TATLI MEZELER

TAŞINDIK.... TAŞINDIK... TAŞINDIK....
 
 
Artık buradayız... Bundan sonraki paylaşımlarımızı yapacağımız yeni adresimize bekleriz efendim..
 
 
TLAÇ

 
 
OYUNCULAR
 
1 Litre süt
1 Su bardağı (20 ml.) pirinç
9 Yemek kaşığı şeker
2 Bardak içme suyu
Yarım çay kaşığı tuz
 
 
SENARYO
 
Sütlaç, yapımı beni en çok zorlayan tatlı / yemek olmuştur. Annem, sürekli göz kararı yaptığından bir türlü ölçüyü tutturamazdım, ya çok sert olurdu ya da pirinci çok az olurdu ve nişasta ilave etmek zorunda kalırdım ki alışkın da olmadığımdan hiç sevmem nişastalı sütlacı. Nihayetinde şirkette yemek yapan abladan ölçülü sütlaç tarifi aldım ve istediğim kıvamı tutturmuş oldum. Tarifi aldığım abla Trabzonlu idi, sanırım bu şekildeki sütlaç yapımı yoğun olarak Karadeniz’ e özgü bir şey.
Pirinçleri şişmesi için suda haşlıyoruz, eğer yeteri kadar şişmeden suyu çekerse su ekleyerek haşlamaya devam edebilirsiniz, pirinçler iyice yumuşadıktan sonra sütünü de ekleyip nişastasını iyice salana kadar karıştırarak kaynatıyoruz. Yaklaşık bir saat kadar sürüyor bu kaynatma işlemi, pirinçler nişastasını salıp kıvamı artmaya başladığında tuz ve şekeri ilave edip bir süre daha kaynatıyoruz ve ardından soğuması için kaselere paylaştırıyoruz. Sütlacı dolaba koyduktan sonra özellikle şarap eşliğinde servis edecekseniz servis etmeden bir saat önce dolaptan çıkartıp oda sıcaklığına getirirseniz lezzeti daha çok açığa çıkar. Yarı tatlı şarap eşliğinde servis edebilirsiniz.. Afiyet olsun..


ACI ÇİKOLATALI DONDURMA




OYUNCULAR

3 Bardak süt
100 Gram acı çikolata(%70 kakao’lu)
2 Tatlı kaşığı kakao
1 Tatlı kaşığı salep
1 Tatlı kaşığı nişasta
6 Yemek kaşığı şeker

SENARYO

Vişneli dondurma tarifini vermiştim, bir aşağıdaki tarif, eğer tek gitmez yanında başka bir çeşit daha olsaydı diyorsanız buyurun bu da çikolatalı dondurma, ben ve eşim çikolatayı da acı sevdiğimiz için dondurmada da kakoyu yoğun kullandım, eğer çok kakaolu sevmiyor iseniz miktar ayarlamasını damak tadınıza göre yapabilirsiniz.
Daha önce vermiş olduğum vişneli dondurma tarifindeki gibi salebin topaklanması önlemek için 1 bardak soğuk sütte nişasta ve kakao ile beraber çözdürüyoruz. Ardından tenceredeki süte yavaş yavaş ekledikten sonra blendr ile iyice çözülmesini sağlayabilirsiniz. Tüm malzemeler çözüldükten sonra ocağın altını açarak kanatmaya başlayabilirsiniz. Sütün kaynamasına yakın şeker ve çikolatayı ekleyerek karıştırmaya devam edin. Çikolata sıcağın etkisi ile kolayca eriyecektir. Kaynadıktan sonra da çikolatalar homojen olarak dağılana kadar karıştırarak kanatmaya devam edin.
Bundan sonraki işlemler vişneli dondurma ile aynı. Oda ısısına gelene kadar beklettikten sonra dondurucuya alıyoruz ve 5-6 saat boyunca her saat başı mikserin düşük devrinde karıştırmak sureti ile kıvamını ayarlıyoruz. Çikolatalı dondurmanın donma süresi biraz daha uzun olabilir, bir gece dondurucuda dinlendikten sonra yine tatlı ya da yarı tatlı şarap eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..


 VİŞNELİ DONDURMA



  
OYUNCULAR
250 Gram vişne
4 Bardak süt
1 Bardak vişne suyu
9 Yemek kaşığı şeker
1 Tatlı kaşığı salep
1 Tatlı kaşığı nişasta

SENARYO
Sıcaklar artarak devam ederken, diğer taraftan da vişneler pazarlardaki yerini almış bulundu şu günlerde. Taze taze vişneler ile vişneli dondurma yapmanın kaçınılmaz olduğu günlerdeyiz, biz de bu uygun günleri değerlendirdik ve taze vişneler ile vişneli dondurmamızı yaptık. İşte tarifi, gayet kolay uygulanabilir bir tarif bu, dondurma makinem olmamasına rağmen gayet lezzetli bir dondurma elde ettik, siz de senaryoyu tam olarak uygularsanız, dondurma makinesi olmadan da dondurma yapılabildiğini göreceksiniz.
Öncelikle vişnelerin çekirdeklerini çıkartıp süzgeç yardımı ile vişneleri ezerek suyunu çıkartıyoruz, bu yöntemle 1 bardaktan da fazla vişne suyu elde edersiniz, bu sebeple ayrıca vişne suyu almanıza gerek yok. Salep çabuk topaklandığı için, 1 bardak kadar soğuk sütte salep ve nişastayı iyice karıştırdıktan sonra yavaş yavaş tenceredeki diğer süte ekleyin, ocağın altını açmadan bu işlemi yaparsanız topaklanmayı büyük oranda engellemiş olursunuz. Ancak yine de topaklanır ise mikser yardımı ile çözebilirsiniz. Şeker ve vişnenin posasını da bir kapta iyice karıştırıp, bu malzemeyi ve vişne suyunu da tencereye ekledikten sonra ocağın altını açıp karıştırarak kaynatmaya başlayabilirsiniz. Bu aşamada vişnelerin çok iri taneli olmasını istemiyorsanız blendr yardımı ile parçalayabilirsiniz.  Kaynadıktan sonra 10-15 dakika kadar da kısık ateşte yine karıştırarak kaynatmaya devam ettikten sonra ateşten alabilirsiniz. Oda sıcaklığına geldikten sonra dondurucuya koyabilirsiniz dondurmayı,  5-6 saat boyunca her saat başı mikser ile en düşük devirde karıştırdıktan sonra iyice kıvama gelene kadar dondurucuda bekletiyoruz.  Dondurmanızı çelik tencerede yaparsanız hem karıştırmanız daha kolay olur hem de daha çabuk donmasını sağlamış olursunuz. 1 gece dinlendikten sonra dondurmanız servise hazır, servis etmeden 5 dakika önce çıkartırsanız tabaklara daha rahat alırsınız. Bu sıcak yaz günlerinde tatlı ya da yarı tatlı şaraplar ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..


FRAMBUAZ SOSLU SAKIZLI MUHALLEBİ













OYUNCULAR
1 Litre süt
9 Yemek kaşığı şeker
5 Yemek kaşığı un
1 Yemek kaşığı nişasta
1 Yemek kaşığı pirinç unu
1 Tatlı kaşığı ezilmiş sakız

SOS OYUNCULARI

200 Gram Frambuaz
1 Tatlı kaşığı nişasta
1 Tatlı kaşığı şeker
1 Çay bardağı vişne suyu


SENARYO

Mezehaneyi twitter.com/mezehane' den takip edenler eşimin ve benim Bozcaada aşığı olduğumuzu anlamışlardır, hemen her sene en az bir kere gitmek istediğimiz, özlediğimiz bir ada oldu Bozcaada, tabiki başka yerler görmeyi de ihmal etmeden. Bu yıl da ilk gidişimizi gerçekleştirdik ve üç günlük bir ada havası alıp geldik, sadece hava almakla kalsak iyi, nevalemizi de topladık reçeller, sakızlar, şaraplar...




Sakızı ben ve eşim Bozcaada' da sevdik, orijinal olduğundan büyük ihtimal, bilirsiniz sakız Yunan Adası olan Sakız Adasındaki Sakız Ağaçlarından elde edilmekte, Türkiye' de de Çeşme' de yoğun olarak bulunmakta idi ancak gün geçtikçe Çeşme tarafında azalma gözlenmekte, hatta seyirlik kaldı desek yeridir. Oysa Akdeniz ikliminde çok da rahat yetişen bir ağaçtır Sakız Ağacı ve gerekli ilgi gösterildiğinde çok da uygun topraktır Çeşme, Sakız Ağacı için, şimdi dediğim gibi sayılı miktarda maalesef. Dünyadaki sakız ihtiyacının çoğu Yunanistan' dan karşılanmakta, orada hala mevcut Sakız Ağaçları. Rakısı, likörü, reçeli, tatlısı, diş macunu bile elde edilirmiş sakızdan.




Dediğim gibi Bozcaada' da sevdik biz sakızı, önce Lodosbozcaada' da Karadutlu Sakızlı Muhallebide, ardından Çınaraltı' nda Sakızlı Kahvede, sonra Çiçek Pastanesindeki Sakızlı Bademli Kurabiyede, peşinden Ada Cafe' de Gelincikli Sakızlı Muhallebide, son olarak da lodosbozcaada yanında yer alan dondurmacıdaki Sakızlı Dondurmadan sonra sevdik, bunların her tadımında arttı sevgimiz sakıza. Şimdi sadece sakız rakısı kaldı denemediğimiz, onu da Yunanistan' da deneriz artık.




Ve bu sakız sevgi sonucunda Ada Cafe' de bulunan sakızlardan da alıp eve dönüşümüzü gerçekleştirdik, hemen akabinde de yaptık frambuaz soslu muhallebimizi bir tek hava Bozcaada havası değil ama onu da sakızı, şarabı ve reçelleri ile evimizde estirmeye çalışıyoruz.
Şimdi gelelim tarifimize;


Sakızı havanda ezerek un haline getirdikten sonra beklemeye alıyoruz ve kalan tüm malzemeleri derince bir tencerede alıp ateşe koymadan önce un bir miktar çözülene kadar karıştıralım, ardından ateşe alıp muhallebi kıvamına gelene kadar sürekli karıştıralım. Muhallebiyi ocaktan aldıktan sonra un haline gelmiş sakızlarımızı ekleyip katıştırmaya devam edelim. Çırpma teli ile karıştırıldığında 15 dakika, mikser ile karıştırıldığında 10 dakika karıştırmak yeterlidir. Ben koyulaşmaya başlamadan önce sakızını ekledim, böyle de güzel oldu, sakız lezzeti geçti muhallebiye.
Frambuaz sos için ise bütün malzemeleri karıştırıp ateşe aldıktan sonra, boza kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz. Sos kabına alıp soğumaya bıraktıktan sonra üzerinin kabuk bağlamaması için 10 dakika aralarla karıştırmanız gerekir. Daha sonra arzuya göre geniş bir kaba alıp dilimleyerek ya da kaselere koyduktan sonra üzerine de frambuaz sosu ekleyip servis edebilirsiniz. Yarı tatlı beyaz şarap ile mükemmel uyum sağlayan bir tatlıdır… Afiyet olsun..



FIRINDA KABAK TATLISI






OYUNCULAR
1 kilo ayıklanmış bal kabağı
1,5 su bardağı şeker



SENARYO
Kabaklarımızı iri parçalar halinde doğradıktan sonra tencereye yerleştirelim, üzerine şekerimizi de koyup bir gece dinlendirelim.  Ertesi gün dinlenmiş şekeri erimiş ve suyunu bırakmış kabaklarımızı fırın tepsisine yayıp 150 derece önceden ısıtılmış fırına verelim ve şerbeti iyice çekene kadar fırında tutalım. Şerbet ile iyice özdeşleşen kabakları fırından alıp soğumaya bırakalım, soğuduktan sonra hafif bir akşam yemeğinin ardından üzerinde kaymak yanında da yarı tatlı beyaz şarap ile servisimizi yapalım. Afiyet olsun..



 




KİVİLİ PARFE


OYUNCULAR
2 Adet yumurta akı
Yarım su bardağı şeker
3 Yemek kaşığı su
2 Adet kivi



FİGÜRANLAR
2 Adet kivi
2 Tatlı kaşığı nişasta
1 Su bardağı su
1 Tatlı kaşığı şeker


SENARYO
Öncelikle sosumuzun soğumaya vakti olması için sosu hazırlayıp kenara alalım. Bunun için kivileri doğrayalım ve diğer sos malzemeleri ile birlikte tencereye alıp boza kıvamına gelene kadar sürekli karıştırarak kaynatalım, daha sonra meyvelerin de yumuşaması için altını kısıp 10 dakika kadar kısık ateşte  kaynatmaya devam edelim.  Sosumuzu ateşten alıp soğuması için bir kenarda bekletirken bi parfenin krem şantisini yapmaya başlayalım. Bunun için yumurta aklarını mikser ile kar gibi olana dek yüksek devirde çırpalım, bu arada şekerli suyu ağdalaşana kadar kaynatalım. Yumurtaları çırpmaya devam ederken kaynattığımız şekerli suyu da ilave edip çırpmaya devam edelim, krema kıvamına gelene kadar yaklaşık 10-15 dakika sürekli yüksek hızda çırpmak gerekiyor.. Diğer tarafta da minik küpler halinde doğradığımız kivileri de bu karışımın içine ekleyip spatula ile karıştıralım ve ister tek bir kaba ister küçük küçük kaselere koyup dondurucuya koyalım. En az 7-8 saat dondurucuda kaldıktan sonra  üzerine kivili sosumuzu  ve isteğe göre çikolata sosumuzu da döktükten sonra özellikle sıcak  yaz gecelerinde beyaz yarı tatlı şarapla servis edebilirsiniz.. Afiyet olsun..




ISPANAKLI PASTA


OYUNCULAR
250 Gram ıspanak yaprağı
3 Adet yumurta
1,5 Su bardağı şeker
1 Su bardağı süt
1 Su bardağı sıvı yağ
3 Su bardağı un
1 Paket kabartma tozu
 
SENARYO
İlk olarak ıspanakları güzelce yıkayıp kendi suyunda haşlayalım ve robottan geçirip püre haline getirelim, yaklaşık 1 su bardağı ıspanak püresi hazırlanmış oluyor.  Şimdi kekimizi  yapmaya başlayalım, yumurta ve şekeri mikser ile iyice kabarana kadar çırpalım, ardından süt ve yağımızı da ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. 5 dakika kadar çırptıktan sonra ıspanak püresini de ekleyip, yine 5 dakika kadar çırpalım. Son olarak un ve kabartma tozunu da ekleyip 10 dakika kadar daha çırpıyoruz ve 170 dereceye ayarladığımız fırına veriyoruz keki. Çıkardıktan sonra dilerseniz keki ikiye bölüp arasına ve üzerine krem şanti ekleyebilirsiniz.  Yarı tatlı rose şarap ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..



FRAMBUAZLI PEYNİR KEK (CHEESECAKE)


KEK OYUNCULARI
1,5 paket yulaflı bisküvi
50 Gram tereyağ
 

PEYNİR OYUNCULARI
2 Paket labne peynir
4 Adet yumurta
1 Çay bardağı yoğurt
1 Su bardağı toz şeker
3 Çorba kaşığı un
1 Paket vanilya


SOS OYUNCULARI
250 Gram dondurulmuş frambuaz
2 Yemek kaşığı nişasta
3 Yemek kaşığı şeker
1 Çay bardağı su ( vişne suyu da kullanabilirsiniz)


KEK SENARYOSU

Bisküvileri rondodan geçirdikten sonra erimiş tereyağı ile karıştıralım. Keki yapacağımız kalıba ( klipsli yuvarlak kek kalıbı ya da borcam uygun oluyor) bisküviyi iyice bastırarak yayalım. 15  dakika buzlukta dinlendirelim.
 

PEYNİR SENARYOSU
Yumurtanın sarısı ile aklarını derince olan ayrı kaplara kırıyoruz. Sarısı ile şekeri iyice çırpalım, ardından labne peynir ve yoğurdu da ekleyip bir süre daha çırpalım.
Aklarını çırpıcı yardımı ile çırparak kar haline getirdikten sonra un ve vanilyayı ekleyip bir süre daha çırpalım. Ardından bu iki karışım birbirine ekleyip spatula yardımı ile yavaşça karıştırdıktan sonra buzlukta dinlendirdiğimiz tabanın üzerine dökelim ve 170 derece fırında 30 dakika pişirelim.


SOS SENARYOSU
Bir miktar ( 50 gr. Kadar) frambuazı kenara ayıralım kalan 200 gramı ile diğer malzemeleri bir tencereye alalım ve boza kıvamına gelene kadar karıştırarak ocakta pişirelim.
Kek ve sos soğuduktan sonra üzerine sosumuzu yayarak dökelim. Son olarak kenara ayırdığımız frambuazı da üzerine ekledikten sonra dolapta 7-8 saat dinlendirelim. Dömisek şarap ile servis edilebilinir. Afiyet olsun..



MEYVELİ PASTA

KEK OYUNCULARI
3 Adet yumurta
1Su bardağı şeker
1,5 Su bardağı un
1 Paket kabartma tozu
PASTA OYUNCULARI
1 Litre süt
2 Yemek kaşığı un
2 Yemek kaşığı nişasta
2 Yemek kaşığı pirinç unu
5-6 Yemek kaşığı şeker
 
MEYVE OYUNCULARI
5 Adet anjelik erik
1 Adet armut
3 Adet kivi
1 Adet orta boy nar
KEK SENARYOSU
Yumurta ve şekeri köpürünceye kadar çırptıktan sonra un ve kabartma tozunu ekleyip bir süre daha çırptıktan sonra kalıba dökelim ve 180 derece fırında yarım saat pişirelim.
PASTA SENARYOSU
Bütün malzemeleri tencereye koyduktan sonra boza kıvamına gelene dek karıştırarak pişirelim. Altını kapattıktan sonra ılıklaşana kadar üzerinin kabuk bağlamaması için 5 dakikada bir karıştıralım.
MEYVE SENARYOSU
Bütün meyveleri ince ince doğrayıp bir kenara alalım.
 
Bütün malzemeleri hazırladıktan sonra öncelikle kekimizi ikiye bölelim. Bir katını pastayı hazırlayacağımız kabımıza alalım ve üzerine hazırladığımız karışımın yarısına yakınını dökelim. Üzerine doğradığımız meyveleri dilediğimiz gibi yerleştirdikten sonra kekin diğer yarısını da üzerine kapattıktan sonra kalan pasta karışımını da üzerine dökelim, yanlarına doğru da döktükten sonra kalan meyveleri de üzerine yerleştirip dinlenmesi için dolaba koyalım.  En az 8-9 saat dinlendikten sonra dömisek şarap ile mükemmel uyum sağlar, kırmızı şarap eşliğinde de servis edebiliriz. Afiyet olsun..


İRMİK TATLISI


 


OYUNCULAR
1 Litre süt
9 Yemek kaşığı irmik
8 Yemek kaşığı şeker

SENARYO
Dünyanın en kolay ve en lezzetli ve en hafif tatlısıdır sanırım, şöyle ki; bütün malzemeleri tencereye alıp irmikler iyice şişip yoğunlaşana dek karıştırarak pişiriyoruz, kaynadıktan sonra 5-6 dakika kadar kısık ateşte kalırsa irmikler bir miktar daha yoğunlaşır. Ardından dilerseniz tek bir kaba alıp dilimleyerek dilerseniz de ayrı kaselere alarak servis edebilirsiniz, dilimleyerek yemek daha keyifli oluyor. Dömisek şarapla üzerine de dondurma koyarak servisi daha da şık hale getirebilirsiniz. Afiyet olsun..



























































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder