TAŞINDIK.... TAŞINDIK... TAŞINDIK....
Artık buradayız... Bundan sonraki paylaşımlarımızı yapacağımız yeni adresimize bekleriz efendim..
KARALAHANA DİBLE
OYUNCULAR
1 Demet karalahana
3 Sap pırasa
2 Adet havuç
2 Adet kırmızı tatlı biber
1 Bardak su
3 Yemek kaşığı mısır kırığı
1 Yemek kaşığı bulgur
1 Yemek kaşığı pirinç
Pul biber
Tuz
SENARYO
Kış aylarının da gelmesi ile sebze
yoğun dönemler de başlıyor, biz de karalahana ile kış sebzeleri açılışını
yapmış bulunmaktayız. Turpgillerden olan karalahana, Karadeniz bölgesine özgü
yoğun olarak çorbası, diblesi, sarması yapılan bir sebzedir. Dible’ de
kullanılan mısır kırığı bulunamadığı durumlarda pirinç miktarının artırılması
gerekir, ancak pirinç ve mısır kırığı arasındaki lezzet farkı gerçekten
inanılmaz oluyor. Mısır kırığı haricinde soğan yerine pırasa kullanılması da
bir diğer özelliğidir karalahana dible’ nin, pırasa, soğangiller cinsinden bir
sebze olduğundan yemeklerde soğan yerine rahatlıkla kullanılıyor.
Gelelim tarifimize, öncelikle pırasayı
uzunlamasına ikiye böldükten sonra ince ince doğruyoruz ve yarım çay bardağı
zeytinyağı ile kavurmaya başlıyoruz, havuç ve kırmızı biberi de bezelye tanesi büyüklüğünde
doğradıktan sonra pırasanın yanına ekliyoruz bu sebzeler kavrulurken
karalahanayı spagetti gibi incecik olacak şekilde doğruyoruz ve diğer sebzeler
ile birlikte lahanaların rengi değişene kadar kavuruyoruz. Karalahana
doğrandığında havaleli olduğundan tencerenizin büyük olmasında fayda var. Son olarak da pul biber, tuz, yıkanmış mısır kırığı, pirinç,
ve bulgurumuzu da ekleyip iyice karıştırdıktan sonra suyunu ekleyerek kısık
ateşte pişiriyoruz. Oda sıcaklığına gelmiş karalahana dibleyi rakı eşliğinde
olabileceği gibi kırmızı şarap eşliğinde de servis edebilirsiniz… Afiyet
olsun..
BEYAZ LAHANALI PİYAZ
OYUNCULAR
1 Su bardağı fasulye
1
Kase doğranmış beyaz lahana
3 Adet kuru soğan
1Adet limon
2 Yemek kaşığı sirke
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Pulbiber
Tuz
SENARYO
Köftenin yanında vazgeçilmez
salatadır piyaz, köfte olmadığında da rakı piyazın vazgeçilmezi olur. Piyazın
en önemli özelliği bol soğanlı olmasıdır, bu sebeple de şarap ile uyum
sağlamaz, diğer bir lezzet artırıcı özelliği ise sosunun güzelliğidir, özellikle
Güneyde piyaz sosunu yağ ve sirke ile beraber haşlanmış yumurta sarısı ezerek
hazırlarlar ki gerçekten çok lezzetli olur. Fasulye ayrıca önem taşır tabiki piyazda,
en önemli parçası ne de olsa. Şanslıyız ki fasulyemiz memleketten geldi, yani
piyazın başrol oyuncusu son derece damak çatlatıcı olduğundan benim işim oldukça
kolaylaşmış oldu.
Bir su bardağı fasulyeyi akşamdan
suda bekletip ertesi gün kaynatırsanız işiniz bir hayli kolaylaşır ancak gün içinde
yapmaya karar verirseniz ve fasulyeleriniz de bayat değilse yine gayet kolay
hazırlayabilirsiniz. Öncelikle fasulyeleri suya koyup kaynatın, su kaynadıktan
sonra tencerenin kapağını kapatıp yarım saat kadar dinlendirin sonra bir kez
daha kaynatın tekrar dinlendirin, iki kez dinlendirdikten sonra bir süre
kaynatın fasulyeleri ve yine dinlendirin, yaklaşık bir saat onbeş dakikanızı
alacak bu işlem sonrasında fasulyeler piyazlık olacak kıvama geliyor. Fasulyelerin suyunu süzüp genişçe bir kaba alın
ve üzerine yarım ay şeklinde
doğradığınız soğanları, ince ince kıydığınız beyaz lahanayı ekleyin. Sos için
ise zeytinyağ, limon, sirke, tuz ve pulbiberi bir kapta iyice çırpın ve
piyazınızla iyice harmanlayın. 1-2 saat dinlendikten sonra rakı eşliğinde
servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..
PALAMUT PİLAKİ
OYUNCULAR
1 Adet Palamut
2 Adet havuç
2 Adet patates
4 Adet kuru soğan
2 Adet domates
4-5 Diş sarımsak
SENARYO
Eylül ve Ekim ayları uzun yaz
günlerinin ardından balık özleminin en doruğa ulaştığı ve bu özlemin ağlara ilk
takılan balık olan palamut ile giderildiği güzel aylardır, küçüğü Ağustos ayında
oltaya gelen palamut, çingene palamut olarak bilinir büyüğüne ise torik denir,
biz palamutu tercih ettik. Boy boy satılan palamutlardan kişi sayısına göre
uygun büyüklükte olanını seçebilirsiniz, orta boy palamut ile iki kişi rahat
doyuyor.
Palamut pilaki neden soğuk
mezeler arasında diyenler olabilir balığın soğuk yenmeyeceği şeklindeki genel
yargının aksine palamut pilaki soğuk yenen bir mezedir, diğer pilakiler gibi
bir gün önceden yapılır ve dolapta dinlendirilir böylece sebzelerin tüm lezzetleri
karışır ve palamutun da lezzeti artar hatta balık tadı dahi alınmaz.
Palamutu alırken fileto olmasını
isterseniz iki parça ya da dört parça halinde alabilirsiniz, iyice yıkayıp
yarım saat kadar suda beklettiğiniz palamutları süzgece alıp suyunun iyice süzülmesini
sağlayın. Bu esnada soğanları yarım ay şeklinde doğruyoruz, havuç ve
patatesleri ise rendeleyerek kenara alalım domatesi de küp küp doğrayıp
bekletiyoruz. Tüm malzemeler hazır edildikten sonra genişçe bir tavada önce
soğanları ve sarımsakları kavuralım, 5 dakika kadar kavurduktan sonra havuç ve
patatesleri de ekleyip tüm sebzeler iyice ölene kadar kavurmaya devam ediyoruz.
Sebzeler iyice piştikten sonra domateslerimizi de ekleyip 5 dakika daha
kavuralım ve ocağın altını kapatıp dinlendirelim. Sebzeler oda sıcaklığına
geldikten sonra eğer varsa güvecin yoksa fırın kabının tabanına eşit oranda
yayıyoruz ve üzerine de palamutları yerleştiriyoruz. 150 derece fırında 20-25
dakika kadar piştikten sonra fırından alıp dinlendiriyoruz, oda sıcaklığına gelen
palamutları dilerseniz kılçıklarını ayıklayıp dolaba koyarak en az 7-8 saat
dinlendirdikten sonra soğuk olarak rakı eşliğinde servis edebilirsiniz.. Afiyet
olsun.
HAVUÇ TARAMA
OYUNCULAR
7 Adet havuç
3-4 Diş sarımsak
1,5 Su bardağı yoğurt
Tuz
SENARYO
Havuç tarama, özellikle rakı
severlerin çok sık yaptığı, dışarıda yiyenlerin ise en fazla sipariş ettiği
mezedir gerek hafifliği ile gerekse ferahlığı ile bu ilgiyi kesinlikle hak
ediyor. Bizim de özellikle sonbahar ve kış aylarında en fazla yaptığımız
mezeler arasında havuç tarama. Bu sene de havuçların pazardaki yerlerini
almasıyla beraber açılışımızı da yapmış olduk.
Yapımı da gayet basit bir meze havuç
taramanın senaryosuna gelince, havuçları rendenin iri tarafında rendeledikten
sonra kavurmak üzere önce yağımızı kızdıralım, yarım çay bardağı zeytinyağı
iyice kızdıktan sonra havuçları ekleyelim ve iyice yumuşayana kadar çevirerek
kavuralım. Diğer tarafta da sarımsaklı yoğurdu hazırlayabilirsiniz. Havuçlar
iyice kavrulup yumuşadıktan sonra tuzunu da ekleyip soğuması için kenarda
bekletmemiz gerekiyor. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına koyarak daha
hızlı soğumasını sağlayabilirsiniz, eğer kış aylarında yaparsanız hiç
beklemenize gerek kalmıyor, balkonda hemen soğuyor. Havuçlarımız iyice
soğuduktan sonra sarımsaklı yoğurt ile iyice karıştırıyoruz ve dinlenmesi için
buzdolabına kaldırıyoruz. İki saat kadar dinlendirdiğiniz havuç taramanız rakı
eşliğinde sunulmak üzere servise hazır.. Afiyet olsun.
SÜZME YOĞURTLU BİBER KAVURMA
OYUNCULAR
Yarım kilo
tatlı sivri biber
5 Yemek
kaşığı süzme yoğurt
Yarım çay
bardağı eytinyağı
Tuz
SENARYO
Bu akşamın
başrol oyuncusu, teyze elinden çıkma süzme yoğurtlu biber kavurma, süzme
yoğurdu Köyde yaşayan Teyzemi ziyarete giden Ablam getirdi, süzme yoğurt elde edilene kadar gerçekleşen tüm
aşamaları yine teyze elinden çıkma, sabah sağılmış inek sütü ile yapılmış, oldukça
doğal yani. Kıvamından dolayı da biber kavurma güzel olur diye düşündük,
yanılmamışız.. Bunca zamandır yaptığım biber
kavurmalarının en lezzetlisi oldu desem yeridir. Hem biberlerin tam zamanı hem
de süzme yoğurt ev(köy) yapımı, lezzet patlaması yaşanması için tüm şartlar
yerinde, elimin lezzetini saymıyorum bile..
Süzme
yoğurt, tat olarak olmasa da kıvam olarak lor peynire yakın bu sebeple hafif
ateşte kalınca iyice toparlandı ve tam lor peynir kıvamını aldı, lezzeti de bir
o kadar arttı. Hazır satılan süzme yoğurtlara pek benzemediğinden hazırı ile
nasıl olacağını bilemiyorum ancak güzel bir lor peynir ve süzme yoğurdu
karıştırarak aynı kıvam elde edilebilir. Tabi köy yapımı süzme yoğurt alabilme
gibi bir şansınız varsa bu tarifi mutlaka denemelisiniz.
Tarifi ise
gayet kolay, biberleri 3 cm. genişliğinde doğruyoruz, biz acı biber pek
sevmediğimizden tatlı biber tercih ettik, kızdırdığımız tencereye
zeytinyağımızı da ekleyip yağı da kızdırıyoruz, hemen ardından da biberleri
ekleyip tencerenin kapağını kapatıyoruz, yüksek ateşte hafif suyunu da salarak
kavrulan biberleri ara sıra karıştırmamız gerekiyor ki yanmadan her tarafı eşit
kavrulsun. Biberler kavrulduktan sonra süzme yoğurdu ve tuzu da ekleyip karıştırarak
5 dakika daha kavurup altını kapatıyoruz. Tencerede soğuyan biber kavurmamızı
servis tabağına alıp dinlendirdikten sonra rakı eşliğinde servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun..
TAVUK SALATASI
OYUNCULAR
1 Parça tavuk bonfile
10 Adet orta boy kestane mantarı
1 Adet tatlı kırmızı biber
3 Dal taze soğan
10 Adet siyah zeytin
4-5 Yemek kaşığı doğranmış
dereotu
1 Adet limon
Çeyrek çay bardağı zeytinyağı
1 Çay kaşığı pul biber
Tuz
SENARYO
Tavuğun bonfile kısmı iki parça
halinde derili ve derisiz olarak bulunuyor, bu salata için derisiz ve lades
kemiği alınmış şekilde almamız gerekiyor. Dilerseniz evde kendiniz de derisini
ve kemiğini alabilirsiniz çok da zor bir şey değil.
Tavuk bonfileyi kaynamış suya
koyarak rengi iyice değişene kadar haşlıyoruz, devamında kavuracağımız için yaklaşık
20 dakika kadar haşlamak yeterli oluyor. Haşlanan tavukları soğuk sudan geçirip
soğuması için kenara alalım, bir yandan doğradığımız mantarları 2-3 yemek
kaşığı yağ ile tavada sotelemeye başlayalım, mantarlar hafif kendinden
geçtiğinde altını kısıp tavukları didikleyelim. İyice didiklediğimiz tavukları
da mantarların yanına alarak yüksek ateşte mantar ve tavukların rengi değişene
kadar kavurmaya devam edelim. Kavurmanın ardından tavuk ve mantarı genişçe bir
kaba alalım ve biber, soğan, dereotu ve zeytini de doğrayarak aynı kaba
aktaralım. Limon, yağ, tuz ve pul biberi de ekledikten sonra iyice karıştırıp
3-4 saat dinlenmesi için buzdolabına koyalım. Rakı eşliğinde gayet lezzetli
olan bir mezedir tavuk salatası. Afiyet olsun…
YEŞİL MERCİMEK KÖFTESİ
OYUNCULAR
1 Su bardağı yeşil mercimek
½ Su bardağı ince bulgur1 Adet tatlı kırmızı biber
5-6 Dal taze soğan
2 Orta boy kuru soğan
Yarım demet dereotu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 Tatlı kaşığı biber salçası
1 Tatlı kaşığı pulbiber
Tuz
SENARYO
Evde kırmızı mercimek
kalmamasından kaynaklı bir tercih değildi yeşil mercimek köftesi, tamamen nasıl
bir lezzet olacağını meraktan kaynaklı oldu. Bu ilk deneme lezzeti ile buraya
eklenmeye hak kazandı. Kırmızı mercimeğe oranla daha iri taneli kaldığından
yeşil mercimeğin o karakteristik tadını olduğu gibi alıyorsunuz köftede. Lezzetin
iyice oturması için ise birçok mezede olduğu gibi 3-4 saat dinlendirmenizi
öneririm.
Gelelim tarife, mercimeklere iki
parmak geçecek kadar su ekledikten sonra iyice yumuşayana kadar haşlıyoruz, bu
esnada başka bir tencerede yağımızı kızdırıp soğanları pembeleşene kadar
kavurduktan sonra salçamızı ekleyip beş dakika kadar daha kavuralım. Mercimekler
hafif yumuşamaya başladıktan sonra suyunu süzgeç yardımı ile süzüp tekrar sıcak
su koyup kaynatmaya devam edelim, böylece mercimeklerin gazını almış oluyoruz.
İyice yumuşayan mercimekleri suyunu süzmeden geniş bir kaba alıp çatal yardımı
ile ezdikten sonra bulguru da ekleyip suyu çekene kadar ağzı kapalı
bekletelim. Bulgurlar da suyu çekip
iyice şiştikten sonra doğradığımız taze soğan, dereotu ve kırmızı biber, pul
biber ve tuzu ekliyoruz, hemen ardından kavurduğumuz sosu da ekleyip tahta kaşık yardımı
ile iyice karıştıralım. Sos her yerine
homojen bir şekilde dağıldıktan sonra, ceviz büyüklüğünde parçalar alıp
avucumuzda sıkarak şekillendirelim ve dinlenmeye bırakalım. 3-4 saat
dinlenmenin ardından, Rakı eşliğinde servis edebileceğiniz lezzetli yeşil
mercimek köfteniz hazır. Afiyet olsun..
DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI
OYUNCULAR
1 Bağ deniz börülcesi
SOS OYUNCULARI
1,5 Limon suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
4-5 Diş sarımsak
1 Silme tatlı kaşığı un
Tuz
SENARYO
Deniz börülcesi, bizim çok
sevdiğimiz Ege ve Akdeniz’ e özgü lezzetlerden biri, muhtemelen o bölgelerde
yaşıyor olsaydık rakı soframızın olmazsa olmazı olurdu. İsminde deniz olması
yanıltmasın, denizde yetişmez ancak denize çok yakın olan yerlerde, denizin
gel-git yaptığı dönemlerde yetişir. Yetiştiği toprak kumludur ve denize çok yakın
olduğu için iyot yönünden çok zengin bir bitkidir. Doğal yapısında ekşimsi ve
tuzlu bir tadı olduğu için çok da fazla tuz eklemenize gerek kalmaz, limon
miktarı ise isteğe bağlı, ancak iyi zeytinyağını, iyi sarımsağı hak eder deniz
börülcesi, çünkü onlarla güzelleşir, onlarla lezzetlenir.
Deniz börülcesi ile ilk
tanışmamız Cunda Adasında olmuştu, bir restoranın arka tarafında 2-3 çalışan
oturmuş kılçıklarını ayıklıyorlardı, ardından soframızda yerini aldı ve çok
sevdirdi bize kendisini. Bu ilk deneyimden sonra kendimiz de yapmak üzere Akçay’
ın pazarından aldık ve bol bol yapar olduk evde, hatta bir miktar hazırlayıp
dondurucuya da koymuştum taze yapılmışı gibi olmasa da lezzetli olmuştu.
İstanbul’ da uzundur yapamıyorduk deniz börülcesi. Geçen Kadıköy’ de gezerken
gördük bir tutam bağ yapmışlar öyle satıyorlar, Ege’ de kilo ile satılan
börülce burada bağ olarak satılıyor, pek de hoş değil tabiî ki ancak görür
görmez aldık ve koyduk soframızda baş köşeye kendisini. Biz Kadıköy’ den aldık ancak, bazı büyük marketlerde,
Beyoğlu’ nda ve bazı semt pazarlarında da bulunduğunu biliyorum deniz
börülcesinin, görürseniz kaçırmayın alın ve yapın mutlaka.
Deniz börülcelerini bir kapta
birkaç su yıkadıktan sonra bir süre suyun içinde bekletelim, bu arada biz bir
taraftan ocağa kaynaması için su koyarken bir taraftan da sosumuzu yapabiliriz.
Sos için, bütün malzemeleri derin bir kaseye alıp iyice çırpalım ve kenara
koyalım sarımsak ve zeytinyağının lezzetleri iyice karışıyor böylece. Suda
beklettiğimiz börülceleri de kaynamış olan suya aktardıktan sonra altını kısıp
tencerenin kapağını da kapatarak haşlayalım. 15-20 dakika kadar bu şeklide
haşladığımız börülceleri süzgece alalım ve soğumasını bekleyelim. Hafif
ılındıktan sonra, börülcelerin kök kısmından tutarak aşağıya doğru sıyırmak
sureti ile kılçıklarını ayıklıyoruz, kökteki yeşil olan yerden sıyırmaya
başlarsanız kolayca çıkacaktır kılçığı. Son olarak da hazırlamış olduğumuz
sosumuzu da deniz börülcesinin üzerine döküp iyice karıştıralım ve mümkünse bir
gece buzdolabında dinlendirelim. Başta da söylediğim gibi rakı eşliğinde servis
edebileceğiniz mükemmel bir mezedir deniz börülcesi.. Afiyet olsun..
BUĞDAY SALATASI
OYUNCULAR
1 Su bardağı aşurelik buğday
1 Adet iri kırmızı biber5 Adet taze soğan
4-5 Yemek kaşığı doğranmış dereotu
3 Yemek kaşığı doğranmış taze nane
1 Tatlı kaşığı pul biber
1 Tatlı kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Çeyrek çay bardağı limon suyu
5 Tatlı kaşığı erik sos
Tuz
Daha önce paylaşmış olduğum erik sos tarifine http://mezehane.blogspot.com/p/soslar.html linkinden ulaşabilirsiniz. Pratikte gayet kolay ve hızlıca yapılabilen bir salata buğday salatası, eğer vaktiniz kısıtlıysa buğdayı akşamdan suda bekletebilirsiniz, hatta fazlaca yapıp dondurucuda da saklarsanız ileriki zamanlarda da çokça işinize yarar. Hem besleyici hem besleyici hem de doyurucu bir salata olduğundan yanında yapacağınız şeylerin nispeten hafif olmasında fayda var. Ben bekleme vaktim olduğunda, buğdayları bir su kaynattıktan sonra 1 saat kadar kaynadığı suda bekletiyorum, hemen yumuşuyor, ardından da salatamı yapıyorum.
Gelelim tarifimize, buğdayları dilediğiniz gibi yumuşattıktan sonra, genişçe bir kaba alıp, üzerine doğranmış kırmızı biber, taze soğan, dereotu ve naneyi de ekleyip iyice karıştırın. Diğer bir kapta da sırasıyla zeytinyağı, limon, salça, erik sos, tuz ve pul biberi çırparak karıştıralım. Sos homojen bir hale geldikten sonra da buğdayımızın üzerine ekleyerek iyice karıştırıyoruz. 1-2 saat beklettikten sonra servis ederseniz buğday sosu iyice özümser ve daha lezzetli bir lezzet elde etmiş olursunuz. Rakı ya da şarap eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..
FASULYE DİBLE
OYUNCULAR
Yarım kilo
taze fasulye
1 Adet irice
kırmızı biber
3 Yemek
kaşığı mısır kırığı
1 Yemek
kaşığı pilavlık bulgur
2 Yemek
kaşığı mısır unu
Tuz
Pul biber
SENARYO
Dible Karadeniz yöresine özgü, sofralardan eksik
olmayan, genellikle mısır kırığı kullanılarak yapılan ana yemeklerden biridir, kış aylarında kara
lahanadan yapılan dible, yaz aylarında taze fasulyeden yapılır. Her iki diblede
de çeşitli kuru bakliyat’ lar kullanıldığı için gayet besleyici ve doyurucudur,
bu sebeple yanında başka bir yemeğe ihtiyaç olmadığında fazla fazla yapılır ve
tabaklar tepeleme doldurularak yenir. Kullanılan bakliyatlar değişiklik
gösterse de genellikle kırmızı fasulye, bulgur, pirinç bunların başlıcalarıdır,
tabiki değişmez oyuncu, mısır kırığı olmazsa olmazıdır lezzetli bir diblenin. Sadece
pirinç ya da bulgur ile yapılanı da var, ancak bana fasulyeli pilav gibi
geldiğinden sadece pirinç ya da bulgur ile yapmayı çok da tercih etmem. Sebzelere
gelince onlar da oldukça değişiklik gösterir, karalahana ve fasulye en
bilineni, bilinmeyen ve doğada buldukları her türlü yeşillikten yaparlar
dibleyi Karadeniz’ de, benim bildiğim; gelin parmağı, kaz ayağı, vs. gibi
sebzeler saymak mümkün. Karalahana sezonu başladığında onun tarifini de
paylaşırım umarım, zira fasulye diblesine göre biraz daha farklıdır. Ben,
diblenin içinde çok çeşitli kuru bakliyat sevmediğimden sadece mısır kırığı ve
bulgur kullanırım genellikle bu tarifte de öyle yaptım, gerçekten çok lezzetli
oldu. Mısır unu ve mısır kırığının sebzelerle birleşiminde ortaya çıkan lezzet
müthiştir gerçekten, denemediyseniz mutlaka deneyin.
Tarifimize gelince, mısır
kırıkları kolay pişmeyen bir şey olduğundan, onları yarım saat kadar ılık suda
bekletiyoruz, suyun soğuğa yakın ılık olması yumuşaması için yeterlidir. Mısır
kırıklarımız bir kenarda beklerken biz de fasulyeleri ve kırmızı biberi 1 cm
genişliğinde olacak şekilde doğruyoruz, daha minik de yapabilirsiniz ama daha
iri yapmayın. Kızdırdığımız zeytinyağında fasulye ve biberleri iyice kavuruyoruz,
fasulyeyi sıcak suda bir süre haşlayarak yumuşatırsanız da oluyor ancak kavurma
yöntemi ile daha lezzetli oluyor. Fasulyelerin rengi hafif değişene kadar
kavurduktan sonra, tuz, pul biber, bulgur, mısır unu ve mısır kırığını da
ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Çelik tencere kullanıyorsanız un kolayca
dibine yapışabileceği için hızlıca çevirerek kavurun, bu malzemeler ile de bir
süre kavurduktan sonra 1,5 su bardağı su ekleyin ve altını kısıp kapağını kapatarak
pişirmeye bırakın. Eğer fasulyeleri önceden haşlayarak yaptıysanız ya da
dondurucudan çıkarttığınız fasulyelerden ise su miktarı daha az olacaktır.
Fasulye diblemiz pişerken yine mısır ununun tencereye yapışan bir özelliği
olduğundan çelik tencerede yapılan dibleyi ara sıra karıştırmak gerekir,
dibinin tutmaması için. Karadeniz bölgesinde ana yemek olarak yendiğinden sıcak
yenen bir yemektir ancak, meze olarak kullanacaksanız, özellikle bir gün
dinlendikten sonra oda ısısında, rakı ya da kırmızı şarap eşliğinde servis
edebilirsiniz. Afiyet olsun..
OYUNCULAR
3 Adet patlıcan
1 Çay bardağı zeytinyağı
1 Tatlı kaşığı pul biber1 Tatlı kaşığı taze biberiye
1 Tatlı kaşığı kekik
4-5 Diş sarımsak
Tuz
SENARYO
Yine yapımı basit olmasına
rağmen, sıcaklarda uğraşması biraz zor bir meze patlıcan ızgara, ancak
özellikle tam da patlıcan mevsimi iken yapılması gereken bir tarif diye
düşünüyorum. Patlıcanları seçerken biraz etlice olanlardan seçtim ben,
doğraması daha rahat olduğundan, bostan patlıcanı ile de yapılabilinir. Gelelim
tarifimize, patlıcanları alacalı soyup 1 cm kalınlığında doğradıktan sonra, acısının çıkması
için yarım saat kadar tuzlu suda bekletiyoruz. Bu bekletmenin ardından ızgaraya
fırça yardımı ile zeytinyağını sürdükten sonra altını açıp tavayı
kızdırabiliriz. Tava ısınırken, biz de sudan çıkarttığımız patlıcanları
kuruttuktan sonra iki tarafına da fırça yardımı ile yağ sürdükten sonra sıra
ile ızgara ediyoruz, yağı hemen çektiğinden sürdükten sonra bekletmemenizi öneririm.
Sürüp hemen tavaya almak az yağ çekmesini sağlıyor. İki taraflı kızarttıktan
sonra tavadan almamıza yakın diğer baharatları ve ince doğranmış sarımsakları
da üzerine serpiyoruz ki baharatlar ve sarımsak patlıcanın kızarması esnasında
yanmasın. Bütün patlıcanları bu şekilde kızarttıktan sonra servis tabağımıza
dizebiliriz. Üzerine sarımsaklı yoğurt döküp rakı eşliğinde servis
edebilirsiniz ancak, baharatlar yeterince lezzet verdiği için, ekstradan
sarımsaklı yoğurda ihtiyaç duyulmuyor. Birkaç saat dinlenip oda sıcaklığına
geldikten sonra kırmızı şarap eşliğinde servis edebileceğiniz güzel bir yaz
mezesi. Afiyet olsun..
BAMYA KAVURMA
OYUNCULAR
Yarım kilo bamya
5 Adet küçük boy tatlı kırmızı
biber
1 Adet büyük boy domates
5 Diş ince doğranmış sarımsak
1 Çay kaşığı pul biber
1 Tatlı kaşığı kuru nane
Tuz
SENARYO
Bamya yemeğini birçok insan gibi
ben de sevmez ve yemezdim eski zamanlarda, hoş yemeğini hala yemem içinde kıyma
ya da et olduğundan, zira yemek içindeki etten ve kıymadan pek haz etmiyoruz. Yani
aslında bamya ile bir sorunum olmadığından dolayı kavurma usulü ile pişirmeyi
tercih ediyorum. Çoğu insanın da bamya ile olan asıl sorunu içindeki sıvıdan
kaynaklanır, eğer bamyanın iyisini seçer ve doğru pişirirseniz içindeki sıvının
dışa akmadığını, akanı da çektiğini görecek ve tadacaksınız. Belki de bamya
özellikle yaz aylarınızın vazgeçilmezi haline gelecek, kendi has bir lezzeti
vardır çünkü bamyanın. Kavurarak yaptığınız bamyadan kalan olursa, kahvaltıda yumurta kırarak da servis
edebilirsiniz.
Gelelim tarifimize, ben küçük boy
olan bamyayı tercih ettim ve tepe kısmını çevirerek kesmeden sadece ucundaki
ölü kısmı alarak ayıkladım. İyice de yıkadıktan sonra 1 cm. genişliği olacak
şekilde doğruyorsunuz tüm bamyaları. Peşinden kırmızı biberlerimizi de doğrayıp
kavurma işlemine başlıyoruz. Tencereye 7 yemek kaşığı zeytinyağı koyup
kızdırdıktan sonra öncelikle biberleri kısa bir süre ateşte çeviriyoruz,
kavrulma süreleri hemen hemen eşit olduğundan çok fazla kavurmadan 1-2 dakika
sonra da bamyaları ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Bamyalar kavruldukça
doğranırken salgıladığı sıvıyı çekecek ve eser kalmayacaktır bu sıvıdan, yine
söyleyeyim ki bamyanın seçimi çok önemli. Biber ve bamyalar iyice kavrulduktan
sonra da küçük doğranmış domates ve sarımsaklar ile beraber diğer baharatları
da ekleyerek, 10 dakika daha kavuruyoruz ve bamyamızı dinlenmesi ve oda ısısına
gelmesi için kenarda bekletiyoruz. Dinlenmiş ve lezzetini artırmış bamyamızı
dilerseniz üzerine sarımsaklı yoğurt da ekleyerek rakı ile, dilerseniz de güzel
bir kırmızı şarap eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..
YAZ ÇORBASI
OYUNCULAR
1 Çay bardağı yeşil mercimek
1 Çay bardağı buğday5 Diş sarımsak
1 Demet semizotu sapı
3 Yemek kaşığı doğranmış dereotu
1Su bardağı yoğurt
1Tatlı kaşığı kuru nane
1 Tatlı kaşığı kuru frenk soğanı
1 Tatlı kaşığı kuru ısırgan
1 Çay kaşığı pul biber
1 Litre su
Tuz
SENARYO
Normalde bir meze türü olmadığı
için ve içki yanında meze olarak yenilebilecek yemek türü de olmadığından çorba
tarifi vermiyorum. Ancak yaz başından beri ara ara yaptığım bu çorbayı
paylaşmadan duramayacağıma karar verdim. Diğer ayran çorbalarından biraz farklı
bir senaryosu var, biraz daha uğraştırıcı ama sonunda müthiş bir lezzet elde
ediyorsunuz. Meze olarak olmasa da başlangıç olarak yenebilecek bu çorbanın
mideyi yormadan, doyurucu, sarımsak ve nane etkisi ile de rahatlatıcı bir
etkisi olacağını düşünüyorum. Çoğu kişi bu çorbayı yöresel özelliklerine göre
kuru bakliyatlar ile yapar, nohut, fasulye, buğday, mercimek, erişte gibi
birçok değişik malzeme kullanılabilir, hepsinin de kendine özgü lezzeti olur.
Ben, bu bakliyatlardan buğday ve yeşil mercimeği seçtim ve semizotu sapı
kullanarak ekşimsi ve ferah bir çorba olmasını sağladım, umarım beğenirsiniz.
Çorba yapımına buğday ve yeşil
mercimeği bir kapta haşlayarak başlıyoruz, önce buğdayı kaynamış suda yarım
saat kadar haşladıktan sonra yeşil mercimeği de ekleyip 15 dakika daha
haşlayalım. Malzemeler bir miktar şiştikten sonra tencerenin kapağını kapatıp
kenara alalım ve iyice şişene kadar bekletelim. Diğer malzemeler ile birlikte tekrar
kaynacağı için 1 saat yeterli oluyor.Kuru bakliyatlarımız sıcak suda dinlenirken, biz de öncelikle beş yemek kaşığı zeytinyağını kızdırıyoruz, ardından sırasıyla nane, frenk soğanı, ısırgan ve pul biberi ekleyip bir dakika çevirdikten sonra dövülmüş sarımsağı da ekleyip iki üç dakika daha kavuruyoruz. Baharatlar iyice birbirine karıştıktan sonra ince ince doğradığımız semizotu saplarını da ekleyip bir süre daha kavurup çorbanın suyunu yavaş yavaş ekliyoruz. Su kaynadıktan sonra suyunu süzdüğümüz buğday ve eşil mercimeği de tencereye ekleyip 15- 20 dakika kadar orta ateşte kaynatıyoruz. Kaynatmanın ardından da ocağı kapatıp çorbamız oda sıcaklığına gelene dek bekletiyoruz.
Oda sıcaklığına gelmiş çorbamızın içine bir su bardağı yoğurt ile dereotu’ nu da ekleyip dolaba koyuyoruz, dilerseniz ince doğranmış semizotu yaprağı da ekleyebilirsiniz, soğuduktan sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..
DEREOTLU PEYNİRLİ PEKSİMET
OYUNCULAR
6 Adet
peksimet
3 Adet
eritme peyniri1 Yemek kaşığı dereotu
1 Tatlı kaşığı pul biber
1 Tatlı kaşığı çöreotu
SENARYO
Yapımı gayet
basit ve kısa süreli mezelerden biridir bu, evde hiçbir şey olmadığı zamanlarda
kurtarıcıdır ve de hafif tabiki. Evde bir şey olmadığı birgün doğaçlama
yaptığım bir meze oldu bu, daha önce yapılmışı vardır muhtemelen bu da benim
yaptığım şekli oldu. Kısa sürede yaptığım için ben hazır peksimetlerden
kullandım, ancak fırında ya da ocakta kuruttuğunuz ekmeklerle de uygulayabilirsiniz
aynı senaryoyu.
Öncelikle
eritme peynirleri paketlerden çıkartıp çukur bir kaseye alalım, içine dereotu
pul biber ve çörekotunu da ekledikten sonra iyice karıştıralım, karıştırma
işlemini küçük bir bıçak yardımı ile yaparsanız daha rahat olur. Karıştırdıktan
sonra da peksimetlerin üzerine sürmek ve rakı eşliğinde servis etmek kalıyor,
kırmızı ya da beyaz şarap eşliğinde de sunabilirsiniz ancak o zaman, pul biber
miktarını azaltmanızı öneririm.. Afiyet olsun..
TOPİK BULGUR
OYUNCULAR
1Su bardağı ince bulgurYarım su bardağı irmik
9 Dal taze soğan
2 Adet kırmızı biber
Yarım demet dereotu
FİGÜRANLAR
2 tatlı kaşığı biber salçasıYarım çay bardağı zeytinyağı
Çeyrek çay bardağı nar ekşisi
Yarım limon suyu
Pul biber, tuz
SENARYO
ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI
250 Gram
taze yaprak
2 Su bardağı
pirinç2 Adet orta boy soğan
3 Diş sarımsak
2 Yemek kaşığı dolmalık fıstık
1Yemek kaşığı kuş üzümü
Yarım demet kadar dereotu
1 Tatlı kaşığı toz şeker
1 Tatlı kaşığı tarçın
1 Tatlı kaşığı karabiber
1 Tatlı kaşığı yenibahar
1 Tatlı kaşığı kuru nane
1 Adet limon
Tuz
Pazara
gittiğimde yaprak almak yoktu aklımda, sadece domates, salatalık, v.s. alıp
dönecektim, limon da alacaklarım arasında geliyordu, sürekli alış veriş ettiğim
bir tezgah var limon satan. Gittim
tezgahın başına, ben limonları seçerken yan tarafta bir bayan “ yaprakların
kilosu ne kadar” diye sordu, hemen bitişik tezgah, muhtemelen akrabasıdır diye
düşündüm. Satıcı “ altı lira” dediğinde, bayan ne kadar pahalı şurda üç lira
gibi klasikleşmiş söylemlerde bulunarak gitti. Tabii arkasından söylenmeler
başladı “getireceksin kart yaprağı, satacaksın 3 liradan, ondan anlarlar anca,
ama o zaman da kart diye almazlar” şeklinde devam ettiler, dinlemedim
sonrasını, bir ara “uç yaprak bunlar” dediğini duydum ve yöneldim yaprağa doğru.
Küçük küçüktü bütün yapraklar, yumuşacıktı hepsi, incecikti, hiç
sıcak sudan geçirmeden sarılacak kıvamdaydı, gerçekten çok güzellerdi ve gerçekten altı
lira ederlerdi. Hemen istedim yarım kilo ki o bile çok, kalanını dondurucuya
koydum, bir daha bulamayabilirim bu kadar güzel yaprağı.. Kalan yaprağı da hemen
kaynamış suda iki dakika bekletip başladım sarma yapmaya… Şimdi iç harcının
tarifini vereyim, daha önce biber dolması tarifi yazmıştım, onunla aynı aslında
ama yine de yazmakta fayda var.
İç harcı
için, önce ince ince doğradığımız soğanları ve yine pirinç tanesi büyüklüğünde
doğradığımız sarımsakları zeytinyağında kavuruyoruz, 6-7 dakika kavurduktan
sonra pirinçleri de ekleyip kavurmaya devam ediyoruz 6-7 dakika da pirinçle
beraber kavurduktan sonra tuz, tarçın, karabiber ve kuş üzümlerini de ekleyip
iyice karıştırarak 1 adet limon suyunu ve şekeri de ekleyip sonra bir su bardağı sıcak su ekleyip kısık
ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Suyunu iyice çektikten sonra ocaktan
alıp üzerine yenibahar, kuru nane ve ince doğranmış dereotunu da ekleyip 15-20
dakika kadar ağzı kapalı demlendiriyoruz. Son olarak yapraklara sarması
kalıyor, meze olarak sunulduğu taktirde çok ince olması gerekmez, iç malzemesi
biraz fazlaca olursa daha hoş oluyor. Sarma işlemi de bittikten sonra 1 bardak
su ile yarım çay bardağı zeytinyağı ekleyip kısık ateşte pişirelim. Mümkünse
bir gece dinlendirdikten sonra rakı eşliğinde servis edilebilir, ancak yaz
akşamlarında beyaz şarap ile de uyumludur. Afiyet olsun..
KİRAZ
TUZLAMA KAVURMASI
OYUNCULAR
250 Gram tuzlanmış
kiraz
2 Adet orta
boy kuru soğan
1 Tatlı
kaşığı kuru nane
1 Tatlı
kaşığı kuru ısırgan
1 Çay kaşığı
pul biber
SENARYO
Sanırım öncelikle kirazın tuzlama kısmını anlatmam
gerekir. Kiraz tuzlama aslında yöresel
bir yemektir. Giresun adı Kerasus’ dan gelir eski zamanlarda kirazı bol ve
lezzetli bir şehirmiş Giresun( Kerasus), Kerasus Latince’ de kiraz demektir. Doğal olarak ulaşımı en kolay ve en ucuz olan
her türlü malzeme değişik şekillerde kullanılmış o dönemlerde, Giresun’ un
payına da kiraz düşmüş ve kiraz tuzlaması yemeğini keşfetmişler. İyiki de keşfetmişler
diyorum gerçekten çok güzel bir lezzet. Kavurma tarifini vermeden önce tuzlamasının
nasıl yapıldığını anlatmak isterim. Giresun’ luların kışlık yiyeceklerinden
biridir kiraz tuzlama, yazın büyük bidonlarda yapılır ve kış boyunca kavrularak
tüketilirdi. Giresun haricinde Trabzon bölgesinde de yapıldığını biliyorum
ancak Karadeniz kıyısındaki diğer şehirlerde yapılıp yapılmadığı hakkında bir
fikrim yok.
Ben meze
olarak yaptığımdan iki adet 1 litrelik cam kavanozlarda hazırlıyorum, tüketme
oranınıza göre miktar ayarlaması size kalmış. Bahsettiğim 1 litrelik kavanoza
yaklaşık 700-800 Gram kiraz sığdığını belirterek tarife geçeyim artık. Kirazların sap kısımlarını koparttıktan sonra
yıkıyoruz, eğer bulabilirseniz etli sarı kiraz ile yapmanızı öneririm, yoksa
yine etli kırmızı kiraz da olur. Ayıkladığımız kirazları kavanoza koyduktan
sonra kenara alalım ve suyunu hazırlayalım. 1 litre su için 6-7 tatlı kaşığı
kaya tuzu kullanıyoruz, tuzlar iyice eriyene kadar karıştıralım ve yavaş yavaş
kirazları koyduğumuz kavanoza doldurarak kapağını kapatalım. Tuzlama kısmımız
bu kadar basit işte, eğer fazla miktarda yapmayacaksanız ve hemen kavurmasını
yapmak isterseniz, bu şekilde 1 hafta 10 gün kadar kavanozda bekletilmesi kafi
gelir. Ancak kışın da kullanırım diyorsanız ağzını açmadan buzdolabında
dilediğiniz kadar bekletebilirsiniz.
Şimdi de
kavurma tarifine geçelim; kirazlar tuzlu suda beklediği için 1 gece önceden
tatlı suya aktarıp tuzunu çıkarmak gerekiyor, çekirdeklerini çıkardıktan sonra
tatlı suya koyarsanız tuzu daha rahat çıkar, tadına bakarak tuz miktarını
kontrol edip gerekirse suyunu değiştirebilirsiniz.
Soğanları
çok ince olmayacak şekilde doğrayın, ben düzensiz doğruyorum daha hoş bir
görüntüsü oluyor, kızdırdığımız zeytinyağına soğanları ekleyip diriliklerini
kaybedene kadar kavuralım, ardından kirazları da ekleyip karıştırarak kavurmaya
devam edelim, eğer tuzu çok azaldıysa tuz da ekleyebilirsiniz. Pul biber, nane
ve kuru ısırganı da ekleyip 15-20 dakika daha kavurduktan sonra altını kapatıp
dinlendirmeye bırakabiliriz. Kavururken eskiler tereyağı kullanırmış ancak ben
meze olarak yaptığımdan zeytinyağını tercih ettim. İyice dinlendikten sonra oda
sıcaklığında rakı eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..
TAZE BÖRÜLCE SALATASI
OYUNCULAR
250 Gr. taze
börülce
3-4 tane kuru
domates
FİGÜRANLAR
3-4 diş
sarımsak
Yarım çay
bardağı zeytinyağı
Yarım limon
suyu
Tuz
Pul biber
Nane
SENARYO
Bu tarifi
çok yakın arkadaşımın annesinden öğrendim, kendileri İzmir’ li, hatta İstanbul’
da çok da eski sayılmazlar, orijinal İzmir tarifi yani bir bakıma. Börülcelerin
en körpe oldukları dönemde daha lezzetli oluyor bu meze, imkanınız varsa İzmir’
den alın derim. Tarifimize gelince öncelikle börülceleri kaynamış suda iyice
yumuşayana kadar haşlıyoruz, körpe olduklarından dolayı fazla uzun sürmez hemen
salarlar kendilerini. Börülceler haşlanırken biz de diğer tarafta sosumuzu
hazırlayabiliriz, sarımsağı ezdikten sonra diğer tüm malzemelerle birlikte bir
kasede iyice çırpalım tuz ve baharat miktarlarını damak tadınıza göre
ayarlayabilirsiniz. Sos hazır olduktan sonra sarımsakların da lezzetinin yağa
iyice geçmesi için bekletebiliriz. Börülcelerin haşlanmasına yakın doğranmış
kuru domatesleri de suya ekleyip beş dakika kadar daha haşladıktan sonra suyunu
iyice süzelim ve soğumasını bekleyelim. Soğuduktan sonra börülceleri
uzunlamasına doğruyoruz, ben haşlandıktan sonra doğrarım genelde ama sizin
tercihinize kalmış tabiî ki, son olarak sosumuzu da ekleyip iyice karıştıralım
ve mümkünse 2-3 saat demlendirelim mezeyi, lezzetlerin iyice birbirine geçmezi
için. Rakı eşliğinde servis edilebilir lezzetli bir meze.. Afiyet olsun..
ACILI EZME
OYUNCULAR
1 Adet kırmızı biber
2 Adet yeşil
köy biberi
2 Adet küçük
kuru soğan
2 Adet
domates
1 Adet
salatalık
5 Diş
sarımsak
Yarım limon
suyu
Yarım çay
bardağı zeytinyağı
2 Tatlı
kaşığı biber salçası
Dereotu
Taze nane
Pul biber
Tuz
SENARYO
Özellikle yaz sebzeleri tüm tazelikleri ve tüm
güzellikleri ile pazar ve manavlardaki yerini almışken, tüm bu sebzeleri en
güzel şekilde değerlendirebileceğimiz, gayet kolay bir tarifle karşınızdayız.
Miktar belirtmediğim nane ve dereotu yarım demetten daha az olacak pul biber ve
tuz ise dilediğiniz kadar eklenebilir. Malzemelerin hepsini irice doğrayarak
rondomuza koyalım zeytinyağı ve salçayı en son ekleyeceğiz. Bütün malzemeler
rondoda püre haline geldikten sonra limon suyu, zeytinyağı ve salçayı da
ekleyip rondoyu tekrar çalıştıralım, iyice karışıp kıvama gelene kadar devam
edin. Ardından bir tahta kaşık yardımı ile ince delikli bir süzgece alıp suyunu
iyice süzene kadar arada karıştırmak sureti ile bir saat kadar bekletelim. Bu işlem de bittikten sonra servis tabağına
alabilirsiniz, mezeyi 1-2 gün dinlendikten sonra servis ederseniz lezzeti tam
oturmuş olur, tabiî ki rakı eşliğinde servis edebilirsiniz.. Afiyet olsun..
SEMİZOTU YOĞURTLAMASI
1Demet semizotu
5-6 Dal taze soğan
1 Adet kırmızı tatlı biber
1 Kase yoğurt
3-4 Diş sarımsak
Dereotu
Tuz
SENARYO
Normalde kavurmadan taze çıtır çıtır yaptığımız bir mezedir yoğurtlu semizotu, ancak burada biraz değişiklik yaparak hafif kavurduk ve değişik bir meze elde etmiş olduk umarım dener, beğenirsiniz.
Semizotunun kök kısmını kestikten sonra tüm çamurlarından
arınana kadar birkaç su yıkıyoruz. İyice temizlendikten sonra irice
doğrayabilirsiniz ya da kopartabilirsiniz. Biber ve soğanları da çok küçük
olmayacak şekilde doğradıktan sonra zeytinyağında önce 3-5 dakika biberleri
kavuralım, ardından soğanları da ekleyip 5 dakika daha kavurduktan sonra
semizotunu ekleyebiliriz. Semizotunu rengi dönünceye kadar kavurmamız yeterli
oluyor, suyunu çekmesini beklerseniz iyice erir ve bir şey kalmaz, o sebeple
rengi değiştikten sonra ince doğranmış dereotunu ve tuzunu da ekleyip servis
edeceğimiz kaba kevgir yardımı ile alırsanız fazla suyunu da süzdürmüş olursunuz.
Üzerine hazırladığımız sarımsaklı yoğurdu da ekledikten sonra servise hazır
hale gelmiş olur. Tüm yoğurtlu mezeler gibi rakı eşliğinde sunabilirsiniz.
Afiyet olsun..
ZEYTİNYAĞLI BİBER VE KURU PATLICAN
DOLMASI
OYUNCULAR
5 Adet kırmızı tatlı biber5 Adet kuru patlıcan
1 Su bardağı pirinç
1 Adet kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir tutam dereotu
Yarım limon suyu
2 Küp şeker
2 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı dolma fıstığı
2 tatlı kaşığı kuş üzümü
2 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tarçın
Tuz
SENARYO
Patlıcanları sıcak suda bekletip biberlerin de sap
kısımlarını kesip çekirdeklerini aldıktan sonra harcımızı yapmaya
başlayabiliriz. İlk olarak yağı hafif kızdırıyoruz ve dolmalık fıstıkları hafif
pembeleşene dek kavuruyoruz fıstıklar kavrulurken soğanları ve pirinç tanesi
büyüklüğünde doğranmış sarımsağı da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz, ardından
sıcak suda beklettiğimiz üzümleri de ekleyip 5 dakika sürekli karıştırarak
kavurduktan sonra pirinci ekliyoruz pirinci de sürekli karıştırarak 3-4 dakika
kavurduktan sonra, ocağın altını kısıp karabiber, tuz ve tarçın, limon suyu ve
şekeri de ekleyip, 2 dakika daha kavurduktan sonra 1 su bardağı suyu yavaşça
döküyoruz ve tencerenin kapağını kapatıp
kısık ateşte pişiriyoruz. Ocaktan
aldıktan sonra yenibahar, nane ve dereotunu harcın üzerine serpip kapağını
kapatarak demlenmeye bırakalım 15 dakika sonra harcı iyice karıştıralım, kuru patlıcanlara ve kırmızı biberlere harcı
doldurup tencereye dizdikten sonra üzerine 1,5 su bardağı suyu ekleyelim ve kısık
ateşte ağzı kapalı bir şekilde yarım saat kadar pişirelim ve ardından
tencereden servis kabına alarak dinlendirelim.. Mümkünse 1 gece
dinlendirirseniz lezzeti iyice oturmuş olur.. Bu geleneksel ve güzel mezeyi
ister şarap ister rakı eşliğinde afiyetle yiyebilirsiniz… Afiyet olsun…
SOS İÇİN FİGÜRANLAR
Yarım limon suyuYarım çay bardağı zeytinyağı
5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kadar un
Tuz, pul biber, kuru nane
SENARYO
Öncelikle tereleri genişçe bir kabın içine kopartarak
koyalım üzerine soğanları da doğrayıp ekledikten sonra hazır beklesin
terelerimiz. Bu arada salata yapmak için aldığımız terelerin hafif karta kaçmış
olmasında fayda var, çünkü sosu yedikten sonra taze olan tereler suyunu salar
ve sulu sos olur ki pek de hoş bir durum değildir. Diğer tarafta sos için
kasenin içine yarım limon suyunu, zeytinyağını ve sarımsağı alıp çatal yardımı
ile iyice çırpalım, ardından pul biber nane tuz ve unumuzu da ekleyip tekrar çırpalım
ve hazırladığımız karışımı terelerimiz üzerine bir güzel döktükten sonra yavaş
yavaş karıştıralım. Terelere sosu iyice yedirdikten sonra bir kenara alalım ve
yaklaşık 1 saat bekletelim ki tereler sosu iyice özümsesin. Bir saat sonra tekrar
karıştırıp servis tabağına alabiliriz müthiş terelerimizi, rakı ve tere afiyet
olsun…
HUMUS
OYUNCULAR
1,5 Bardak haşlanmış nohutYarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım çay bardağı tahin
1 Adet limon
3-4 Diş sarımsak
Tuz, kimyon, pul biber
SENARYO
Bir şekilde gerek akşamdan ıslatıp gerekse düdüklüde
haşladığımız nohutların kabuklarını çıkartıyoruz ve bir güzel eziyoruz, nohutu
haşladığımız suyu kullanarak çatal yardımıyla ezmek daha kolay oluyor, dikkat
edin suyu fazla kaçmasın. Daha sonra zeytinyağını, tahini ve limonu ekleyip
krema kıvamına gelene kadar ezerek karıştırmaya devam ediyoruz, miktarları
damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Son olarak da tuz, sarımsak, pul
biber ve kimyonu dilediğiniz miktarda
ekleyip biraz daha karıştırdıktan sonra dinlenmesi için kenara alıyoruz. Yağda
kızdırdığınız pul biberi üzerine dökerek rakı eşliğinde servis edebilirsiniz.. Afiyet olsun..
PATLICAN SALATASI
OYUNCULAR
2 Adet orta boy bostan patlıcan
2 Adet kırmızı tatlı
biber
Zeytinyağı
Yarım limon suyu
2 Yemek kaşığı balzamik sirke
3-4 Diş sarımsak
SENARYO
Öncelikle patlıcanları ve biberleri ocakta közlüyoruz, imkan
varsa ve mangalda közlenirse patlıcanlar daha da olağanüstü bir performans
sergileyebilir, közlediğimiz patlıcan ve biberlerin kabuklarını çok soğutmadan
soyarsak daha rahat soyulur, poşette bekletme gibi bir teknik var ancak poşetin
plastik malzeme olmasından dolayı bana sağlıksız gelmiştir, soymakta biraz
zorlanmanın bir zararı olmaz.. Soyduktan sonra da bıçak yardımıyla ezerek püre
haline getirelim ve içine sarımsak, limon suyu, balzamik sirke ve
zeytinyağımızı da ekleyip biraz da bu malzemelerle birlikte ezelim. Bir gece
dinlendirdikten sonra servis ederseniz daha da olağanüstü bir performans ile
karşılaşırsınız.. Rakı ile mükemmel uyumludurlar, afiyet olsun..
YEŞİL MERCİMEK SALATASI
OYUNCULAR
1 Su bardağı haşlanmamış yeşil mercimek
7-8 dal taze soğan
Bir tutam dere otu
Bir tutam maydanoz
1 Adet kırmızı tatlı biber
Zeytinyağı
1 Adet limon
Tuz
Pul biber
SENARYO
Mercimekleri üzerini örtecek miktarda su ile çok
yumaşatmadan, mümkünse bir miktar diri bırakacak şekilde haşladıktan sonra,
süzgeç yardımı ile süzelim ve rahatça karıştırabileceğimiz bir kaba alalım.
Diğer malzemeleri ince ince doğrayıp üzerine ekledikten sonra tuz, zeytinyağı,
pul biber ve limonu da ekledikten sonra güzelce karıştıralım ve 2-3 saat
dinlendirdikten sonra servis edelim. İsteğe göre hem rakı hem de kırmızı şarap
ile iyi uyum sağlanan bir mezedir.. Afiyet olsun
OYUNCULAR
5 Adet domates
7-8 adet yeşil biber2 adet kırmızı biber
Sarımsak
Kuru reyhan
Tuz
Zeytinyağı
SENARYO
Yine basit ama lezzetli bir tarifle buradayız, zaten mezenin
özelliği de zor olanlarla beraber basit ve kolay hazırlananlar da olmalı ki
lezzet çeşidimiz ve görselimiz artsın değil mi…
Öncelikle domatesleri küp küp biberleri de minik minik doğruyoruz, çok
küçük doğramazsanız erime riskini de azaltmış olursunuz.. Zeytinyağını
kızdırdıktan sonra biberleri ve rendelenmiş sarımsağı kavurmaya başlıyoruz,
biberleri tam öldürmeden domatesleri , kuru reyhanı ve tuzunu ekleyip
karıştırıyoruz eşit dağılımı sağladıktan sonra ocağın altını kısıp ağır ağır
pişmesini bekliyoruz, piştikten sonra altını kapatıp demlendirelim bir günlük
dinlenmenin ardından servis yaparsanız lezzetinin kıvama gelmesini sağlamış
olursunuz, kırmızı şarapla harika bir ikili oluyorlar… Afiyet olsun..
SEMİZOTU SALATASI
OYUNCULAR
1 Demet semizotu
FİGÜRANLAR
Yarım çay bardağı kadar zeytinyağı1 Adet limon
1 Çay bardağı pul biber
1 Çay kaşığı tuz
4-5 diş dövülmüş sarımsak
1 Tatlı kaşığı un
SENARYO
Semizotumuzu bir güzel yıkayıp kurumasını sağladıktan sonra,
bir kabın içine sap kısımlarını ayıklayıp mümkün olduğunca yaprak kısımlarını
kullanmak amacıyla elimizle kopartalım ( saplarını sabah omlet yapımında
kullanabilirsiniz, çok lezzetli oluyor). Ayrı bir kasede sos malzemelerini çırparak
karıştıralım ve ayıkladığımız semizotunun üzerine dökelim iyice birbirine
harmanlayalım. Rakı ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhAf_05xQH9AVRkD4G7IE4fExzqDJe4U4ccTkg4I_lXcvtj4lrfWMm3B7EYNQ3JuRS1WznHxv4k2gYzXmrATq1ogJ0hxzcTOAesSgccZlHLT9wHpxYVV_6icAT_-iHvXygh5hS5WfZQHoem/s400/66.jpg)
PIRASA KAVURMASI
OYUNCULAR
2 adet büyük boy kırmızı tatlı biber
3 yemek kaşığı soya sosu
3 yemek kaşığı beyaz şarap
Pul biber, tuz, zeytinyağı
Öncelikle pırasalarımızı yıkayıp küp olacak ölçülerde
doğruyoruz, ardından kırmızı biberlerimizi de doğrayıp hafifçe kızdırdığımız
yağa öncelikle biberlerimizi atıp beş dakika kadar kavuralım, ardından
pırasaları da ekleyip pırasalar iyice ölene kadar kavurmaya devam edelim.
Pırasaların ölmesine yakın soya soru, beyaz şarap, pul biber ve tuzu da ekleyip
kavurmaya devam edelim tüm malzemeler iyice harmanlaşınca ocaktan alıp
dinlenmeye bırakalım, ertesi gün oda sıcaklığında kırmızı ya da beyaz şarap ile
servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..
OYUNCULAR
20-25 adet sivri biber4-5 adet kırmızı tatlı biber
1 su bardağı yoğurt
5-6 diş sarımsak
Yağ, tuz
SENARYO
Biberlerimizin sap kısımlarını alıp çok küçültmeden irice
doğrayalım, ardından yağımızı kızdırdığımız tencereye koyup biberler ölene dek
karıştırarak kavuralım, iyice kavrulduktan sonra soğumaya bırakalım. Soğuduktan
sonra hazırladığımız sarımsaklı ve tuzlu yoğurdu üzerine boca edip iyice karıştıralım
ve servis tabağına alıp soğuk servis yapalım,
tabiî ki rakı bu mezenin vazgeçilmezidir. Afiyet olsun ..![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi2z2FRPaTVPTJUmd-uvYzHxi5CCgyPFAbqF_hAcJuS4Y8Mw7R2bNto9Y7nbsiB8M4U2hosqGgbp6tHdhowNi5LFb2Rpf9QSQEUfhuinHcPGZlyzdMDhA6hlhktlJll-zt9a_02jkIsgjQv/s400/33.jpg)
OYUNCULAR
7-8 adet kurutulmuş domates
1 adet kırmızı biber
5 sap taze soğan
3 yemek kaşığı nar ekşisi
3 adet salatalık turşusu
Dereotu
Zeytinyağı
SENARYO
Zeytinleri bir gece ya da tuzu tamamen çıksın istemiyorsanız
7-8 saat, ara sıra değiştirdiğimiz, suda beklettikten sonra çekirdeklerini
çıkartıyoruz. Bu iş için zeytin çekirdeği çıkartıcısı edinirseniz işiniz hayli
kolaylaşır. Çekirdeklerini çıkarttığımız zeytinleri halka halka doğrayalım ve
bir kaba alalım, diğer tarafta da yumuşaması için kuru domateslerimizi kaynamış
suyun içine atıp 5 dakika kadar haşlayalım. Haşlanan domatesleri de alıp küp
küp doğradıktan sonra diğer malzemeleri de doğrayıp zeytinlerin yanına ilave
ediyoruz ve zeytinyağı ve nar ekşisini de ekleyip hep beraber
karıştırıyoruz. Rakı veya şarap
eşliğinde servisimizi yapabiliriz.
Afiyet olsun..
OYUNCULAR
250 Gram brokoli1 Adet kırmızı tatlı biber
FİGÜRANLAR
Yarım limon suyu3 Yemek kaşığı zeytinyağı
2-3 Diş sarımsak
1 Tatlı kaşığı hardal
1 Tatlı kaşığı petso sos
1 Tatlı kaşığı yoğurt
1 Tatlı kaşığı soya sos
SENARYO
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCWjbaSBo_d6DyZ83Kgq2tk75G7bM5OGYH6SxOiFRPXJPBTjGgtBesQtBsK8_01HV33oVT99vUjUJwaUXA4Kn_XyQKwYbvpgwWqssGNA6Y2ia_tXOMVg8iVKgPR1GtkezMxMXyk3AWoSl2/s400/155.jpg)
ARNAVUT CİĞERİ
OYUNCULAR
2 adet küçük boy patates
2 Adet küçük boy kırmızı tatlı biber
4-5 Sap taze soğan
Beyaz un, galeta unu, mısır unu karışımı
Kızartmak için çiçek yağı
FİGÜRANLAR
2 Adet kuru soğan1 Yemek kaşığı sumak
Kuşbaşı kesilmiş ciğerleri genişçe bir kapta un karışımımıza
buladıktan sonra patatesleri de küp küp doğrayıp kızartmaya hazır hale
getirelim. Ciğerleri kızgın yağa atıp 7-8 dakika, rengi dönene kadar
kızartmamız yeterlidir, ciğerlerin ardından biber ve patatesleri de kızartıp
hepsini bir kaba aldıktan sonra doğranmış taze soğanı da ekleyip karıştıralım
ve kenara alalım. Yanında servis için de kuru soğanları yarım ay şeklinde
doğrayıp bir miktar tuz ve sumak ile ovalayalım ve bir kaba alalım. Arnavut
ciğerimiz rakı ya da kırmızı şarap eşliğinde servise hazır hale gelmiştir.
Afiyet olsun…
YOĞURTLU ISPANAK KÖKÜ KAVURMASI
OYUNCULAR
1 Adet kırmızı tatlı biber
Tuz
Zeytinyağı
FİGÜRANLAR
1 Kase yoğurt3-4 diş sarımsak
Ispanak köklerini birkaç kez yıkayıp uzunca bir süre suda beklettikten sonra süzülmesi için süzgeçe alalım, bu arada biberimizi doğrayıp yağ kızdırdığımız tencereye aktaralım, 5-6 yemek kaşığı yağ idealdir, artırmak azaltmak size kalmış, biberleri 2-3 dakika kavurduktan sonra ıspanak köklerini de ekleyelim ve ıspanaklar ölene dek karıştırarak kavurmaya devam edelim dilerseniz 2 diş doğranmış sarımsak da ekleyebilirsiniz. Son olarak da tuzunu da ekleyip biraz daha kavuralım ve altını kapatıp soğumaya bırakalım.
Sarımsakları tuz ile ezip yoğurtla karıştıralım. Ardından
soğumuş olan ıspanak kökümüzün üzerine döküp iyice karıştıralım, Üzerine de çok
hafif zeytinyağı gezdirdikten sonra rakı eşliğinde servis edebilirsiniz, afiyet
olsun..
ZEYTİNYAĞLI TERBİYELİ KEREVİZ
2 Adet havuç
1 Su bardağı su
3 Yemek kaşığı zeytinyağı
1Adet yumurta sarısı
ZEYTİNYAĞLI TERBİYELİ KEREVİZ
OYUNCULAR
Yarım kilo kereviz2 Adet havuç
1 Su bardağı su
3 Yemek kaşığı zeytinyağı
FİGÜRANLAR
1 Adet limon 1Adet yumurta sarısı
SENARYO
Kerevizlerin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım limonun
yarısı ile kerevizleri karıştırdıktan sonra tencereye alalım, kerevizin yeşil
kısımlarını da eklerseniz lezzetine lezzet katmış olursunuz, üzerine havuçları
da ekledikten sonra suyu ekleyelim, su kaynadıktan sonra tencerenin kapağını
kapatalım kısık ateşte yumuşayana dek pişirelim. Kereviz ve havuçlar
yumuşadıktan sonra üzerine zeytinyağını ekleyelim ve bir süre daha pişirdikten
sonra yarım limon suyu ve yumurta sarısını iyice çırpıp yemeğe ekleyelim,
kesilmemesi için yemeğin suyundan sosa alıp ılık hale getirip ekleyebilirsiniz.
Kapağını kapatıp dinlendirelim, bir gün bekledikten sonra servis edilirse
lezzeti yerine gelmiş olur.. Rakı ile mükemmel uyum sağlayan bir zeytinyağlıdır..
Afiyet olsun..
KISIR KÖFTE
OYUNCULAR
Bir tutam dereotu
5 Dal taze soğan
1 Adet kırmızı tatlı biber
Yarım limon suyu
2 Yemek kaşığı nar ekşisi
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 Tatlı kaşığı biber salçası
Yarım tatlı kaşığı domates salçası
Tuz, kırmızı pul biber
SENARYO
Bulgurumuzu genişçe bir tepsiye döktükten sonra önce bütün malzemelerimizi minik minik doğrayalım ve kısırımıza ilave etmeye hazır halde bekletelim, çünkü bulgurumuzu şişene kadar yoğuracağı ve tüm malzemelerini diri kalması için şiştikten sonra ilave edeceğiz. Şimdi bulgurumuzu yoğurma işlemine başlayabiliriz, biraz uzun ve yorucu oluyor ama inanın değiyor. Öncelikle bulgurun ıslanması için limon suyu, nar ekşisi, ve salçalarımızı koyalım yoğurmaya başlayalım, zeytinyağımızı yoğurdukça yedire yedire ekleyelim ve çitiler gibi yoğurmaya devam edelim, arada elimizi soğuk su ile ıslatabiliriz bu da şişmesine yardımcı olur. Bulgurlarımızı iyice yoğurup şişirdikten sonra diğer malzemeleri de ekleyelim ve bir süre daha yoğuralım. Köfte kıvamına geldikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp çiğ köfte gibi parmaklarımızla bastırarak şekil verdikten sonra servis tabağımıza alabiliriz. Tabiki özellikle rakı ile çok uyumlu bir mezedir.. Afiyet olsun..
OYUNCULAR
300 Gram mantar
6 Adet arpacık soğan
1 Adet kırmızı tatlı biber
5 Adet yeşil biber
1 Adet küçük kuru soğan
Tuz, nane, pul biber
SENARYO
Arpacık soğanları bütün olarak yağda 5 dakika kadar
kavurduktan sonra baharatları ve minik minik doğradığımız soğanı da ekleyip
kavuralım. Soğanlar tam ölmeden biberleri de ekleyelim. Son olarak da doğranmış mantarlarımızı
ekleyip mantarlar soteleninceye kadar karıştırarak kavurmaya devam edelim. Eğer
kavurmayı wok tavada yaparsanız daha lezzetli sonuç elde edersiniz.. Kırmızı şarap eşliğinde servis
edebilirsiniz. Afiyet olsun..
PANCAR KÖKÜ SALATASI
OYUNCULAR
2Adet pancar kökü
3 Diş sarımsak
Zeytinyağı
Limon
Tuz
SENARYO
Pancarların kabuklarını soyup halka halka dilimleyip buharda
haşlayalım, haşlanmış pancarları küp küp doğradıktan sonra bir kapta
hazırladığımız dilediğimiz miktardaki zeytinyağı, limon, sarımsak ve tuz
karışımını salatanın üzerine döküp iyice karıştıralım. Yeşil salatanın içine de
ilave edebilirsiniz, çok yakışıyor.
Rakının uyumlu mezelerinden biridir… Afiyet olsun…
KÖZDE KIRMIZI VE SARI BİBER
OYUNCULAR
3 Adet dolmalık kırmızı biber
3 Adet dolmalık sarı biber
4-5 sap taze sarımsak
4-5 diş sarımsak
Tuz
Zeytinyağı
SENARYO
Biberleri ocakta, imkanınız varsa tabiî ki mangalda
közledikten sonra sarımsakları da közleyelim.
Közlenmiş biberlerin kabuklarını soyup irice doğrayalım, sarımsakları da
doğrayalım. Ayrı bir kasede zeytinyağı, ezilmiş sarımsak ve tuzu karıştıralım
ve biberlerin üzerine döküp iyice karıştıralım. Rakı ile servis edebileceğiniz
bir mezedir. Afiyet olsun..
ENGİNAR SALATASI
OYUNCULAR
2 Adet ayıklanmış enginar
1 Adet kırmızı biber
Çeyrek çay bardağı zeytinyağı
5-6 Diş sarımsak
1 Tatlı kaşığı un
Bir tutam dereotu
Pul biber
Tuz
ENGİNAR SALATASI
1 Adet kırmızı biber
FİGÜRANLAR
1 Adet limonÇeyrek çay bardağı zeytinyağı
5-6 Diş sarımsak
1 Tatlı kaşığı un
Bir tutam dereotu
Pul biber
Tuz
SENARYO
Ayıklanmış enginarlarımızı bir güzel yıkadıktan sonra
kaynamış suya alıp haşlayalım. Enginarlarımız haşlanırken biz de sosumuzu
hazırlayabiliriz, bunun için yağ, limon suyu, dövülmüş sarımsak, doğranmış
dereotu ve diğer malzemelerimizi de bir kaseye alıp iyice karıştıralım. Bu
esnada haşlanmış enginarlarımızı alıp
küp küp doğrayalım ve servis edeceğimiz kaba aldıktan sonra biberleri de
doğrayalım. Son olarak da hazırladığımız sosu üzerine döktükten sonra iyice
karıştıralım. 4-5 saat dinlendikten sonra rakı ile birlikte servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun..DEREOTLU PEYNİRLİ PATATES BÖREĞİ
OYUNCULAR
Yarım demet dereotu
1 Su bardağı lor peynir
Zeytinyağı
Tuz
SENARYO
Patatesleri haşlayıp ezdikten sonra, bir kabın içinde
doğranmış dereotu ve peynir ile karıştıralım. Zeytinyağı ve tuzu da ekleyip
tekrar karıştırdıktan sonra yağladığımız yuvarlak fırın kabına bastırarak
koyalım, 200 derecede üzeri hafif kızarana kadar pişirelim ve dilimledikten
sonra kırmızı şarap eşliğinde servis edilebilinir. Afiyet olsun..KISIR
OYUNCULAR
1Su bardağı ince bulgur
7 Sap taze soğan
1 Adet kırmızı biber
Yarım demet dereotu
1 Yemek kaşığı biber salçası
Yarım limon
2 Yemek kaşığı nar ekşisi
Zeytinyağı
Tuz
SENARYO
Bulgurların üzerine 1 çay bardağı kadar kaynamış su
döktükten sonra üzerini kapatalım ve kenara koyalım. 10 dakika kadar
beklettikten sonra soğan, biber ve dereotunu doğrayalım, diğer malzemeleri de
ekleyip karıştıralım. En güzel rakı mezelerinden biridir ancak kırmızı şarap
ile de uyumlu oluyor. Afiyet olsun..
OYUNCULAR
2 Adet orta boy kereviz
2 Adet küçük boy havuç
5-6 diş dövülmüş sarımsak
7-8 yemek kaşığı yoğurt
Tuz
SENARYO
Kabuklarını soyduğumuz kereviz ve havuçları rendeleyerek işe
başlıyoruz. 5-6 yemek kaşığı yağı bir tencerede kızdırdıktan sonra kavurmaya
başlıyoruz. Kavurma işleminin bitmesine yakın dilediğimiz kadar tuz ekleyip
soğuması için kenara alıyoruz. Diğer tarafta sarımsaklı yoğurdumuzu da
hazırlıyoruz. Kereviz ve havuç kavurmamız soğuduktan sonra yoğurdu ekleyip
karıştıralım. Rakı ile mükemmel uyumlu bir mezedir. Afiyet olsun..
KUZUKULAĞI SALATASI
2 Adet kırmızı biber
6-7 Adet kuru domates
4-5 Sap taze soğan
FİGÜRANLAR
5-6 Diş sarımsakYarım limon suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 Tatlı kaşığı un
Pul biber
Nane
Tuz
Öncelikle kuzukulaklarımızı güzelce yıkayıp kurutalım. Kuru
domateslerimizi de kaynamış suyun içine atıp 5 dakika tutarak yumuşamasını
sağlayalım. Ve gelelim salatanın hazırlanmasına, kuzukulağını kopartarak genişçe
bir kaba alalım, önce çok fazla gibi görünür ama sosu yiyince bir avuç kalır
onun için ilk görünüşüne aldanmayın. Kuzukulaklarının üzerine doğradığımız biber,
kuru domates ve taze soğanlarımızı da ekleyip başka bir kasede sosumuzu
hazırlayalım. Sos için gerekli bütün malzemeleri bir kaseye koyup çırparak
karıştıralım, ardından salatamızın üzerine döküp karıştıralım, 1-2 saat önceden
yapılırsa sos ve kuzukulağı iyice özümser birbirini ve lezzeti artar.
Kuzukulağı ekşi bir yeşillik olduğu için limon miktarını damak tadınıza göre
artırıp azaltabilirsiniz. Özellikle bahar akşamlarında rakı ile birlikte ferahlatıcı
bir uyumu vardır. Afiyet olsun..
PATATES SALATASI
OYUNCULAR
5 Adet orta boy patates4-5 Sap taze soğan
Yarım demet dereotu
2 Adet kırmızı biber
FİGÜRANLAR
1 Adet limonYarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Pulbiber
Nane
SENARYO
Haşladığımız patatesleri küp küp doğrayarak salata yapımına başlayalım, biber ve taze
soğanımızı da doğrayıp ekledikten sonra sos malzemelerini de ilave edebiliriz.
Bütün malzemeler eklendikten sonra güzelce karıştırıp 4-5 saat dinlendirdikten
sonra rakı ya da beyaz şarap eşliğinde servis edilebilir. Afiyet olsun..
ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE
OYUNCULAR
Yarım kilo taze fasulye
2 Adet iri domates
3 Adet orta boy kuru soğan
3 Çay kaşığı şeker
Tuz
SENARYO
Fasulyeleri iyice yıkayıp dilediğiniz gibi doğradıktan sonra
tencereye koyalım, üzerine minik küp küp doğranmış soğanları ve ardından yine
minik küp küp doğanmış domatesleri de ekleyip ocağın altını açalım. Beş dakika
kadar yüksek ateşte durduktan sonra sebzeler suyunu salıp kaynamaya
başlayacaktır, bu noktada altını kısıp pişirme işlemine ağzı kapalı ve kısık
ateşte devam edebilirsiniz. Arada suyunu kontrol ettiğinizde dilediğiniz
miktarda sulu olmamış ise azar azar sıcak su ekleyebilirsiniz. Fasulyelerin rengi değişmeye başladığında tuz
ve şekerini de ilave ederek tekrar ağzını kapatıp kısık ateşte pişirmeye devam
edelim. Son olarak fasulyeler piştikten sonra dilediğimiz miktarda zeytinyağı
ekleyip soğuyana kadar kapağını kapalı tutarak demlenmesini sağlayalım. Rakı eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet
olsun..
harika tarifler, özenerek hazırlamış ve epey mesai harcamışsınız bu işe. Emeğinize sağlık, mükemmel tarifler için teşekkürler
YanıtlaSilHelal olsun valla, bütün mezeler var, ellerinize sağlık, teşekkür ederim. Yorum yazmamak ayıp olurdu, sağolun.
YanıtlaSilMeYHaNe açarsak , MeZeHane çoktan hazırmış...
YanıtlaSilSevgi Selam ve Saygı ile...
Çok emek harcamışsınız site harika, tüm tarfiler var çok teşekkürler...
YanıtlaSilMuhteşem bir site emeğinizie sağlık
YanıtlaSilBütün mezeler çok güzel gözüküyor.ama genellikle rakının yanında gidecek olan mezeleri sıralamışsınız.Mesela beyaz yada kırmızı şarabın yanına gidecek genellikle peynir türleri ile hazırlanmış mezeleri göremedim.
YanıtlaSilYinede emek vermişsiniz,gerçekten çok güzel.
Rakı fiyatlarını mı merak ediyorsunuz? Tıklayın: rakı fiyatları
YanıtlaSil