TAŞINDIK.... TAŞINDIK... TAŞINDIK....
Artık buradayız... Bundan sonraki paylaşımlarımızı yapacağımız yeni adresimize bekleriz efendim..
KIRMIZI BİBER PESTO SOSLU PENNE
OYUNCULAR
2 Yemek kaşığı çam fıstık
3 Yemek kaşığı rendelenmiş parmesan
1 Çay bardağı zeytinyağı
Tuz
SENARYO
Pesto sos İtalya’ dan dünyaya
yayılmış ana malzemesi fesleğen olan ancak damak tadına göre çeşitlendirilebilinen
bir sostur; ıspanak, pazı, roka, kırmızı biber, kuru domates gibi sebzeler ile
de denenebilir ben en çok pazı ile yapıyorum ancak kırmızı biberin de zamanı
geçmeden denemek istedim. Közlenmiş kırmızı biberli pesto sosun lezzeti
gerçekten muhteşem, mutlaka denemelisiniz. Bunun yanı sıra çam fıstık yerine
Antep fıstığı ya da ceviz kullanabilirsiniz. Pesto sos genellikle makarna ve
pizzada kullanılır ancak sandviçlerde ve haşlanmış yumurta ve haşlanmış patates
yanında da servis edilebilir oldukça lezzetli ve işlevsel bir sos olduğunu
söyleyebilirim. Buradaki ölçüler yarım paket makarna için kafi geliyor, hatta
artıyor bile, siz buna göre artırabilir ya da azaltabilirsiniz. Pesto sosunuz
fazla gelirse küçük kavanozlarda saklayabilirsiniz.
Kırmızı biberlerimizi közleyerek
sosumuzun yapımına başlayalım, biberler közlenirken çam fıstıkları çok az
zeytinyağı ile hafif rengi değişene kadar kavuruyoruz, sarımsak genellikle
kavrulmadan ekleniyor ancak ben son dakikada fıstıkların yanına ince doğranmış
şekilde ekleyerek sadece iki dakika kavuruyorum. Biberler haşlanıp fıstıklar
kavrulduktan sonra zeytinyağı, tuz ve parmesanı da rondoya alıp yüksek devirde
püre haline gelinceye kadar çeviriyoruz.
KÖZLENMİŞ PATLICAN YATAĞINDA
TAVUK SOTE
OYUNCULAR
2 Adet patlıcan
Yarım parça tavuk bonfile4-5 Adet yeşil biber
2 Adet kırmızı biber
4-5 Adet domates
4-5 Diş sarımsak
Yarım demet dereotu
Tuz
Pul biber
SENARYO
Patlıcanın da sezonu geçmek üzereyken bir vedalaşma niteliğinde olsun istedim bu meze, patlıcanları bostan değil ama küçük boy ve tombik olanlardan seçerseniz etli kalmasını sağlarsınız. Eğer beyaz eti kırmızı ete tercih edenlerden iseniz mutlaka denemelisiniz bu tarifi, patlıcanlar közlenerek yapıldığı için de gayet hafif oluyor ve midenizi de yormuyor.
Patlıcanları iki şerit halinde alacalı soyduktan sonra etrafını iyice yağlıyoruz ve yüksek ısılı fırında közlüyoruz, soyarken dikkat edilmesi gereken şey, kabuklu kısmının daha geniş kalması böylece patlıcanların yanmasını engellersiniz. Çok uzun süre közlemenize gerek yok, içi çok ezilmeden hafif yumuşamaya başladığında fırından almanız yeterli, bu kıvamı kaçırmamak için de sürekli kontrol etmeniz gerekiyor. Patlıcanlar közlenirken iç malzemesini hazırlayabilirsiniz, bunun için de öncelikle küp küp doğradığımız biberleri kavuruyoruz, biberler hafif yumuşamaya başlar başlamaz yine küp küp doğradığımız tavukları da ekleyip iyice kavuralım. Ocağın altını kapattıktan sonra tuz, pul biber ve dereotunu da ekleyip karıştıralım. İç malzememiz de dinlenirken domates sosumuzu da yapabiliriz, bu aralarda fırındaki patlıcanları kontrol etmeyi unutmayalım. Bir tavada dövülmüş sarımsağı zeytinyağı ile kızdırdıktan sonra rendelenmiş domatesleri ekliyoruz ve iyice pişiriyoruz. İç malzememiz ve sosumuz hazır beklerken, közlenen patlıcanların sap kısımlarını kesmeden karnını yarıyoruz, karnıyarık yapar gibi, içini açtığımız patlıcanlara önce tavuk sotemizi koyduktan sonra üzerine de bol domates sosumuzu ekleyip fırına verelim. Patlıcan ve iç malzeme pişmiş olduğundan 200 derece fırında yarım saat, domateslerin üzeri kızarana kadar kalması yeterli. Rakı eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..
EDİRNE YAPRAK CİĞERİ
OYUNCULAR
Yarım Kg. dana ciğer
Buğday unuTuz
Sıvıyağ
SENARYO
Havalar serinlemeye başlarken,
yaza oranla daha fazla sıcak meze yapma imkanımız olacak, hem mutfaktaki ısının
yüksekliği hem de yerken vücuda geçen ısı sebebiyle yaz aylarında yapmaktan
kaçındığımız mezelerin zamanı geldi artık.
Edirne yaprak ciğerinin Arnavut
ciğerinden farkı adından da anlaşılabileceği gibi Edirne ciğerinin yaprak
şeklinde kesilmesi ve yanında soğan değil de piyaz ve o yöreye özgü kurutulmuş
ve kızartılmış acı kırmızı biber ile servis edilmesidir. Ve “ciğer yıkanmaz” demezler Edirne’ de, yıkarlar ciğeri hem de
iki-üç kere, süt ile de marine edilmez yıkanıp unlandıktan sonra kızartılır. Eğer
Edirne’ ye gitme imkanınız varsa yerinde denenmesi gereken bir lezzet. Zira
büyük şehirlerde ulaşabileceğiniz ciğerler ne kadar taze olsa da lezzeti Edirne’
de yiyeceğiniz gibi olmaz. Edirne ciğerinin lezzetli olmasının en büyük etkeni,
o bölgede yetişen bir yaşını geçmemiş büyükbaş hayvanlardan elde edilmesi ve doğranırken
zar ve sinirlerden iyice arındırılması, bu işlemi kasaba yaptırmazlar bizzat
kendileri yapar, ve kanının iyice temizlenerek
yine aynı bölgeye ait buğday unu ve Ayçiçek yağının kullanılıyor olmasıdır.4 Adet patlıcan
Yarım su bardağı mısır unu
1 Çay bardağı galeta unu
Tuz
SENARYO
Karadeniz yöresine özgü bir başka lezzet mısır unlu patlıcan kızartması, eğer patlıcanı her haliyle seviyorsanız müthiş bir alternatif olarak özellikle yaz aylarında tam da patlıcanın zamanı geçmek üzere iken mutlaka denemelisiniz, mısır unu ve patlıcanın ortaya çıkardığı lezzet gerçekten inanılmaz.
Patlıcanları alacalı soyarak dikine 4 parça kesiyoruz, ucundan başlayıp kök kısmına doğru, kök kısmına 2-3 santim kadar kalacakşekilde kesilerek, parçalara ayırmadan bütün olarak kalması sağlanır. Ardından tuzlu suda iyice yumuşayana kadar haşlanır. Haşlanmasını hemen ardından süzülür ve kurumadan her tarafı iyice mısır unu, galeta unu ve tuz karışımına bulanır. Patlıcanı bu şekilde kızartmak için kızartma tavası oldukça işe yarıyor, kızartma tavasının kapağı düz olduğundan çevirme usulü kızartmamıza imkan sağlıyor. Kızartmak için öncelikle,4-5 yemek kaşığı yağı tavada kızdırıp patlıcanları yanyana diziyoruz, bir tarafı kızarttıktan sonra da, çeviriyoruz ve 2-3 kaşık daha yağ ekleyip diğer tarafını da kızartıyoruz. Kızartma tavası olmayan hallerde ise maşa yardımı ile çevirerek kızartabilirsiniz. Ama kızartma tavası gerçekten büyük kolaylık.. Kırmızı şarap veya rakı eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..
Karadeniz yöresine özgü bir başka lezzet mısır unlu patlıcan kızartması, eğer patlıcanı her haliyle seviyorsanız müthiş bir alternatif olarak özellikle yaz aylarında tam da patlıcanın zamanı geçmek üzere iken mutlaka denemelisiniz, mısır unu ve patlıcanın ortaya çıkardığı lezzet gerçekten inanılmaz.
Patlıcanları alacalı soyarak dikine 4 parça kesiyoruz, ucundan başlayıp kök kısmına doğru, kök kısmına 2-3 santim kadar kalacakşekilde kesilerek, parçalara ayırmadan bütün olarak kalması sağlanır. Ardından tuzlu suda iyice yumuşayana kadar haşlanır. Haşlanmasını hemen ardından süzülür ve kurumadan her tarafı iyice mısır unu, galeta unu ve tuz karışımına bulanır. Patlıcanı bu şekilde kızartmak için kızartma tavası oldukça işe yarıyor, kızartma tavasının kapağı düz olduğundan çevirme usulü kızartmamıza imkan sağlıyor. Kızartmak için öncelikle,4-5 yemek kaşığı yağı tavada kızdırıp patlıcanları yanyana diziyoruz, bir tarafı kızarttıktan sonra da, çeviriyoruz ve 2-3 kaşık daha yağ ekleyip diğer tarafını da kızartıyoruz. Kızartma tavası olmayan hallerde ise maşa yardımı ile çevirerek kızartabilirsiniz. Ama kızartma tavası gerçekten büyük kolaylık.. Kırmızı şarap veya rakı eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..
PAZILI PİDE
HAMUR OYUNCULARI
2 Su bardağı un1 Adet yumurta
3 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 Çay kaşığı instant maya
Ilık su
Tuz
SEBZE OYUNCULARI
1 Demet pazı2 Adet kırmızı biber
2 Adet kuru soğan
Tuz
Pulbiber
HAMUR SENARYO
Öncelikle unumuzu eleyerek bir kaba alıyoruz, üzerine yumurta, zeytinyağı ve mayayı da ekleyip hafif karıştıralım, ardından yavaş yavaş suyumuzu eklemeye başlayabiliriz, suyu kontrollü ekleyerek çok sert olmayan bir hamur elde ettikten sonra üzerine nemli bez örtüp kenarda bekletelim.
SEBZE SENARYO
Pazıları yıkadıktan sonra kendi suyunda , rengi değişene kadar çevirelim, hafif diri kalması gerekiyor. Pazıların suyunu da süzdükten sonra bir kapta soğan ve biberleri kavurmaya başlayabiliriz. Soğan ve biberler de hafif öldükten sonra pazıları da ekleyerek kavurmaya devam edelim. Fırına da gireceği için sadece sebzelerin lezzetlerinin birbirine geçmesini sağlayacak kadar kavurmamız yeterli olacaktır.
Pazıları yıkadıktan sonra kendi suyunda , rengi değişene kadar çevirelim, hafif diri kalması gerekiyor. Pazıların suyunu da süzdükten sonra bir kapta soğan ve biberleri kavurmaya başlayabiliriz. Soğan ve biberler de hafif öldükten sonra pazıları da ekleyerek kavurmaya devam edelim. Fırına da gireceği için sadece sebzelerin lezzetlerinin birbirine geçmesini sağlayacak kadar kavurmamız yeterli olacaktır.
Son olarak bütün malzemeleri bitirdikten sonra, hamurdan parçalar koparıp merdane yardımı ile uzun pide şeklinde açtıktan sonra içine hazırladığımız harçtan koyalım. Kenarlarını da içe doğru kıvırdıktan sonra fırın tepsisine dizelim. Tüm pideleri bu şekilde hazırladıktan sonra, kenarlarına yumurta sarısı ve yağ karışımı sürdükten sonra 250 derece ısıtılmışfırında 20-25 dakika kadar pişirelim. Dilerseniz üzerine tel peynir de ekleyebilirsiniz. Kırmızı şarap eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..
DEREOTLU BEZELYE PÜRESİ
OYUNCULAR
250 Gram bezelye
4-5 Yemek kaşığı doğranmış
dereotu1 Su bardağı süt
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 Çay kaşığı çekilmiş karabiber
1 Çay kaşığı pulbiber
Tuz
SENARYO
Kendine özgü tadı ile patates
püresine alternatif bir lezzet bezelye püresi, özellikle ızgara et ve
tavukların yanında denemenizi öneririm. Zamanı geçmiş olmasına rağmen birçok
kişi zamanında alıp dondurucudaki yerlerine yerleştirmiştir bezelyelerini. Eğer
sizin yaptığınız yoksa dondurulmuş ürünlerden alarak da yapabilirsiniz bu
tarifi. Yaz olduğundan ben zeytinyağı ile yaptım yağ konusunda tercih size
kalmış.
Bezelyeleri sıcak suda iyice
yumuşayana kadar haşladıktan sonra suyunu süzüp başka bir kaba aktaralım.
Blender yardımı ile püre haline getirebilirsiniz, eğer taneli kalmasını
isterseniz çatal da işinizi görecektir zira oldukça yumuşayan bezelyeler hemen
ezilebilir kıvama kavuşur. Tenceremizde yağımızı da kızdırdıktan sonra püre
haline getirdiğimiz bezelyeyi ekleyip bir süre kavuralım bu esnada baharatları ilave edebilirsiniz.
Dereotunun lezzetini koruması için sütü yedirdikten hemen sonra ekliyoruz ve
ocaktan alıp kapağı kapalı bir şekilde 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra
dilerseniz meze çeşitleri ile dilerseniz de et yemeklerinin yanında garnitür
olarak rakı ya da şarap eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..KIYMALI TORTELLİNİ
HAMUR OYUNCULARI
2 Su bardağı un1 Adet yumurta
Su
İÇ OYUNCULARI
250 Gram yağsız kıyma1 Küçük boy kuru soğan
1 Tatlı kaşığı yenibahar
1 Tatlı kaşığı çekilmiş karabiber
1 Tatlı kaşığı tane kimyon
1 Çay kaşığı kişniş
Tuz
SOS OYUNCULARI
1 Adet domates1 Tatlı kaşığı biber salçası
1 Çay kaşığı pul biber
Yarım çay bardağı zeytinyağı
İtalya mutfağına özgü pasta diye tabir edilen mantılardan biri tortellini, peynirli ve domuz eti ile yapılan çeşitleri var, ben ise evdeki kıymayı değerlendirmek amacı ile kıymalı yapmayı tercih ettim. Kıymanız yoksa peynir ile de yapıp gayet lezzetli bir mantı elde etmiş olursunuz.. Tarif uzun gibi görünse de yapımı gayet kolay, kapatılan hamurlar iri olduğundan fazla zaman kaybetmiyorsunuz, burada vermiş olduğum tarifte ile de iki kişi rahat rahat doyuyor..
İÇ SENAYROSU
Kıymaya tüm malzemeleri ekleyelim ve güzelce yoğurduktan sonra, ağzını kapatıp dinlendirelim.SOS SENARYOSU
Kızdırdığımız zeytinyağına rendelenmiş domates ve salçayıekleyip domatesle iyice kendini salana kadar kavuralım. Pul biber haricinde dilediğiniz baharatları da ekleyebilirsiniz, özellikle reyhan yakışıyor domates sosuna. Son olarak da blenderdan geçirdikten sonra kenara alabiliriz.
HAMUR SENARYOSU
Elediğimiz unu bir kaba koyup, yumurtasını da kırdıktan sonra kulak memesi kıvamında hamur elde edene kadar kontrollü olarak suyunu ekleyelim, unun çeşidine göre aldığı su miktarı değiştiğinden tam bir ölçü veremiyorum. Ardından hazırladığımız hamuru çok ince olmayacak şekilde açalım ve çay bardağı ile keserek yuvarlak parçalar elde edelim. Önceden hazırladığımız iç malzemesinden minik minik alarak hamurun içine alalım ve önce yarım ay şeklinde kaplatalım, ardından iki sivri ucu birbirine yapıştıralım. Tüm hamuru ve iç malzemesini bu şekilde bitirdikten sonra kaynamış suya atalım ve su yüzüne çıktıktan sonra beş dakika daha kaynatıp süzgeç yardımı ile tencereden alalım. Üzerine yağ ile kavurduğumuz domates ve salçalı sostan ekledikten sonra kırmızı şarap eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..
FIRINDA BAHARATLI PATATES DİLİMLERİ
OYUNCULAR
2 Adet iri boy taze patates
1 Tatlı kaşığı taze&kuru
biberiye
1 Tatlı kaşığı tane kimyon
1 Çay kaşığı pul biber
1 Çay kaşığı kuru nane
5-6 Diş sarımsak
Zeytinyağı
SENARYO
Yine tam da zamanı olan
sebzelerden biri patates, özellikle taze, incecik kabuklu olanlardan çok rahat
bulabiliyoruz pazarlarda. Bu tarifte iki adet patates ile yaptığım için biraz irice
patates kullandım ancak orta boy patatesler ile de yapalabilinir. Patatesleri
dilimlerken alt taraftan kopmaması için yanlamasına tahta kaşığa yerleştirip
bıçağı yavaşça aşağı doğru indirmemiz gerekir. Bu yöntemle dilimlediğiniz
patatesler birbirinden kopmamış olur.
Çok kısa sürede hazır edilecek
bir tarif olduğu için öncelikle fırınımızı 200 dereceye getirip ısıtalım. Fırın
ısınırken biz de patatesleri iyice yıkayıp kabuklarını soymadan 1 cm
genişliğinde dilimleyelim, ardından doğranmış sarımsaklar ile beraber diğer
baharatları her dilim arasına eşit miktarlarda olacak şekilde ekleyelim. Son
olarak da her birinin üzerine ikişer tatlı kaşığı kadar zeytinyağını döktükten
sonra tuzlayıp ısınan fırınımıza verelim, ben fırınlarken uzun güveç kaplara
koydum, devrilmeden daha rahat fırınlanmasını sağlanmış oldu böylece. Bu aşamadan
sonra patatesin cinsine ve fırının modeline göre pişme süresi değişeceğinden
arada çatal yardımı ile kontrol etmenizi öneririm, taze patateste 1 saati
bulabiliyor pişme süresi.. Yanında güzel bir peynir tabağı ile kırmızı şarap
eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..
OYUNCULAR
4 Dilim
tavuk bonfile
1 Çay
bardağı beyaz un
1 Çay bardağı mısır unu ve galeta unu karışımı
1 Çay bardağı kırmızı şarap
1 Çay bardağı mısır unu ve galeta unu karışımı
1 Çay bardağı kırmızı şarap
SENARYO
Şinitzel, çoğu kişinin de bildiğin gibi Viyana' dan yayılmıştır dünyaya. Viyana' da özellikle eski zamanlarda domuz ya da dana etinden yapılırmış, bazı zamanlarda geyik etinden yapıldığı da olurmuş şinitzelin. Şimdilerde her yerde olduğu gibi Viyanada' da tavuk etinden yapılamaya başlanmış, zira eskiden her mekanda sipariş verirken hangi etten olmasını istediğinizi belirtmeniz gerekirken, şimdilerde bu mekanlar oldukça azalmış. Artık hangi etten istediğinizi belirtmenize gerek yok birçok yerde, tek çeşit tavuk olduğu için sadece sipariş veriyorsunuz. Viyana' da şinitzel yenilebilecek en ünlü mekanlardan biri Figlmüller' dir, küçük ve sevimli bir mekandır ve genelde oraya giden her turist' in uğrak yeri haline gelmiştir ve lezzetli bir şinitzel yemek uğruna çoğu zaman kapısında sıra oluşur.
Ben de tavuk etinden yapılan şinitzeli paylaşacağım sadece sosunda ufak değişiklikle. Şinitzel
tarifini daha önce paylaşmıştım sizlerle ancak bu şekli ile de paylaşmak
istedim. Normal şinitzel yapımından hiçbir farkı yok, sadece yumurta yerine
kırmızı şarap kullandım ve harika bir lezzet ile karşılaştım. Bu denemeler beni
çok heyecanlandırıyor, ilk defa yapıyorsunuz ve sonucu bilmiyorsunuz, tadına
baktığımız ana kadar sürekli güzel olur mu acaba, ya olmazsa şeklinde gidip
gelmeler sonucu güzel bir lezzet elde ettiğinizde müthiş bir keyif alıyorsunuz
bu durumdan, sonra da gönül rahatlığı ile paylaşabiliyorum buradan.
Daha önce de
vermiş olduğum tarifteki gibi, mümkünse bir gece etleri yoğurt suyu, soda ya da
sütte dinlendirdikten sonra uygulamaya başlıyoruz. Benim şinitzel tercihim biraz etlice oluyor, 1 cm' ye yakın dilimletiyorum kasabıma.
Öncelikle tabaklara beyaz
un, şarap, mısır&galeta unu karışımını sırasıyla koyduktan sonra etlerimizi
de aynı sıra ile, önce beyaz un, sonra şarap ve son olarak da mısır&galeta
unu karışımımıza iyice bulayıp kenara alalım. Kızartma yapacağımız tavayı
ısıttıktan sonra yağımızı da ekleyip iyice kızdıralım ve şnitzellerimizi
kızartalım. Bu kadar basit ve şarap
gerçekten bütün havasını değiştiriyor, yanında yine içine şarap eklenmiş
makarna ( ben ıspanaklı sos ile yaptım) ve beyaz şarap eşliğinde servis
edebilirsiniz. Afiyet olsun..
KABAK MÜCVER
OYUNCULAR
2 Adet kabak
1 Adet kırmızı biber
4 Adet taze soğan
1 Demet dereotu
3 Adet yumurta
4 Yemek kaşığı un
2 Yemek kaşığı mısır unu
1 Paket kabartma tozu
1 Tatlı kaşığı pul biber
1 Tatlı kaşığı kuru nane
Tuz
Kızartmak için sıvıyağ
SENARYO
Kabak mücveri yaz aylarının vazgeçilmezi oluyor bir çok ev için, hava çok sıcak olmadığı sürece bizim ev için de vazgeçilmezdir zira rakının yanına pek de yakışır kendileri. Ablam evlenmeden önce bizim evin mücver yapanı kendisi idi, ben de izlerdim o yaparken çok enteresan gelirdi bana birbirinden ayrı şeyler nasıl tutunuyor yağı görünce diye sonradan yumurta ve un faktörünü öğrenince bu enteresanlığı da çözmüş oldum. Kendimden de eklediğim özgün malzemeler ile paylaşmak istedim kabak mücverini.
2 Adet kabak
1 Adet kırmızı biber
4 Adet taze soğan
1 Demet dereotu
3 Adet yumurta
4 Yemek kaşığı un
2 Yemek kaşığı mısır unu
1 Paket kabartma tozu
1 Tatlı kaşığı pul biber
1 Tatlı kaşığı kuru nane
Tuz
Kızartmak için sıvıyağ
SENARYO
Kabak mücveri yaz aylarının vazgeçilmezi oluyor bir çok ev için, hava çok sıcak olmadığı sürece bizim ev için de vazgeçilmezdir zira rakının yanına pek de yakışır kendileri. Ablam evlenmeden önce bizim evin mücver yapanı kendisi idi, ben de izlerdim o yaparken çok enteresan gelirdi bana birbirinden ayrı şeyler nasıl tutunuyor yağı görünce diye sonradan yumurta ve un faktörünü öğrenince bu enteresanlığı da çözmüş oldum. Kendimden de eklediğim özgün malzemeler ile paylaşmak istedim kabak mücverini.
Öncelikle kabakları rendeleyip geniş ve çukurca bir kaba alıyoruz, ardından kırmızı biber, taze soğan ve dereotunu da ince ince doğrayıp aktarıyoruz kabakların yanına. Bütün malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra yumurta, un, mısır unu (mısır ununu lezzet katması için kullanıyorum) ve kabartma tozunu da ekleyip tekrar karıştırıyoruz, ben tuz ve pul biberi son aşamada ekliyorum, son olarak kızartmak üzere yağı kızdırıyoruz.
Mücverin pofuduk pofuduk olmasını sağlayan kabartma tozu, gerçekten çok güzel kabartıyor ve yumuşacık oluyor, bunu da çok yakın arkadaşımdan öğrenmiştim evlenmeden birkaç ay öncesinde püf noktası olarak söylemişti bana, gerçekten çok işime yaradı. Kızartmak için yağın iyice kızmasını beklemezseniz çok fazla yağ çeker, bu da lezzet açısından pek hoş olmaz. Önceleri çok kızarmış hatta yanık derecesinde severdim ben mücveri ancak, eşim az kızarmış sevdiğinden biraz çok kızarmış biraz az kızarmış yapmaktan sıkılarak teslim oldum, şimdi az kızarmış yapıyorum ve gerçekten lezzeti çok değişiyor az kızarttığınızda, kabaklar ve diğer tüm malzemeler hafif diri kalıyor, hepsinin tadını ayrı ayrı alabiliyorsunuz hem de kabartma tozunun da etkisi ile puf puf kalıyor. Dediğim gibi rakı ile güzel uyum sağlayan bir mezedir ancak kırmızı şarabın da güzel eşlikçilerindendir. Afiyet olsun..
Eklemeden geçemeyeceğim, bizim kedi efendi Ares de pek sever mücveri, afiyetle yedi payına düşeni..
MARİNE EDİLMİŞ IZGARA KABAK
OYUNCULAR
3-4 Adet Kabak
MARİNE
OYUNCULARI
2 Yemek
kaşığı mısır unu
3-4 Diş dövülmüş
sarımsak
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım limon suyu
1 Çay kaşığı tane kimyon
1 Çay kaşığı pul biber
1 Tatlı kaşığı taze biberiye( kuru da olur)
Tuz
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım limon suyu
1 Çay kaşığı tane kimyon
1 Çay kaşığı pul biber
1 Tatlı kaşığı taze biberiye( kuru da olur)
Tuz
SENARYO
Bu sıcak
günlerde ocak başında ızgara ya da kızartma türü yiyecekler yapmak gerçekten zor.
Yapmaya başladıktan sonra nereden başladım bu işe, bıraksam mı şeklinde
söylenmeler oluyor, ancak eğer misafir için yapmıyor iseniz ya da kalabalık bir
aileniz yok ise yanında başka mezeler de olmak şartı ile fazla uzun sürmeyen
kolay yapılan bir meze kabak ızgara. Ve eğer açık havada mangal yapacaksanız aynı marineyi mangalda
da uygulayabilirsiniz ki hem yapımı kolay olmuş olur hem de lezzeti daha da
artar…
Kabakları soyduktan sonra her biri yarımız santim kalınlığında olacak şekilde uzunlamasına kestikten sonra genişçe bir kaba alıp bekletiyoruz. Marine için ise, saydığımız tüm malzemeleri bir kasede iyice çırptıktan sonra kabakların üzerine döküyoruz, özellikle mısır ununu koymadan yapmayın çünkü gerçekten müthiş bir lezzet katıyor kabağa, hazırladığımız sosun kabakların her yerine iyice yayılması gerekiyor. Bu şekilde kapak da kapatarak 7-8 saat bekletiyoruz, 1 gece önceden hazırlanırsa kabaklar sosu daha iyi özümser. Izgara kısmına gelince, iyice kızdırdığımız tavaya sadece kabakların yapışmamasını sağlayacak derecede yağ ekleyip fırça yardımı ile yağı tavanın her tarafına dağıtalım. Kabakları tavada arkalı önlü kızartmak sureti ile özellikle rakı yanına çok uyum sağlayan bir meze elde etmiş oluruz. Afiyet olsun..
PEYNİRLİ KURU YUFKA BÖREĞİ
OYUNCULAR
2 Su bardağı un
1 Tatlı kaşığı çörekotu
1 Çay kaşığı kuru maya
1 Çay kaşığı tuz,
Su
1 Adet orta boy kuru soğan
Zeytinyağı
SENARYO
Bu börek benim çocukluğum efsanelerindendir, gün gelecek de
hamur açıp da yapacağım aklımın ucundan geçmezdi. Ben atıştırmalık niyetine
yaptığımdan 15 adet küçük yufkalar elde edecek şekilde hazırladım ancak, benim
çocukluğumda büyükler toplanır, ortada sac hazırlanır ve kocaman hamur
başlanırdı yoğurulmaya, peşinden de biri açar, biri sacda kızartır, biri de serip
kuruturdu, bir miktarı ile de erişte yapılırdı o kadar uzun sürerdi ki sanki
yapılamaz bir şey gibi görünürdü hep gözüme. Bir de arada sacda kızartılan
yufkaya tereyağı sürülüp yenirdi peynirle domatesle, tam bir şenlik olurdu yufka
açma günü, kuruduktan sonra da kaldırılır ve bütün bir kış boyunca kolay börek
olarak yenirdi, özellikle Ramazan Ayı için yaparlardı bu böreği ve erişteyi ki
sahura kalkıldığında hem kolayca yapılır hem de kahvaltı niyetine güzel, hafif
olurdu, artık yapılmıyor tüm komşular dağıldığı için ben de kendi kendime
yapmayı denedim o günlerdeki gibi
keyifli olmadı tabiî ki ama gayet lezzetli oldu.
Bu uzun girizgahtan sonra tarife gelelim, unu genişçe bir
kaba koyun maya, tuz ve çörekotunu ekleyip karıştırdıktan sonra çok sert
olmayan, kolay açılabilecek hamur elde edene kadar ılık su ekliyoruz ve
dinlenmeye bırakıyoruz. Diğer tarafta iç malzemesi için peynirleri ezip soğanı
minik minik doğrayıp karıştıralım, dilerseniz pul biber, kekik, dereotu gibi
taze, kuru baharatlar da ekleyebilirsiniz. Hamurumuzu bir saat kadar
dinlendirdikten sonra tavamızın büyüklüğüne göre parçalar kopartıp açıyoruz,
ben bunun için kapağı düz olan kızartma tavası kullanıyorum, böreği de bunda
yapacağımız için pratik oluyor. Tüm yufkaları ince ince açtıktan sonra kenara
alıp tavamızı ısıtalım ve sırayla iki taraflı tüm yufkaları tek tek iyice
kuruyana kadar kızartalım. Hemen yapılacağı için sererek kurutmaya gerek
kalmıyor ancak hemen tüketilmeyecekse sermekte fayda var zira nemden dolayı küflenebilir
yufkalar. Ben bir saat kadar serdim ve hemen kurudular.
Börek aşamasına gelince çukur bir kaba sıcağa yakın ılık su
doldurduktan sonra yufkaları tek tek suya batırıp ıslatıyoruz, 4-5 kaşı kadar
zeytinyağı koyduğumuz tavaya düzensiz olarak koyuyoruz, ıslandıkları için yumuşayacak ve düzensiz
olacaklar zaten. Birkaç yufkayı üst üste koyduktan sonra iç malzemeden
ekliyoruz ve yine ıslatarak yufkaları dizmeye devam ediyoruz bir miktar daha iç
koyduktan sonra son katları da ıslatıp diziyoruz ve yüksek ateşte kızartıyoruz.
Bir tarafı iyice kızardıktan sonra düz kapak yardımı ile tersini çevirmeden
önce tavaya bir miktar daha zeytinyağ koyuyoruz ve peşinden çevirip diğer tarafını da yüksek ateşte kızartıyoruz.
Böreğiniz servise hazır, yanında peynir ve diğer meze türleriyle ister rakı ile
ister şarap ile servis edebilirsiniz.. Afiyet
olsun..
PAZILI TAVUK SARMA
OYUNCULAR
Yarım kilo tavuk kıyma
1 demet pazı
2 adet orta boy kırmızı biber
5-6 yemek kaşığı soya sos
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, köri, pulbiber
SENARYO
Öncelikle tavuğun bonfile kısmından elde ettiğimiz kıymayı, dilerseniz kasaba çektirin dilerseniz ve imkanınız var ise kendiniz satır ile döverek kıyma haline getirin, baharatları ekleyip iyice yoğurun, ben ekmek ve yumurta eklemiyorum ancak bu isteğe bağlı olarak değişir.. Yoğurduğumuz kıymayı üstünü örterek buzdolabında dinlenmeye bırakalım ve içini hazırlamaya başlayalım. İçi için pazıyı ve kırmızı biberlerimizi bir güzel yıkayıp doğradıktan sonra önce biberleri sonra da pazıyı yağı kızdırdığımız tencereye ekleyip karıştırarak kavuralım, pazıların iyice erimesine yakın soya sosumuzu da ekleyip karıştırmaya devam edelim, fırına da gireceği için pazılar hafif diri kalabilir. Pazımız da kenarda beklerken dolaptan kıymamızı çıkartıp hazırlayalım. Öncelikle alüminyum folyodan büyükçe bir parça kesip tezgahımıza koyalım, üzerine kıymamızı koyup iyice açtıktan sonra hazırladığımız iç harcı uzunlamasına ortasına yerleştirelim, daha sonra alüminyum folyodan tutarak bir kenarını kapatalım ardından diğer kenarını da aynı şekilde kapatıp folyoyu geri çekelim ve iki ucu ve kenarlardaki açıklık kalan yerleri iyice kapatalım, fırın tepsisine ya da uzun güveçe alıp üzerine de hafif zeytinyağı sürüp önceden ısıtılmış 170 derece fırında yarım saat kadar pişirelim. Yanında güzel bir pilav ve güzel bir beyaz şarap eşliğinde servis edebiliriz. Afiyet olsun..
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFqGB50DLBXAfsHlooVASAXs1ubf5Bne515pr86nNxT2_C9qc5HrHvvglz94ubYJTbUHB-l54P1gjUQSyTx3SklSsM6WQ_sPTSELt1VPpw77mZwnHXf1aK3TwW07iVHLkSHzSY5QX0nOZX/s280/166.jpg)
PATLICANLI RİSOTTO
OYUNCULAR
2 su bardağı arborio
pirinç2 orta boy patlıcan
2 orta boy kırmızı tatlı biber
1 çay bardağı kırmızı şarap
2 yemek kaşığı tereyağı ( arzuya göre zeytinyağı da kullanılır ya da yağ karışımı yapılabilir tamamen size kalmış…)
1 büyük boy kuru soğan
İsteğe göre parmesan peyniri
Su ve tuz
SENARYO
Öncelikle yağımızı eritiyoruz, yağı yakmadan ağır ateşte
eritirseniz daha lezzetli sonuçlar elde edersiniz, ardından minik minik doğradığımız soğanları
kavuruyoruz biraz pembeleştikten sonra da patlıcanları ve kırmızı biberleri de
kavurmak üzere tencereye alıyoruz...Sebzeler tam ölmeden pirinci de ekleyip kavurmaya devam edelim beş dakika kadar bu şekilde kavurduktan sonra tuzunu da ekleyelim. Ve geldik su ekleme kısmına, suyu çektire çektire azar azar eklememiz gerekir ki ilk kez yapanlar fincandan yararlanabilirler, 1 fincan su ekleyip pirinçler suyu çekene kadar karıştıralım, çektikten sonra yine bir fincan su ekleyip karıştıralım pirinçler iyice şişene kadar bu işleme karıştırmayı hiç bırakmadan devam edelim.. Risottomuzun olmasına yakın 1 çay bardağı kırmızı şarabımızı da ekleyelim, şarabı da çektikten sonra servisimizi üzerine rendelenmiş parmesan peyniri ekleyerek yapabiliriz, güzel bir beyaz şarap eşliğinde, afiyet olsun…
OYUNCULAR
Yarım kilo istavrit
2 yemek kaşığı beyaz un
2 yemek kaşığı mısır unu
2 yemek kaşığı galeta
unu
Yarım çay bardağı çiçek yağı
Tuz
Mümkünse kızartma tavası
SENARYO
Rakının vazgeçilmez eşlikçisidir her türlü balık, biz de sezonu
olduğu için bu hafta istavritten yana kullandık tercihimizi, zamanla diğer
balıklar ve farklı pişirme şekilleri ile balık dosyasına devam edebiliriz.
Öncelikle balıklarımızı bir güzel ayıklıyoruz ve yıkıyoruz
ya da ayıklattığımız balıkları yıkıyoruz, ardından unları ve tuzu genişçe bir
tepsiye döküp hepsini bir güzel karıştırdıktan sonra balıkları da tepsiye atıp
iyice una bulanana kadar çeviriyoruz. Diğer tarafta yağın yarısından biraz
fazlasını kızartma tavasına döküyoruz ve tavayı çeviriyoruz ki yağ her tarafına
yayılsın, yağ tavaya yayıldıktan sonra balıkları kuyrukları tavanın ortasına
doğru baş kısımları da tavanın kenarına doğru bakacak şekilde diziyoruz ve
ocağa koyuyoruz, bu tarafı kızardıktan sonra tavanın kapağı ile ters yüz
yapıyoruz ve kalan yağı tavaya döküp diğer tarafını da kızartıyoruz. Yanında
salata, soğan, tere ve tabiî ki roka ve rakı ile servisimizi yapıyoruz… Afiyet
şifa olsun…
TAVADA SOĞAN MÜCVERİ
OYUNCULAR
3 adet orta boy soğan
2 adet yumurta
2 çay bardağı un
Bir tutam maydanoz
Bir tutam dereotu
1 adet tatlı kırmızı biber
Tuz
Yağ
SENARYO
Soğanları soyup ortadan ikiye keselim, yarım ay şeklinde
ince ince doğradıktan sonra genişçe bir kaba aktaralım ardından kırmızı biberleri
de uzunlamasına dörde böldükten sonra minik minik doğrayalım ve soğanların
yanına alalım dereotu ve maydanozu da ekledikten sonra yumurta ve tuzu ilave edip birbirlerini
özümseyene kadar karıştıralım, ardından unumuzu da yedire yedire ekleyip
karıştıralım. Bu noktada mücver yapımına önceden başlayıp bütün malzemeleri
karıştırdıktan sonra yarım saat kadar beklerseniz soğanlar iyice marine olur ve tabiî ki hem
yapımı kolaylaşır hem de lezzeti artar. Bütün malzemeler iyice karıştıktan
sonra tavamıza bir miktar yağı ekleyip kızdıralım çevirme usulü yapacağımız
için 3-4 yemek kaşığı yağ yeterli gelir, mücveri tavamıza yayalım ve kızartmaya
başlayalım, bir yüzü kızardıktan sonra ters yüz yapmak için kızartma tavamızın
kapağına alalım ve tavamıza bir miktar yağ ekleyip diğer yüzünü de kızartalım..
Bu tarafı da kızardıktan sonra yuvarlak servis tabağına alıp servise hazır hale
getirebiliriz, sarımsaklı yoğurt ile servis yapmak isterseniz rakı ile çok
uyumlu bir meze olur, yoğurtsuz servisi tercih eder iseniz de hem rakı hem de kırmızı şarap ile mükemmel
uyumlu lezzet olurlar.. Afiyet olsun…
FIRINDA SOSLU TAVUK
OYUNCULAR
2 adet tavuk but
SOS İÇİN FİGÜRANLAR
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı salça
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı beyaz şarap
2 yemek kaşığı soya sosu
Arzuya göre tuz, karabiber, pul biber, köri
SENARYO
Sos için hazırladığımız bütün malzemeleri iyice karıştıralım
yıkayıp hazırladığımız butlara yedire
yedire sosu bulayalım. Bu şekilde mümkünse bir gece dolapta bekletelim.
Pişirmek için önceden ısıttığımız 170 derece fırına verelim, yaklaşık 40 dakika sonra tavuğunuz beyaz
şarap eşliğinde servise hazırdır. Fırında kalma
süresini dilediğiniz pişme noktasına göre ayarlayabilirsiniz. Afiyet
olsun..
PATATESLİ PEYNİRLİ SİGARA BÖREĞİ
OYUNCULAR
2 Adet yufka
2 Adet orta boy patates
Dilediğiniz miktarda beyaz peynir
Bir tutam dereotu
Bir tutam maydanoz
Pul biber
Kimyon
Kızartmak için yağ
SENARYO
Patatesleri haşlamak üzere kabuklarıyla üstünü örtecek
miktarda su ile ocağa koyalım, patatesler haşlanırken biz de bir kapta peyniri
ufalayalım ve içine ince doğranmış dereotu ve maydanozu ilave edelim. Yufkalarımızı
da üçgen olacak şekilde 16 eşit parçaya kesip bir kenara alalım. Haşlanan
patatesleri de kabuklarını soyup ezelim ve peynire ilave edelim, pul biber ve
kimyonu da ilave ettikten sonra iyice
karıştıralım. Bu tarifte peynir tuzlu olduğu için tuz eklemiyoruz. Yufkalarımızı da teker teker alıp iç harcını
koyduktan sonra önce kenarlarını içe alıp yuvarladıktan sonra ucunu su ile
ıslatıp yapışmasını sağlayalım. Hepsini bu şekilde sardıktan sonra
kızdırdığımız yağa atıp kızartalım ve sıcak olarak rakı ya da kırmızı şarap ile
servis edelim, afiyet olsun…
KARIŞIK SOSLU MİDYE MAKARNA
OYUNCULAR
Yarım paket midye makarnaİstediğiniz sebzeyi ekleyebilirsiniz
SOSU İÇİN FİGÜRANLAR
2 tatlı kaşığı hardal2 tatlı kaşığı petso sos
2 tatlı kaşığı yoğurt ya da labne peynir
Yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı pekmez
3-4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
SENARYO
Öncelikle makarnamızı ve tercih ettiğimiz sebzeyi ( havuç,
bezelye, brokoli gibi sebzeler olabilir) haşlayalım, makarnalar haşlanırken bir
taraftan sosumuza başlayabiliriz.. Öncelikle limon, dövülmüş sarımsak ve
zeytinyağını iyice karıştırıyoruz, zeytinyağını üste çıkmasını engelleyene
kadar çırpmaya devam ediyoruz, ardında diğer malzemeleri de ekleyip çırpıyoruz
malzemeleri tek tek ekleyip karıştırırsak daha rahat olur. Ve sosumuz hazır,
makarnaları ve sebzeleri de süzüp soğuk
su tutmadan tekrar tencereye
alalım, sosumuzu da üzerine ekleyip
iyice karıştıralım.. İşte size beyaz şarap eşliğinde mükemmel bir meze gibi
akşam yemeği… Afiyet olsun…GÜVEÇTE SEBZELİ TAVUK
OYUNCULAR
1 Parça tavuk bonfile2 Orta boy patlıcan
2 Orta boy kırmızı tatlı biber
6-7 acı veya tatlı yeşil biber
2 Orta boy kabak
2 orta boy havuç
SOS İÇİN FİGÜRANLAR
1 Tatlı kaşığı biber salçası3-4 tatlı kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı hardal (kaliteli hardal olmasına dikkat ediniz)
3-4 diş dövülmüş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz (soya sosu ve salça da tuzlu olduğu için çok az eklemeniz yeterli gelir)
Bütün sebzeleri ve tavuk bonfile' yi irice küp küp doğrayıp derince bir kaba aktaralım, ardından sosu için öncelikle zeytinyağı sarımsak ve limonu iyice çırpalım ardından diğer malzemeleri de ekleyip çırpmaya devam edelim… İyice karıştıktan sonra sebzelere ekleyelim ve beklemeye alalım bu soslu karışımı ne kadar süre bekletirsek özellikle 1 gece önceden hazırlayıp bekletirsek lezzeti o kadar artırırız.. Yeteri kadar bekledikten sonra güvece alıyoruz ve 170 derece fırında yarım saat kadar pişirelim pişmeye yakın fırından alıp üzerine çeçil peyniri de ekleyip tekrar fırına verelim.. Arzuya göre dilerseniz kırmızı dilerseniz beyaz şarap eşliğinde tadını çıkarın… Afiyet olsun…
OYUNCULAR
5 adet ince sap pırasa2 adet orta boy patates
2 yemek kaşığı lor peynir
1 orta boy kırmızı tatlı biber
Üzeri için bir miktar tel peynir
Zeytinyağı
Tuz, pul biber, kimyon
SENARYO
Patateslerimizi haşlanması için ocağa koyalım, onlar
haşlanırken biz diğer işlemlere başlayabiliriz. Öncelikle pırasalarımızı
güzelce yıkadıktan sonra küp küp doğrayalım ve zeytinyağını kızdırıp kavurmaya
başlayalım, ardından minicik doğradığımız kırmızı biberleri de ekleyip karıştırarak
kavurmaya devam edelim. Karışım fırına da gireceğinden çok fazla erimeden
baharatları ve tuzunu da ekleyip altını kapatalım. Diğer tarafta haşlanan
patateslerimizi soyduktan sonra bir kabın içinde patates ezici ile ezelim. Bu
arada ılınan pırasamıza peyniri de ekledikten sonra patates ile aynı kabın
içinde karıştırabiliriz. İyice karıştıktan sonra yağladığımız fırın kabına bastırarak
yerleştirelim üzerine çeçil peyniri de yayıp 170 derece fırında peynirler kızarıncaya
kadar yaklaşık yarım saat pişirelim daha
sonra fırından alıp kırmızı şarap eşliğinde servisimizi yapabiliriz. Afiyet
olsun ..HELLİM PEYNİRLİ BİBER KAVURMASI
OYUNCULAR
2 Adet irice kırmızı biber
5-6 Adet yeşil biber
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
SENARYO
Öncelikle biberlerimizi ve peynirimizi küp küp
doğrayalım, biberleri biraz irice
doğrarsanız kavrulurken erimesini önlersiniz. Ardından kavurmak üzere yağımızı derince bir tencerede
kızdıralım, biberler tamamıyla kavrulmadan küp küp doğradığımız peynirlerimizi
de ilave edelim, peynirler kızarıncaya kadar kavurmaya devam edelim.
Dilediğiniz ısıda servis edebilirsiniz şarap ya da rakı eşliğinde, afiyet
olsun..
PİZZA
HAMUR OYUNCULARI
2 Su bardağı un (hamurun kıvamına göre artabilir)
Yarım su bardağı süt
Yarım paket kabartma tozu
Çeyrek margarin
HAMUR SENARYOSU
Una sütü ekleyip karıştırdıktan sonra diğer malzemeleri de
ekleyip kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğuralım. Malzemeleri
hazırlarken hamurun dinlenmesi için üzerini nemli bezle örtüp kenara alalım.
Malzemeler 1 adet orta boy pizzaya denk gelecek miktardadır, eğer daha büyük
isterseniz malzemeleri 2 katına çıkartarak yapabilirsiniz..
YARDIMCI OYUNUCULAR
125 Gram tel peynir
15-20 yuvarlak dilim sucuk
1 Adet kırmızı tatlı biber
( Malzeme seçimini dilediğiniz gibi yapabilirsiniz)
SOS FİGÜRANLARI
1 Adet küçük boy kuru soğan
2 Diş ezilmiş sarımsak
3 Adet orta boy doğranmış domates
1 Tatlı kaşığı domates salçası
1 Tatlı kaşığı şeker
Tuz, pul biber, reyhan…
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
SOS SENARYOSU
Yağımızı derince bir tencereye alıp kızdırdıktan sonra
incecik doğranmış soğanı ve sarımsağı kavurmak için tencereye alalım,5 dakika
kadar kavurduktan sonra salçamızı ekleyelim ve iyice kavrulduktan sonra yine
minik minik doğranmış domateslerimizi de ekleyip domateslerin suyu çekilene
kadar pişirelim bu esnada tuz, şeker, pul biber ve reyhanı da ilave edebiliriz.
Suyunu tam çektirmeden ocaktan aldığımız domates sosunu biraz soğuması için
kenara alalım..
PİZZA SENARYOSU
Ve gelelim tüm malzemelerin birleştiği noktaya, öncelikle hamuru
merdane yardımıyla ya da elimizle yuvarlak şekilde açalım, içini yağladığımız
tepsiye yerleştirdikten sonra domates sosumuzu üzerine dökelim ve her tarafına
eşit miktarda yayalım. Önceden ısıttığımız 170 derece fırında hamuru hahif
pembeleşinceye kadar tutalım yaklaşık 20 dakika kadar sürüyor. Daha sonra
fırından çıkartıp üzerine peyniri, sucuğu ve kırmızı biberi de ekleyip bir
15-20 dakika daha fırına verelim. Hepinizin tahmin ettiği gibi kırmızı şarapla
mükemmel bir ikili oluyorlar.. Afiyet olsun..
OYUNCULAR
2 Adet tırnak pide400 gram yağlı dana kıyma
100 gram kuzu kıyma
1 Adet küçük boy kuru soğan
3 Diş sarımsak
Dere otu
Maydanoz
Pul biber, Kimyon, Kişniş,
Tarçın, Köfte baharı, Tuz
FİGÜRANLAR
2 Adet orta boy domates1 Tatlı kaşığı salça
50 gram tereyağı
Öncelikle pideleri küp küp kesip fırın tepsisine koyalım ve
170 derece fırında kurutalım. Ardından
kıymamıza bütün malzemeleri ekleyip iyice yoğuralım. Ekmekler kururken
yoğurduğumuz kıymayı da dinlendirelim. Daha sonra ceviz kıymamızı büyüklüğünde
parçalar koparıp yassı olacak şekilde hazırlayalım. Fırını ızgara ayarına
getirdikten sonra önce bir tarafı sonra diğer tarafını kızartalım, bu arada
rendelediğimiz domates ve salçayı su ile karıştırıp sosumuzu da hazırlayalım.
Kızaran köftelerimizi tabağa aldığımız pidelerin üzerine dizelim, üzerine
sosumuzu döküp tereyağımızı da eritip döktükten sonra yoğurdunu da ekleyip rakı
eşliğinde servis edelim. Afiyet olsun..
OYUNCULAR
250 Gram ıspanak
1 Yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 Tatlı kaşığı petso sos
3 Tatlı kaşığı labne peynir ( maskarpone de
kullanabilirsiniz)
3 Yemek kaşığı zeytinyağı
5 Diş sarımsak
3 Yemek kaşığı beyaz şarap
SENARYO
Ispanaklarımızı ve makarnalarımızı ayrı kaplarda haşlayarak
işe başlıyoruz, diğer tarafta da dövülmüş sarımsak ve dolmalık fıstıkları
zeytinyağında kavuralım. Son olarak bütün malzemeleri robota koyup püre haline
getirelim. Haşlanan makarnaları
süzdükten sonra tenceremize alıyoruz ve püreyi de ilave edip birkaç dakika
çevirdikten sonra, müthiş lezzetli makarnamız güzel bir kırmızı şarap eşliğinde
servise hazır, afiyet olsun..
OYUNCULAR
1 Paket noodle350 Gr. Tavuk bonfile
3 Adet kırmızı biber
4-5 Sap taze soğan
1 Adet kabak
FİGÜRANLAR
1 Tatlı kaşığı biber salçasSoya sos
Wok sos
Soslar isteğe göre çeşitlendirilebilinir
SENARYO
Öncelikle Noodle’ larımızı kaynamış suda haşlıyoruz, fazla
değil 8-10 dakika yeterli. Bu esnada wok tavada öce jülyen doğradığımız
kabakları ardından biber ve soğanları 5 dakika kadar çevirip y,ne jülyen
doğradığımız tavukları da ekliyoruz, tavuklar kendinden geçtikten sonra da
sosları ekleyip birkaç dakika soslarla beraber pişirdikten sonra noodle ‘
larımızı da ekliyoruz, noodle’ ları süzmeden, kevgir yardımı ile haşlama
tenceresinden wok tavaya aktarırsanız, lezzetini kaybetmemiş olursunuz. Bunu yapabilmek için, noodle’ ın haşlanması
ile sebzelerin pişme süresini denk getirmeniz gerekir. Soya sosu tuzlu olduğu
için tuz eklemeye gerek yok, sos miktarlarını isteğinize göre
ayarlayabilirsiniz. Güzel bir kırmızı şarap eşliğinde servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun…
OYUNCULAR
400 Gr. Yağlı kıyma1 Orta boy soğan
10-15 Adet dövülmüş ceviz içi
1 Su bardağı köftelik bulgur
1Çay bardağı irmik
1 Tatlı kaşığı domates salçası
1Tatlı kaşığı biber salçası
FİGÜRANLAR
1 Yemek kaşığı domates salçasıYarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı su
SENARYO
Kıymanın iç olarak hazırlayacağımız 300 gramını tavada
kavuralım kıyma kavrulduktan sonra inci ince doğradığımız kuru soğanı da içine ekleyip
kavurmaya devam edelim. Kıyma ve soğan iyice kavrulduktan sonra ceviz içini de
ekleyip dinlenmeye bırakalım. Bulguru ve
irmiği bir tepsiye döküp sıcak suyla ıslatalım, iyice şiştikten sonra kalan
kıymamızı ve salçamızı ekleyip iyice yoğuralım. Ardından ceviz büyüklüğünde
parçalar koparıp parmağımızla bastırarak yuvarlaya yuvarlaya içini açalım, bu
işlemi yaparken elimizi ıslatırsak daha kolay açabiliriz. Açtıktan sonra bolca kıyma koyup yine
yuvarlayarak kapatalım ve pişirmeye hazır kenara alalım. Haşlamak için bol
miktar suyu kaynattıktan sonra köfteleri içine atalım ve köfteler suyun
yüzeyine çıkana kadar haşlayalım. Kızartmak için ise bol miktarda yağı
kızdırdıktan sonra köfteleri yağın içine atıp kızartalım. Eğer haşlayarak
servis edecekseniz salça sosu yapabilirsiniz, kızartarak yapılacak servislerde
salça sosa gerek olmuyor. Genelde rakı ile servis edilir ancak bence kırmızı
şarapla da çok güzel uyum sağlayan bir mezedir.. Afiyet olsun.
MISIR UNLU BEZELYE KAVURMA
OYUNCULAR
1 Büyük su bardağı bezelye içi
3 Yemek kaşığı mısır unu
1 Yemek kaşığı galeta unu
Tuz
OYUNCULAR
1 Büyük su bardağı bezelye içi
3 Yemek kaşığı mısır unu
1 Yemek kaşığı galeta unu
Tuz
SENARYO
Öncelikle bezelyeleri kaynamış suda haşlayalım iyice
yumuşadıktan sonra da süzgeçten geçirelim. Hafif nemli olarak tepsiye alalım ve
üzerine mısır unu, galeta unu ve tuz karışımımızı döküp iyice karıştıralım.
Ardından zeytinyağı koyduğumuz tavaya alıp kavuralım. Rakı ile servis
edilebilinir. Afiyet olsun..
DEREOTLU PATATES KROKET
OYUNCULAR
3 Adet patates
Yarım demet dereotu
2 Adet yumurta
1 Bardak galeta unu
Tuz
Kızartmak için sıvıyağ
SENARYO
Patatesleri haşlayıp ezdikten sonra içine tuz, 1 adet yumurta ve ince doğranmış dereotunu da ekleyip iyice karıştıralım. Ardından ceviz büyüklüğünde aldığımız patatesleri yuvarlayalım bütün patatesleri bitirdikten sonra önce bir tabakta çırptığımız yumurtaya, ardından galeta ununa bulayıp kızdırdığımız yağda kızartalım. Kırmızı şarap eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..
FIRINDA MİNİK PATATES
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 Çay kaşığı tane kimyon
1 Çay kaşığı tuz
1 Çay kaşığı kırmızı pul biber
1 Çay kaşığı taze ya da kuru biberiye
1 Çay kaşığı kuru nane
SENARYO
Yağı bir kaseye alıp içine diğer baharatları da ekleyip
iyice karıştıralım. Ardından soyulmuş patateslerimizin üzerine döküp
harmanladıktan sonra 200 dereceye ayarlanmış fırına verelim. Patatesler kızardıktan
sonra fırından alalım. Kırmızı ya da
beyaz şarap ile güzel uyum sağlayan bir mezedir. Afiyet olsun..
PAZIDA TAVUK SARMA
OYUNCULAR
8 Adet iri pazı yaprağı350-400 gram tavuk göğsü
15-20 Adet mantar
2 Adet kırmızı biber
Tuz
SENARYO
Pazı yapraklarını kaynamış suya atıp 7-8 dakika kadar tutup
yumuşamasını sağlayalım ve kenara alıp bekletelim. Pazılarımız beklerken tavada
önce biberleri, ardından mantarları ve kuşbaşı doğranmış tavukgöğüslerini
ekleyip iyice kavuralım. Sarmak için ise
yaprağı açıp içine kavrulmuş karışımdan koyalım ve yaprağı saralım. Fırın
tepsisine alıp 170 derecede yapraklar hafif kararmaya başlayana kadar fırında
tutalım. Beyaz şarap ile mükemmel uyum sağlayan bir sıcak mezedir. Dilerseniz
kırmızı şarap ya da rakı ile de servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..
OYUNCULAR
Dilim ekmek
2-3 diş sarımsak Üzerine sürmek için zeytinyağı
SENARYO
Dilimlenmiş ekmekleri fırında kızartalım. Ekmekler iyice
kuruduktan sonra fırından alıp sıcakken fırça yardımı ile bir tarafına önce
zeytinyağı hemen peşinden sarımsak sürelim. İsteğe göre üzerine değişik
baharatlar da ekleyebilirsiniz, kırmızı pul biber ya da toz kişniş gibi. Rakı
ile uyum sağlar. Afiyet olsun..MANTAR SOSLU SNİTZEL
OYUNCULAR
4 Parça biftek şeklinde dilimlenmiş tavuk göğsü1 Çay bardağı beyaz un
1 Çay bardağı galeta unu
1 Adet yumurta
Tuz
FİGÜRANLAR
1 Paket mantar ( 400 gr. Kadar)1 Yemek kaşığı un
Yarım çay bardağı yoğurt suyu
İsteğe göre yarım çay bardağı şarap
Karabiber ( iri çekilmiş )
Pul biber
Nane
Tuz
SENARYO
Tavuk göğüslerini 1 gece önceden yoğurt suyunda bekletirseniz
daha gevrek olur. Yapım aşamasında ise öncelikle ayrı ayrı tabaklara beyaz un,
çırpılmış yumurta ve galeta ununu koyalım, hepsine birer tutam tuz
ekleyebilirsiniz. Tavuk göğüslerini önce beyaz una ardından yumurtaya sonra da galeta
ununa iyice bulayıp kenara alalım. Onlar kenarda beklerken biz mantar sosumuzu
yapmaya başlayalım. Bunun için ise mantarlarımızı doğrayalım ve zeytinyağı
koyduğumuz derince bir tencerede kavurmaya başlayalım. 5 dakika kadar ocakta
kaldıktan sonra yoğurt suyu, şarap ve unumuzu da ekleyip kavurmaya devam
edelim. Son olarak baharatlarımızı da ekleyip mantarlar sosu özümseyene kadar
kısık ateşte pişirmeye devam edelim. Snitzelleri kızartmak için bir tavaya bir miktar yağ
koyalım, ben bir tarafı kızarttıktan sonra tekrar yağ ekleyip diğer tarafını kızartıyorum,
yağ içine atıp kızartmaktan daha hafif oluyor. Snitzelleri kızarttıktan sonra
tabağımıza alalım ve üzerine mantar sosumuzu da ekledikten sonra yanında
makarna ve güzel bir kırmızı şarap eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet
olsun..
ÇİN BÖREĞİ
OYUNCULAR (12 PARÇA)
1 Su bardağı kepekli unYeteri kadar su
50 Gram köftelik kıyma
7 Dal marul
1 Adet küçük boy soğan
İri çekilmiş karabiber
Pulbiber
Tuz
Hamurumuzu hazırlamak için bir kabın içine aldığımız unun içine yavaş yavaş su ekleyelim. Açarken una gerek duymamak için hamurun kıvamının ser solması gerekiyor, kulak memesi kıvamından daha sert olacak.. Hazırladığımız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp çay tabağı büyüklüğünde açıp kenarda beklemeye alalım. Açtığımız hamurlar beklerken iç malzemeyi hazırlayabiliriz, bunun için marul yapraklarını ve soğan ince ince doğradıktan sonra su ile ovarak suyunun çıkmasını sağlayalım, çıkan suyu iyice sıkıp süzdükten sonra baharatlar ve tuz ile beraber kıymanın içine ekleyip iyice yoğuralım. Şimdi içleri doldurmaya başlayabiliriz, 1 tatlı kaşığı iç malzemeyi açtığımız hamurun içine koyduktan sonra kenarlarından tutarak ortaya doğru iyice yapıştıralım, şekil olarak çiğ böreğe benzer. Bütün mantıları kapatıp hazırladıktan sonra tavaya dizelim ve yarısına kadar su ekleyip haşlayalım. Suyu azaldıktan sonra 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyerek kızartabilirsiniz. Ya da haşlama olarak servis edebilirsiniz. Sos olarak da dilerseniz salçalı sos yapabilirsiniz, ancak orijinali soya sos ile servis edilir ve soya sosa bandırılarak yenilir. Kırmızı şarap eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..
OYUNCULAR
1 Parça tavuk bonfile
15-20 Adet iri mantar2 Adet kırmızı biber
2 Adet orta boy havuç
1 Adet küçük boy kurusoğan
1 Tatlı kaşığı şeker
Yarım demet dereotu
FİGÜRANLAR
3-4 Yemek kaşığı wok sos9-10 Yemek kaşığı soya sos
SENARYO
Bütün malzemeleri jülyen doğrayarak yemeğin yapımına
başlıyoruz. Tavuk bonfileyi 1 gece
önceden yoğurt suyu, soda ya da süt içinde bekletirseniz lezzeti artar. Wok
tavada yağı kızdırdıktan sonra, önce havuçları 5 dakika kadar çevirip ardından biberleri
son olarak da mantarları ekleyip tüm sebzeler kendilerini salana kadar
çevirerek kavuruyoruz. Sebzeler bir miktar yumuşadığında yine jülyen kesilmiş
tavukları da ekleyip 5 dakika daha çevirdikten sonra sosları ve şekeri de
ekleyip sürekli çevirerek pişirmeye devam edelim. Ocaktan almamıza yakın
dereotunu da ekleyip beyaz şarap ya da rakı eşliğinde servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
MANGALDA BONFİLE
OYUNCULAR
2 dilim bonfile
FİGÜRANLAR
3 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 Tatlı kaşığı yoğurt
1 Tatlı kaşığı biber salçası
1 Tatlı Kaşığı tane kimyon
1 Tatlı kaşığı biberiye
3-4 Diş dövülmüş sarımsak
1 Adet doğranmış kuru soğan
Pul biber, tuz
SENARYO
Sos için bütün malzemeleri çukur bir kapta karıştırmamız
yeterlidir. Etlerimizi mümkünse bir gece önceden mümkün değilse en azında bir
saat kadar hazırladığımız sosa yatırarak yemek yapımına başlıyoruz. Eğer mangal yapma imkanınız ve mekanınız var
ise ki yaz da gelmişken piknik yapılabilir, mangalı yakmak kalıyor yemeğin
yapımı için. Bu kısımda ben çekiliyorum ve mangal konusunda usta eşim giriyor
devreye. Eğer mangal yakma imkanınız yok
ise aynı sos ile fırının ızgara konumunda da aynı lezzeti elde edersiniz. En
önemli püf noktası etleri sürekli çevirerek ızgara yapmaktır. Tabiki böyle bir
keyife en güzel rakı eşlik eder. Afiyet olsun.
MİDYE TAVA
OYUNCULAR
50 Adet midye
Maden sodası
Un
FİGÜRANLAR( TARATOR
SOS)
2 Dilim ekmek içi
15 Adet ceviz içi
3 Diş sarımsak
Yarım limon suyu
1 Tatlı kaşığı yoğurt
Yarım çay bardağı kadar zeytinyağı
Tuz
SENARYO
Öncelikle midyeleri temizlemekle işe başlıyoruz. (Midye
işine nereden bulaştığımı yazılar kısmında anlattım.) İyice temizlenen
midyeleri bıçak yardımı ile açıp içlerini alıyoruz ve su dolu bir kaba
aktarıyoruz tüm midyeleri açıp içine aldıktan sonra iyice yıkayıp birkaç saat
suda bekletiyoruz, birada da bekletilebilinir.
Midyeler beklerken biz sosumuzu yapabiliriz. Bunun için ekmek içlerini
ıslatıp iyice sıktıktan sonra ceviz içleri ve sarımsaklar ile beraber rondodan
geçiriyoruz, ardından limon suyu, yoğurt ve zeytinyağını da ekleyip tekrar
rondomuzu çalıştırıyoruz. Şimdi
hazırladığımız sosu bir tabağa alıp midye tava yapımına başlayabiliriz.
Midyeleri bambu şişlere geçiriyoruz, şişlere kızartma
yapacağınız tavaya uygun miktarda dizerseniz zorlanmadan kızartabilirsiniz.
Midyeleri dizdikten sonra un ve sodayı boza kıvamında karıştırıyoruz ve
kızartma işlemine başlıyoruz. Midyeleri soda ve undan oluşan sosa iyice
buladıktan sonra kızdırdığımız yağın içine atıyoruz ve kızartıyoruz. Yanında
hazırladığımız tarator sos ile rakı eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet
olsun.
BRUŞETTA
OYUNCULAR
8 Dilim ekmek
2 Adet domates
1 Adet küçük boy kuru soğan
3 Diş dövülmüş sarımsak
2 Dal taze soğan
1 Dal taze sarımsak
1 Çay kaşığı kuru reyhan
1 Çay kaçığı kuru nane
Tuz
FiGÜRANLAR
Yarım çay bardağı zeytinyağı
5-6 diş dövülmüş sarımsak
SOS SENARYOSU
Tüm malzemeleri ince ince doğradıktan sonra önce kuru soğan
ve dövülmüş sarımsağı yağda kavuralım 2-3 dakika kadar kavurduktan sonra taze
sarımsak ve soğanı da ekleyip birkaç dakika daha kavuralım bu arada baharatları
da ekleyebilirsiniz. Son olarak küp küp doğranmış domatesi de ekleyip,
domatesler iyice ölene kadar pişirmeye devam ediyoruz. Domateslerin suyu tam
olarak çekilmeden altını kapatıp kenarda bekletelim.
EKMEK SENARYOSU
İnce ince dilimlediğimiz ekmekleri kızartarak başlıyoruz bu
mezemizin yapımına, ben yanma problemine karşı ve eşit miktarda kızarması ve
kuruması için fırında kızartıyorum 250 derece fırında kuruyana kadar kızartmak
yeterli oluyor. Ekmekler kızarırken biz de yağda dövülmüş sarımsağımızı
kavurabiliriz. Ekmekler kızardıktan sonra sıcakken bir fırça yardımı sarımsaklı
zeytinyağından her tarafına eşit miktarda sürelim ve son olarak da üzerine hazırladığımız
domates sosunu da koyduktan sonra taze biberiye yaprakları ile süsleyip kırmızı
şarap eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..
OYUNCULAR
Yarım kilo kuşbaşı doğranmış hindi eti (derisiz, kemiksiz
but)
9 Adet kırmızı biber
15 Adet yeşil biber
2 Adet kuru soğan
FİGÜRANLAR
1 Tatlı kaşığı biber saçası
1 Tatlı kaşığı yoğurt
5 Yemek kaşığı süt
5 yemek kaşığı zeytinyağı
Pul biber, Tuz
SENARYO
Yine bir mangal tarifi ve yine aslında eşim devrede bu
tarifte ben sadece bir elçiyim. Öncelikle kuşbaşı doğranmış hindi etlerini
mümkünse bir gece önceden sosta marine edelim. Sos için malzemelerin tümünü
karıştırıp etlerin üzerine dökmemiz ve etin her bir tarafına yayarak yoğurmamız
yeterli. Marine edilmiş etleri yeşil
biber ve kırmızı biberler ile beraber sırayla bambu şişlere dizelim ve kenarda
bekletelim, kuru soğanları da ikiye ya da dörde bölüp onları ayrı bir şişe
geçirdikten sonra mangalı yakıp etleri
ve soğanları ızgaraya dizdikten sonra çevire çevire pişirelim. Rakı veya güzel
bir kırmızı şarap eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
ZEYTİNYAĞLI BULGUR PİLAVI
OYUNCULAR
1 Su bardağı pilavlık bulgur
1 Adet kırmızı biber
2 Dal taze soğan
1 Dal taze sarımsak
Bir tutam dere otu
1 Tatlı kaşığı nane
1 Tatlı kaşığı biber salçası
SENARYO
4-5 Yemek kaşığı zeytinyağında öncelikle 5 dakika kadar
biberleri ardından taze soğan ve sarımsakları kavuralım 5 dakika daha kavurduktan
sonra salçayı ve bulgurları ekleyebiliriz. Tüm malzemeler iyice kavrulduktan
sonra 1 su bardağı su ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Ocaktan aldıktan sonra ise doğranmış
dereotunu ve naneyi ekleyip iyice karıştıralım. Üzerine kağıt havlu kapatıp
kırmızı şarap ya da rakı eşliğinde servis etmek üzere demlendirebilirsiniz.
Afiyet olsun..
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><> </> |
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><> </> |
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><> </> |
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><> </> |
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><> </> |
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><> </> |
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><> </> |
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><> </> |
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><> </> |
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><> </> |
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><> </> |
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><> </> |
Helal olsun sana :)
YanıtlaSilElinize saglik
YanıtlaSil