SOSLAR

TAŞINDIK.... TAŞINDIK... TAŞINDIK....
 
 
Artık buradayız... Bundan sonraki paylaşımlarımızı yapacağımız yeni adresimize bekleriz efendim..
 
 
 
ERİK SOS






OYUNCULAR


Yarım kilo kırmızı ekşi erik
Yarım limon suyu
1Çay bardağı su
2 Yemek kaşığı beyaz şarap
3 Diş sarımsak (dövülmüş)
1 Tatlı kaşığı şeker
1 Çay kaşığı tuz



SENARYO
 

Geçen gün yaptım ekli erik sosunu, tarifini yazmayı düşünmüyordum ama tüm yaptığım salata ve mezelere öyle güzel uyum sağladı ki ben de paylaşmaya karar verdim. Salatanın yanı sıra bizim de yaptığımız gibi ızgara veya fırınlanmış, kırmızı et, tavuk eti, hindi eti gibi ana yemeklerin yanına da sos olarak kullanabilirsiniz. Karadeniz’ de özellikle Artvin bölgesinde ve Gürcistan taraflarında et yanında sıkça kullanılan bir sostur erik sosu. Et dışında salatalar ile de uyum sağlıyor tabiî ki, özellikle kış aylarında yeşil yapraklı salatalar ile mükemmel uyum sağlar. Konservesini yaparak kışın da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ben konservesini önümüzdeki günlerde yapacağım için burada az miktarda yaptığım tarifi paylaşıyorum. Vereceğim tarifle yaklaşık 250 ml.’ lik bir sos elde etmiş olursunuz, miktarı  ona göre değiştirebilirsiniz.
Eriklerin çekirdeklerini çıkardıktan sonra, sosu hazırlayacağımız tencereye alalım ve diğer malzemeleri de ekleyip kaynayana kadar açık ateşte tutalım. Kaynadıktan sonra kısık ateşte erikler iyice ölene kadar kaynatmaya devam edelim. Erikler, posası çıkacak hale geldikten sonra blender yardımı ile ezip, sıcakken kavanoza koyalım, kapağını iyice kapatıp ters çevirdiğimiz kavanozun üzerine örtü örtüp soğuyana kadar bu şekilde bekletelim. Eğer hemen kullanacaksanız bunları yapmanıza da gerek kalmaz, buzdolabında ağzı iyice kapalıysa uzun süre dayanıyor. Kısır ve yeşil salatalar başta olmak üzere her türlü salatada kullanabilirsiniz. Afiyet olsun…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder