TAŞINDIK.... TAŞINDIK... TAŞINDIK....
Artık buradayız... Bundan sonraki paylaşımlarımızı yapacağımız yeni adresimize bekleriz efendim..
ERİK SOS
OYUNCULAR
Yarım kilo kırmızı ekşi erik
1Çay bardağı su
2 Yemek kaşığı beyaz şarap
3 Diş sarımsak (dövülmüş)
1 Tatlı kaşığı şeker
1 Çay kaşığı tuz
SENARYO
Geçen gün yaptım ekli erik
sosunu, tarifini yazmayı düşünmüyordum ama tüm yaptığım salata ve mezelere öyle
güzel uyum sağladı ki ben de paylaşmaya karar verdim. Salatanın yanı sıra bizim de yaptığımız gibi
ızgara veya fırınlanmış, kırmızı et, tavuk eti, hindi eti gibi ana yemeklerin
yanına da sos olarak kullanabilirsiniz. Karadeniz’ de özellikle Artvin
bölgesinde ve Gürcistan taraflarında et yanında sıkça kullanılan bir sostur
erik sosu. Et dışında salatalar ile de uyum sağlıyor tabiî ki, özellikle kış
aylarında yeşil yapraklı salatalar ile mükemmel uyum sağlar. Konservesini
yaparak kışın da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ben konservesini önümüzdeki
günlerde yapacağım için burada az miktarda yaptığım tarifi paylaşıyorum.
Vereceğim tarifle yaklaşık 250 ml.’ lik bir sos elde etmiş olursunuz,
miktarı ona göre değiştirebilirsiniz.
Eriklerin çekirdeklerini
çıkardıktan sonra, sosu hazırlayacağımız tencereye alalım ve diğer malzemeleri
de ekleyip kaynayana kadar açık ateşte tutalım. Kaynadıktan sonra kısık ateşte
erikler iyice ölene kadar kaynatmaya devam edelim. Erikler, posası çıkacak hale
geldikten sonra blender yardımı ile ezip, sıcakken kavanoza koyalım, kapağını
iyice kapatıp ters çevirdiğimiz kavanozun üzerine örtü örtüp soğuyana kadar bu
şekilde bekletelim. Eğer hemen kullanacaksanız bunları yapmanıza da gerek
kalmaz, buzdolabında ağzı iyice kapalıysa uzun süre dayanıyor. Kısır ve yeşil
salatalar başta olmak üzere her türlü salatada kullanabilirsiniz. Afiyet olsun…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder