ŞARAPLIK ÜZÜM TÜRLERİ

TAŞINDIK.... TAŞINDIK... TAŞINDIK....
 
 
Artık buradayız... Bundan sonraki paylaşımlarımızı yapacağımız yeni adresimize bekleriz efendim..
 



ÜZÜM TÜRLERİ



YERLİ BEYAZ ÜZÜMLER
Emir


Orta Anadolu’ nun kaliteli şaraplık üzüm çeşidi olan emir, Nevşehir, Kırşehir, Kayseri ve Niğde çevresinde yetiştiriliyor. Orta kalın kabuklu yeşil sarı renkli ve tane içi etlice olan beyaz üzüm türüdür. Genellikle çok açık sarı renkli, asiditesi yüksek olan ve meyve aromaları önde olmayan zarif ve dolgun gövdeli şaraplar verir.  Özellikle Hititler ve Romalılar döneminde büyük değer kazanan Emir üzümü, bölgede geniş alanlara yayılıyor.
Narince
Tokat ve Amasya bölgelerinde yetişen üzüm türüdür. Adını narin yapısından aldığı düşünülen Narince üzümünden, güçlü meyvemsi aromalar içeren, orta dolgunlukta gövdeli şaraplar elde edilir. Narince üzümünden elde edilen şaraplar yıllandırılmaya müsait şaraplardır.


Sultaniye
Etli, az asitli, çekirdeksiz olan bir şaraplık üzüm türü olan Sultaniye, Ege Bölgesinde Manisa ve Denizli bölgelerinde yetiştiriliyor. Küçük taneli ve ince kabuklu üzüm olan Sultaniye’ den elde edilen şaraplar, meyvemsi, serinletici ve yumuşak içimli karakterdedir.


Misket
Taneleri orta büyüklükte ve yuvarlak olan Misket, İzmir ve Manisa bölgelerinde yetişiyor. Karakteristik bir özellik olarak tat ve kokusunda, tropik meyveler, çiçek ve turunçgiller aromalarına sahip Misket üzümünden, sek, dömisek ve tatlı şaraplar elde ediliyor.







YERLİ KIRMIZI ÜZÜMLER




Öküzgözü
İri taneli, ve koyu siyah renkli bir üzüm türüdür. Sofralık ve şaraplık üzüm olarak binlerce yıldır değerlendirilmektedir. Elazığ, Malatya Arapgir ilçesi ve Tunceli yörelerinde yetişiyor.  Bu üzüm türünden üretilen şaraplar damakta meyvemsi bir tat bırakıyor.  Genelde yakut kırmızısı renkli, orta gövdeli, dolgun bukeli, asidi yüksek olan bu şarap karadut, kiraz, ahududu, menekşe aromaları içerir ve zarif ve dengeli şaraplar verir. Çoğunlukla Boğazkere üzümü ile kupaj yapılarak hazırlanıyor.  


Boğazkere
Taneleri kalın kabuklu, orta büyüklükte ve yuvarlak formda olan Boğazkere üzümü Diyarbakır ve Elazığ’ da yetişiyor. Öküzgözü ile kaliteli ve dengeli bir kupaj şarap yapmaktadır. Yalnızca Boğazkere üzümünden yapılan şaraplar, tanenli, buruk ve içimi zor oluyor. Boğazkere; karadut,kiraz , vişne, böğürtlen, baharat, kekik aromaları içerir.


Kalecik Karası
Orta Anadolu’ nun en kaliteli şaraplık üzüm çeşidi olan Kalecik Karası Ankara’ nın Kalecik, Kızılırmak ve Kırıkkale ilçelerinde yetişiyor. Kalecik karasının rendi koyu kırmızı-siyah, kabukları kalın ve eti suludur. Koyu kırmızı renkli, orta gövdeli, kolay içimi olan asiditesi yüksek şaraplar üretilir.


Çalkarası
Denizli’ nin Çal bölgesinde yetişen Çalkarası, sulu etli bir üzüm çeşididir. Daha çok meyvemsi tatta roze şarap yapımında kullanılıyor. Çilek, frambuaz, kızılcık aromalarına sahip şaraplar üretilir. Çalkarası yabancı üzüm çeşitleri ile paçal edildiğinde bunların kalitesini yükseltmektedir.


Papazkarası
Trakya’ da Kırklareli bölgesinde yetiştirilen ve çok iyi kırmızı şaraplık üzüm çeşidi olan Papazkarası, kırmızı ve roze şaraplarda hafif gövdeli, hoş içimli, zarif sonuçlar veriyor.  Papazkarası, özellikle roze şaraplarda çok iyi sonuçlar veren üzüm çeşitleri arasında yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Gönder