TAŞINDIK.... TAŞINDIK... TAŞINDIK....
Artık buradayız... Bundan sonraki paylaşımlarımızı yapacağımız yeni adresimize bekleriz efendim..
ÜZÜM TÜRLERİ
YERLİ BEYAZ ÜZÜMLER
Emir
Orta Anadolu’ nun kaliteli şaraplık üzüm çeşidi olan emir,
Nevşehir, Kırşehir, Kayseri ve Niğde çevresinde yetiştiriliyor. Orta kalın
kabuklu yeşil sarı renkli ve tane içi etlice olan beyaz üzüm türüdür.
Genellikle çok açık sarı renkli, asiditesi yüksek olan ve meyve aromaları önde
olmayan zarif ve dolgun gövdeli şaraplar verir.
Özellikle Hititler ve Romalılar döneminde büyük değer kazanan Emir üzümü,
bölgede geniş alanlara yayılıyor.
NarinceTokat ve Amasya bölgelerinde yetişen üzüm türüdür. Adını narin yapısından aldığı düşünülen Narince üzümünden, güçlü meyvemsi aromalar içeren, orta dolgunlukta gövdeli şaraplar elde edilir. Narince üzümünden elde edilen şaraplar yıllandırılmaya müsait şaraplardır.
Sultaniye
Etli, az asitli, çekirdeksiz olan bir şaraplık üzüm türü olan
Sultaniye, Ege Bölgesinde Manisa ve Denizli bölgelerinde yetiştiriliyor. Küçük
taneli ve ince kabuklu üzüm olan Sultaniye’ den elde edilen şaraplar, meyvemsi,
serinletici ve yumuşak içimli karakterdedir.
Misket
Taneleri orta büyüklükte ve yuvarlak olan Misket, İzmir ve
Manisa bölgelerinde yetişiyor. Karakteristik bir özellik olarak tat ve
kokusunda, tropik meyveler, çiçek ve turunçgiller aromalarına sahip Misket
üzümünden, sek, dömisek ve tatlı şaraplar elde ediliyor.
YERLİ KIRMIZI ÜZÜMLER
Öküzgözü
İri taneli, ve koyu siyah renkli bir üzüm türüdür. Sofralık
ve şaraplık üzüm olarak binlerce yıldır değerlendirilmektedir. Elazığ, Malatya
Arapgir ilçesi ve Tunceli yörelerinde yetişiyor. Bu üzüm türünden üretilen şaraplar damakta
meyvemsi bir tat bırakıyor. Genelde
yakut kırmızısı renkli, orta gövdeli, dolgun bukeli, asidi yüksek olan bu şarap
karadut, kiraz, ahududu, menekşe aromaları içerir ve zarif ve dengeli şaraplar
verir. Çoğunlukla Boğazkere üzümü ile kupaj yapılarak hazırlanıyor.
Boğazkere
Taneleri kalın kabuklu, orta büyüklükte ve yuvarlak formda
olan Boğazkere üzümü Diyarbakır ve Elazığ’ da yetişiyor. Öküzgözü ile kaliteli
ve dengeli bir kupaj şarap yapmaktadır. Yalnızca Boğazkere üzümünden yapılan
şaraplar, tanenli, buruk ve içimi zor oluyor. Boğazkere; karadut,kiraz , vişne,
böğürtlen, baharat, kekik aromaları içerir.
Kalecik Karası
Orta Anadolu’ nun en kaliteli şaraplık üzüm çeşidi olan
Kalecik Karası Ankara’ nın Kalecik, Kızılırmak ve Kırıkkale ilçelerinde
yetişiyor. Kalecik karasının rendi koyu kırmızı-siyah, kabukları kalın ve eti
suludur. Koyu kırmızı renkli, orta gövdeli, kolay içimi olan asiditesi yüksek
şaraplar üretilir.
Çalkarası
Denizli’ nin Çal bölgesinde yetişen Çalkarası, sulu etli bir
üzüm çeşididir. Daha çok meyvemsi tatta roze şarap yapımında kullanılıyor.
Çilek, frambuaz, kızılcık aromalarına sahip şaraplar üretilir. Çalkarası
yabancı üzüm çeşitleri ile paçal edildiğinde bunların kalitesini
yükseltmektedir.
Papazkarası
Trakya’ da Kırklareli bölgesinde yetiştirilen ve çok iyi
kırmızı şaraplık üzüm çeşidi olan Papazkarası, kırmızı ve roze şaraplarda hafif
gövdeli, hoş içimli, zarif sonuçlar veriyor.
Papazkarası, özellikle roze şaraplarda çok iyi sonuçlar veren üzüm çeşitleri
arasında yer alıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder