK... TAŞINDIK....
Artık buradayız... Bundan sonraki paylaşımlarımızı yapacağımız yeni adresimize bekleriz efendim..
SÜTLAÇ
OYUNCULAR
1 Litre süt
1 Su bardağı (20 ml.) pirinç
9 Yemek kaşığı şeker
2 Bardak içme suyu
Yarım çay kaşığı tuz
SENARYO
Sütlaç, yapımı beni en çok
zorlayan tatlı / yemek olmuştur. Annem, sürekli göz kararı yaptığından bir türlü ölçüyü
tutturamazdım, ya çok sert olurdu ya da pirinci çok az olurdu ve nişasta ilave
etmek zorunda kalırdım ki alışkın da olmadığımdan hiç sevmem nişastalı sütlacı.
Nihayetinde şirkette yemek yapan abladan ölçülü sütlaç tarifi aldım ve
istediğim kıvamı tutturmuş oldum. Tarifi aldığım abla Trabzonlu idi, sanırım bu
şekildeki sütlaç yapımı yoğun olarak Karadeniz’ e özgü bir şey.
Pirinçleri şişmesi için suda haşlıyoruz,
eğer yeteri kadar şişmeden suyu çekerse su ekleyerek haşlamaya devam
edebilirsiniz, pirinçler iyice yumuşadıktan sonra sütünü de ekleyip nişastasını
iyice salana kadar karıştırarak kaynatıyoruz. Yaklaşık bir saat kadar sürüyor
bu kaynatma işlemi, pirinçler nişastasını salıp kıvamı artmaya başladığında tuz
ve şekeri ilave edip bir süre daha kaynatıyoruz ve ardından soğuması için
kaselere paylaştırıyoruz. Sütlacı dolaba koyduktan sonra özellikle şarap
eşliğinde servis edecekseniz servis etmeden bir saat önce dolaptan çıkartıp oda
sıcaklığına getirirseniz lezzeti daha çok açığa çıkar. Yarı tatlı şarap
eşliğinde servis edebilirsiniz.. Afiyet olsun..
ACI ÇİKOLATALI DONDURMA
3 Bardak süt
100 Gram acı çikolata(%70
kakao’lu)
2 Tatlı kaşığı kakao
1 Tatlı kaşığı salep
1 Tatlı kaşığı nişasta
6 Yemek kaşığı şeker
SENARYO
Vişneli dondurma tarifini
vermiştim, bir aşağıdaki tarif, eğer tek gitmez yanında başka bir çeşit daha olsaydı diyorsanız buyurun
bu da çikolatalı dondurma, ben ve eşim çikolatayı da acı sevdiğimiz için
dondurmada da kakoyu yoğun kullandım, eğer çok kakaolu sevmiyor iseniz miktar
ayarlamasını damak tadınıza göre yapabilirsiniz.
Daha önce vermiş olduğum vişneli
dondurma tarifindeki gibi salebin topaklanması önlemek için 1 bardak soğuk
sütte nişasta ve kakao ile beraber çözdürüyoruz. Ardından tenceredeki süte
yavaş yavaş ekledikten sonra blendr ile iyice çözülmesini sağlayabilirsiniz.
Tüm malzemeler çözüldükten sonra ocağın altını açarak kanatmaya
başlayabilirsiniz. Sütün kaynamasına yakın şeker ve çikolatayı ekleyerek
karıştırmaya devam edin. Çikolata sıcağın etkisi ile kolayca eriyecektir.
Kaynadıktan sonra da çikolatalar homojen olarak dağılana kadar karıştırarak
kanatmaya devam edin.
Bundan sonraki işlemler vişneli
dondurma ile aynı. Oda ısısına gelene kadar beklettikten sonra dondurucuya
alıyoruz ve 5-6 saat boyunca her saat başı mikserin düşük devrinde karıştırmak
sureti ile kıvamını ayarlıyoruz. Çikolatalı dondurmanın donma süresi biraz daha
uzun olabilir, bir gece dondurucuda dinlendikten sonra yine tatlı ya da yarı
tatlı şarap eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..
OYUNCULAR
4 Bardak süt
1 Bardak vişne suyu
9 Yemek kaşığı şeker
1 Tatlı kaşığı salep
1 Tatlı kaşığı nişasta
SENARYO
Sıcaklar artarak devam ederken,
diğer taraftan da vişneler pazarlardaki yerini almış bulundu şu günlerde. Taze
taze vişneler ile vişneli dondurma yapmanın kaçınılmaz olduğu günlerdeyiz, biz
de bu uygun günleri değerlendirdik ve taze vişneler ile vişneli dondurmamızı
yaptık. İşte tarifi, gayet kolay uygulanabilir bir tarif bu, dondurma makinem
olmamasına rağmen gayet lezzetli bir dondurma elde ettik, siz de senaryoyu tam
olarak uygularsanız, dondurma makinesi olmadan da dondurma yapılabildiğini
göreceksiniz.
Öncelikle vişnelerin
çekirdeklerini çıkartıp süzgeç yardımı ile vişneleri ezerek suyunu
çıkartıyoruz, bu yöntemle 1 bardaktan da fazla vişne suyu elde edersiniz, bu
sebeple ayrıca vişne suyu almanıza gerek yok. Salep çabuk topaklandığı için, 1
bardak kadar soğuk sütte salep ve nişastayı iyice karıştırdıktan sonra yavaş
yavaş tenceredeki diğer süte ekleyin, ocağın altını açmadan bu işlemi
yaparsanız topaklanmayı büyük oranda engellemiş olursunuz. Ancak yine de
topaklanır ise mikser yardımı ile çözebilirsiniz. Şeker ve vişnenin posasını da
bir kapta iyice karıştırıp, bu malzemeyi ve vişne suyunu da tencereye
ekledikten sonra ocağın altını açıp karıştırarak kaynatmaya başlayabilirsiniz. Bu
aşamada vişnelerin çok iri taneli olmasını istemiyorsanız blendr yardımı ile
parçalayabilirsiniz. Kaynadıktan sonra
10-15 dakika kadar da kısık ateşte yine karıştırarak kaynatmaya devam ettikten
sonra ateşten alabilirsiniz. Oda sıcaklığına geldikten sonra dondurucuya
koyabilirsiniz dondurmayı, 5-6 saat
boyunca her saat başı mikser ile en düşük devirde karıştırdıktan sonra iyice
kıvama gelene kadar dondurucuda bekletiyoruz.
Dondurmanızı çelik tencerede yaparsanız hem karıştırmanız daha kolay olur
hem de daha çabuk donmasını sağlamış olursunuz. 1 gece dinlendikten sonra
dondurmanız servise hazır, servis etmeden 5 dakika önce çıkartırsanız tabaklara
daha rahat alırsınız. Bu sıcak yaz günlerinde tatlı ya da yarı tatlı şaraplar
ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..
FRAMBUAZ SOSLU SAKIZLI MUHALLEBİ
OYUNCULAR
9 Yemek kaşığı şeker
5 Yemek kaşığı un
1 Yemek kaşığı nişasta
1 Yemek kaşığı pirinç unu
1 Tatlı kaşığı ezilmiş sakız
SOS OYUNCULARI
200 Gram Frambuaz
1 Tatlı kaşığı nişasta
1 Tatlı kaşığı şeker1 Çay bardağı vişne suyu
SENARYO
Mezehaneyi twitter.com/mezehane' den takip edenler eşimin ve benim Bozcaada aşığı olduğumuzu anlamışlardır, hemen her sene en az bir kere gitmek istediğimiz, özlediğimiz bir ada oldu Bozcaada, tabiki başka yerler görmeyi de ihmal etmeden. Bu yıl da ilk gidişimizi gerçekleştirdik ve üç günlük bir ada havası alıp geldik, sadece hava almakla kalsak iyi, nevalemizi de topladık reçeller, sakızlar, şaraplar...
Sakızı ben ve eşim Bozcaada' da sevdik, orijinal olduğundan büyük ihtimal, bilirsiniz sakız Yunan Adası olan Sakız Adasındaki Sakız Ağaçlarından elde edilmekte, Türkiye' de de Çeşme' de yoğun olarak bulunmakta idi ancak gün geçtikçe Çeşme tarafında azalma gözlenmekte, hatta seyirlik kaldı desek yeridir. Oysa Akdeniz ikliminde çok da rahat yetişen bir ağaçtır Sakız Ağacı ve gerekli ilgi gösterildiğinde çok da uygun topraktır Çeşme, Sakız Ağacı için, şimdi dediğim gibi sayılı miktarda maalesef. Dünyadaki sakız ihtiyacının çoğu Yunanistan' dan karşılanmakta, orada hala mevcut Sakız Ağaçları. Rakısı, likörü, reçeli, tatlısı, diş macunu bile elde edilirmiş sakızdan.
Dediğim gibi Bozcaada' da sevdik biz sakızı, önce Lodosbozcaada' da Karadutlu Sakızlı Muhallebide, ardından Çınaraltı' nda Sakızlı Kahvede, sonra Çiçek Pastanesindeki Sakızlı Bademli Kurabiyede, peşinden Ada Cafe' de Gelincikli Sakızlı Muhallebide, son olarak da lodosbozcaada yanında yer alan dondurmacıdaki Sakızlı Dondurmadan sonra sevdik, bunların her tadımında arttı sevgimiz sakıza. Şimdi sadece sakız rakısı kaldı denemediğimiz, onu da Yunanistan' da deneriz artık.
Ve bu sakız sevgi sonucunda Ada Cafe' de bulunan sakızlardan da alıp eve dönüşümüzü gerçekleştirdik, hemen akabinde de yaptık frambuaz soslu muhallebimizi bir tek hava Bozcaada havası değil ama onu da sakızı, şarabı ve reçelleri ile evimizde estirmeye çalışıyoruz.
Şimdi gelelim tarifimize;
Frambuaz sos için ise bütün malzemeleri karıştırıp ateşe aldıktan sonra, boza kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz. Sos kabına alıp soğumaya bıraktıktan sonra üzerinin kabuk bağlamaması için 10 dakika aralarla karıştırmanız gerekir. Daha sonra arzuya göre geniş bir kaba alıp dilimleyerek ya da kaselere koyduktan sonra üzerine de frambuaz sosu ekleyip servis edebilirsiniz. Yarı tatlı beyaz şarap ile mükemmel uyum sağlayan bir tatlıdır… Afiyet olsun..
FIRINDA KABAK TATLISI
OYUNCULAR
1 kilo ayıklanmış bal kabağı1,5 su bardağı şeker
SENARYO
Kabaklarımızı iri parçalar halinde doğradıktan sonra
tencereye yerleştirelim, üzerine şekerimizi de koyup bir gece
dinlendirelim. Ertesi gün dinlenmiş
şekeri erimiş ve suyunu bırakmış kabaklarımızı fırın tepsisine yayıp 150 derece
önceden ısıtılmış fırına verelim ve şerbeti iyice çekene kadar fırında tutalım.
Şerbet ile iyice özdeşleşen kabakları fırından alıp soğumaya bırakalım,
soğuduktan sonra hafif bir akşam yemeğinin ardından üzerinde kaymak yanında da
yarı tatlı beyaz şarap ile servisimizi yapalım. Afiyet olsun..
KİVİLİ PARFE
OYUNCULAR
2 Adet yumurta akıYarım su bardağı şeker
3 Yemek kaşığı su
2 Adet kivi
FİGÜRANLAR
2 Adet kivi2 Tatlı kaşığı nişasta
1 Su bardağı su
1 Tatlı kaşığı şeker
SENARYO
Öncelikle sosumuzun soğumaya vakti olması için sosu
hazırlayıp kenara alalım. Bunun için kivileri doğrayalım ve diğer sos
malzemeleri ile birlikte tencereye alıp boza kıvamına gelene kadar sürekli
karıştırarak kaynatalım, daha sonra meyvelerin de yumuşaması için altını kısıp
10 dakika kadar kısık ateşte kaynatmaya
devam edelim. Sosumuzu ateşten alıp
soğuması için bir kenarda bekletirken bi parfenin krem şantisini yapmaya
başlayalım. Bunun için yumurta aklarını mikser ile kar gibi olana dek yüksek
devirde çırpalım, bu arada şekerli suyu ağdalaşana kadar kaynatalım.
Yumurtaları çırpmaya devam ederken kaynattığımız şekerli suyu da ilave edip
çırpmaya devam edelim, krema kıvamına gelene kadar yaklaşık 10-15 dakika
sürekli yüksek hızda çırpmak gerekiyor.. Diğer tarafta da minik küpler halinde
doğradığımız kivileri de bu karışımın içine ekleyip spatula ile karıştıralım ve
ister tek bir kaba ister küçük küçük kaselere koyup dondurucuya koyalım. En az
7-8 saat dondurucuda kaldıktan sonra
üzerine kivili sosumuzu ve isteğe
göre çikolata sosumuzu da döktükten sonra özellikle sıcak yaz gecelerinde beyaz yarı tatlı şarapla servis
edebilirsiniz.. Afiyet olsun..ISPANAKLI PASTA
OYUNCULAR
250 Gram ıspanak yaprağı
3 Adet yumurta
1,5 Su bardağı şeker
1 Su bardağı süt
1 Su bardağı sıvı yağ
3 Su bardağı un
1 Paket kabartma tozu
SENARYO
İlk olarak ıspanakları güzelce yıkayıp kendi suyunda
haşlayalım ve robottan geçirip püre haline getirelim, yaklaşık 1 su bardağı
ıspanak püresi hazırlanmış oluyor. Şimdi
kekimizi yapmaya başlayalım, yumurta ve
şekeri mikser ile iyice kabarana kadar çırpalım, ardından süt ve yağımızı da
ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. 5 dakika kadar çırptıktan sonra ıspanak
püresini de ekleyip, yine 5 dakika kadar çırpalım. Son olarak un ve kabartma
tozunu da ekleyip 10 dakika kadar daha çırpıyoruz ve 170 dereceye ayarladığımız
fırına veriyoruz keki. Çıkardıktan sonra dilerseniz keki ikiye bölüp arasına ve
üzerine krem şanti ekleyebilirsiniz.
Yarı tatlı rose şarap ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..
KEK OYUNCULARI
1,5 paket yulaflı bisküvi50 Gram tereyağ
PEYNİR OYUNCULARI
2 Paket labne peynir4 Adet yumurta
1 Çay bardağı yoğurt
1 Su bardağı toz şeker
3 Çorba kaşığı un
1 Paket vanilya
SOS OYUNCULARI
250 Gram dondurulmuş frambuaz2 Yemek kaşığı nişasta
3 Yemek kaşığı şeker
1 Çay bardağı su ( vişne suyu da kullanabilirsiniz)
Bisküvileri rondodan geçirdikten sonra erimiş tereyağı ile karıştıralım. Keki yapacağımız kalıba ( klipsli yuvarlak kek kalıbı ya da borcam uygun oluyor) bisküviyi iyice bastırarak yayalım. 15 dakika buzlukta dinlendirelim.
PEYNİR SENARYOSU
Yumurtanın sarısı ile aklarını derince olan ayrı kaplara
kırıyoruz. Sarısı ile şekeri iyice çırpalım, ardından labne peynir ve yoğurdu
da ekleyip bir süre daha çırpalım.Aklarını çırpıcı yardımı ile çırparak kar haline getirdikten sonra un ve vanilyayı ekleyip bir süre daha çırpalım. Ardından bu iki karışım birbirine ekleyip spatula yardımı ile yavaşça karıştırdıktan sonra buzlukta dinlendirdiğimiz tabanın üzerine dökelim ve 170 derece fırında 30 dakika pişirelim.
SOS SENARYOSU
Bir miktar ( 50 gr. Kadar) frambuazı kenara ayıralım kalan
200 gramı ile diğer malzemeleri bir tencereye alalım ve boza kıvamına gelene kadar
karıştırarak ocakta pişirelim. Kek ve sos soğuduktan sonra üzerine sosumuzu yayarak dökelim. Son olarak kenara ayırdığımız frambuazı da üzerine ekledikten sonra dolapta 7-8 saat dinlendirelim. Dömisek şarap ile servis edilebilinir. Afiyet olsun..
KEK OYUNCULARI
3 Adet yumurta
1Su bardağı şeker
1,5 Su bardağı un
1 Paket kabartma tozu
PASTA OYUNCULARI
1 Litre süt
2 Yemek kaşığı un
2 Yemek kaşığı nişasta
2 Yemek kaşığı pirinç unu
5-6 Yemek kaşığı şeker
MEYVE OYUNCULARI
5 Adet anjelik erik
1 Adet armut
3 Adet kivi
1 Adet orta boy nar
KEK SENARYOSU
Yumurta ve şekeri köpürünceye kadar çırptıktan sonra un ve
kabartma tozunu ekleyip bir süre daha çırptıktan sonra kalıba dökelim ve 180
derece fırında yarım saat pişirelim.
PASTA SENARYOSU
Bütün malzemeleri tencereye koyduktan sonra boza kıvamına
gelene dek karıştırarak pişirelim. Altını kapattıktan sonra ılıklaşana kadar
üzerinin kabuk bağlamaması için 5 dakikada bir karıştıralım.
MEYVE SENARYOSU
Bütün meyveleri ince ince doğrayıp bir kenara alalım.
Bütün malzemeleri hazırladıktan sonra öncelikle kekimizi
ikiye bölelim. Bir katını pastayı hazırlayacağımız kabımıza alalım ve üzerine
hazırladığımız karışımın yarısına yakınını dökelim. Üzerine doğradığımız
meyveleri dilediğimiz gibi yerleştirdikten sonra kekin diğer yarısını da
üzerine kapattıktan sonra kalan pasta karışımını da üzerine dökelim, yanlarına
doğru da döktükten sonra kalan meyveleri de üzerine yerleştirip dinlenmesi için
dolaba koyalım. En az 8-9 saat
dinlendikten sonra dömisek şarap ile mükemmel uyum sağlar, kırmızı şarap eşliğinde
de servis edebiliriz. Afiyet olsun..
İRMİK TATLISI
OYUNCULAR
1 Litre süt9 Yemek kaşığı irmik
8 Yemek kaşığı şeker
SENARYO
Dünyanın en kolay ve en lezzetli ve en hafif tatlısıdır
sanırım, şöyle ki; bütün malzemeleri tencereye alıp irmikler iyice şişip
yoğunlaşana dek karıştırarak pişiriyoruz, kaynadıktan sonra 5-6 dakika kadar
kısık ateşte kalırsa irmikler bir miktar daha yoğunlaşır. Ardından dilerseniz
tek bir kaba alıp dilimleyerek dilerseniz de ayrı kaselere alarak servis
edebilirsiniz, dilimleyerek yemek daha keyifli oluyor. Dömisek şarapla üzerine
de dondurma koyarak servisi daha da şık hale getirebilirsiniz. Afiyet olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder