SOĞUK MEZELER

TAŞINDIK.... TAŞINDIK... TAŞINDIK....
 
 
Artık buradayız... Bundan sonraki paylaşımlarımızı yapacağımız yeni adresimize bekleriz efendim..
 



KARALAHANA DİBLE
 
 
 
 
OYUNCULAR
 
1 Demet karalahana
3 Sap pırasa
2 Adet havuç
2 Adet kırmızı tatlı biber
1 Bardak su
3 Yemek kaşığı mısır kırığı
1 Yemek kaşığı bulgur
1 Yemek kaşığı pirinç
Pul biber
Tuz
 
 
SENARYO
 
Kış aylarının da gelmesi ile sebze yoğun dönemler de başlıyor, biz de karalahana ile kış sebzeleri açılışını yapmış bulunmaktayız. Turpgillerden olan karalahana, Karadeniz bölgesine özgü yoğun olarak çorbası, diblesi, sarması yapılan bir sebzedir. Dible’ de kullanılan mısır kırığı bulunamadığı durumlarda pirinç miktarının artırılması gerekir, ancak pirinç ve mısır kırığı arasındaki lezzet farkı gerçekten inanılmaz oluyor. Mısır kırığı haricinde soğan yerine pırasa kullanılması da bir diğer özelliğidir karalahana dible’ nin, pırasa, soğangiller cinsinden bir sebze olduğundan yemeklerde soğan yerine rahatlıkla kullanılıyor.
Gelelim tarifimize, öncelikle pırasayı uzunlamasına ikiye böldükten sonra ince ince doğruyoruz ve yarım çay bardağı zeytinyağı ile kavurmaya başlıyoruz, havuç ve kırmızı biberi de bezelye tanesi büyüklüğünde doğradıktan sonra pırasanın yanına ekliyoruz bu sebzeler kavrulurken karalahanayı spagetti gibi incecik olacak şekilde doğruyoruz ve diğer sebzeler ile birlikte lahanaların rengi değişene kadar kavuruyoruz. Karalahana doğrandığında havaleli olduğundan tencerenizin büyük olmasında fayda var.  Son olarak da  pul biber, tuz, yıkanmış mısır kırığı, pirinç, ve bulgurumuzu da ekleyip iyice karıştırdıktan sonra suyunu ekleyerek kısık ateşte pişiriyoruz. Oda sıcaklığına gelmiş karalahana dibleyi rakı eşliğinde olabileceği gibi kırmızı şarap eşliğinde de servis edebilirsiniz… Afiyet olsun..



BEYAZ LAHANALI PİYAZ




 
 
OYUNCULAR
 
1 Su bardağı fasulye
1  Kase doğranmış beyaz lahana
3 Adet kuru soğan
1Adet limon
2 Yemek kaşığı sirke
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Pulbiber
Tuz
 
 
SENARYO
 
Köftenin yanında vazgeçilmez salatadır piyaz, köfte olmadığında da rakı piyazın vazgeçilmezi olur. Piyazın en önemli özelliği bol soğanlı olmasıdır, bu sebeple de şarap ile uyum sağlamaz, diğer bir lezzet artırıcı özelliği ise sosunun güzelliğidir, özellikle Güneyde piyaz sosunu yağ ve sirke ile beraber haşlanmış yumurta sarısı ezerek hazırlarlar ki gerçekten çok lezzetli olur. Fasulye ayrıca önem taşır tabiki piyazda, en önemli parçası ne de olsa. Şanslıyız ki fasulyemiz memleketten geldi, yani piyazın başrol oyuncusu son derece damak çatlatıcı olduğundan benim işim oldukça kolaylaşmış oldu.
Bir su bardağı fasulyeyi akşamdan suda bekletip ertesi gün kaynatırsanız işiniz bir hayli kolaylaşır ancak gün içinde yapmaya karar verirseniz ve fasulyeleriniz de bayat değilse yine gayet kolay hazırlayabilirsiniz. Öncelikle fasulyeleri suya koyup kaynatın, su kaynadıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp yarım saat kadar dinlendirin sonra bir kez daha kaynatın tekrar dinlendirin, iki kez dinlendirdikten sonra bir süre kaynatın fasulyeleri ve yine dinlendirin, yaklaşık bir saat onbeş dakikanızı alacak bu işlem sonrasında fasulyeler piyazlık olacak kıvama geliyor.  Fasulyelerin suyunu süzüp genişçe bir kaba alın ve üzerine  yarım ay şeklinde doğradığınız soğanları, ince ince kıydığınız beyaz lahanayı ekleyin. Sos için ise zeytinyağ, limon, sirke, tuz ve pulbiberi bir kapta iyice çırpın ve piyazınızla iyice harmanlayın. 1-2 saat dinlendikten sonra rakı eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..




PALAMUT PİLAKİ
 
  
OYUNCULAR

1 Adet Palamut
2 Adet havuç
2 Adet patates
4 Adet kuru soğan
2 Adet domates
4-5 Diş sarımsak
 

SENARYO
 
Eylül ve Ekim ayları uzun yaz günlerinin ardından balık özleminin en doruğa ulaştığı ve bu özlemin ağlara ilk takılan balık olan palamut ile giderildiği güzel aylardır, küçüğü Ağustos ayında oltaya gelen palamut, çingene palamut olarak bilinir büyüğüne ise torik denir, biz palamutu tercih ettik. Boy boy satılan palamutlardan kişi sayısına göre uygun büyüklükte olanını seçebilirsiniz, orta boy palamut ile iki kişi rahat doyuyor.  
Palamut pilaki neden soğuk mezeler arasında diyenler olabilir balığın soğuk yenmeyeceği şeklindeki genel yargının aksine palamut pilaki soğuk yenen bir mezedir, diğer pilakiler gibi bir gün önceden yapılır ve dolapta dinlendirilir böylece sebzelerin tüm lezzetleri karışır ve palamutun da lezzeti artar hatta balık tadı dahi alınmaz.
 

 
Palamutu alırken fileto olmasını isterseniz iki parça ya da dört parça halinde alabilirsiniz, iyice yıkayıp yarım saat kadar suda beklettiğiniz palamutları süzgece alıp suyunun iyice süzülmesini sağlayın. Bu esnada soğanları yarım ay şeklinde doğruyoruz, havuç ve patatesleri ise rendeleyerek kenara alalım domatesi de küp küp doğrayıp bekletiyoruz. Tüm malzemeler hazır edildikten sonra genişçe bir tavada önce soğanları ve sarımsakları kavuralım, 5 dakika kadar kavurduktan sonra havuç ve patatesleri de ekleyip tüm sebzeler iyice ölene kadar kavurmaya devam ediyoruz. Sebzeler iyice piştikten sonra domateslerimizi de ekleyip 5 dakika daha kavuralım ve ocağın altını kapatıp dinlendirelim. Sebzeler oda sıcaklığına geldikten sonra eğer varsa güvecin yoksa fırın kabının tabanına eşit oranda yayıyoruz ve üzerine de palamutları yerleştiriyoruz. 150 derece fırında 20-25 dakika kadar piştikten sonra fırından alıp dinlendiriyoruz, oda sıcaklığına gelen palamutları dilerseniz kılçıklarını ayıklayıp dolaba koyarak en az 7-8 saat dinlendirdikten sonra soğuk olarak rakı eşliğinde servis edebilirsiniz.. Afiyet olsun. 
 
HAVUÇ TARAMA







 
 
  
OYUNCULAR
7 Adet havuç
3-4 Diş sarımsak
1,5 Su bardağı yoğurt
Tuz
 
SENARYO
Havuç tarama, özellikle rakı severlerin çok sık yaptığı, dışarıda yiyenlerin ise en fazla sipariş ettiği mezedir gerek hafifliği ile gerekse ferahlığı ile bu ilgiyi kesinlikle hak ediyor. Bizim de özellikle sonbahar ve kış aylarında en fazla yaptığımız mezeler arasında havuç tarama. Bu sene de havuçların pazardaki yerlerini almasıyla beraber açılışımızı da yapmış olduk.
Yapımı da gayet basit bir meze havuç taramanın senaryosuna gelince, havuçları rendenin iri tarafında rendeledikten sonra kavurmak üzere önce yağımızı kızdıralım, yarım çay bardağı zeytinyağı iyice kızdıktan sonra havuçları ekleyelim ve iyice yumuşayana kadar çevirerek kavuralım. Diğer tarafta da sarımsaklı yoğurdu hazırlayabilirsiniz. Havuçlar iyice kavrulup yumuşadıktan sonra tuzunu da ekleyip soğuması için kenarda bekletmemiz gerekiyor. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına koyarak daha hızlı soğumasını sağlayabilirsiniz, eğer kış aylarında yaparsanız hiç beklemenize gerek kalmıyor, balkonda hemen soğuyor. Havuçlarımız iyice soğuduktan sonra sarımsaklı yoğurt ile iyice karıştırıyoruz ve dinlenmesi için buzdolabına kaldırıyoruz. İki saat kadar dinlendirdiğiniz havuç taramanız rakı eşliğinde sunulmak üzere servise hazır.. Afiyet olsun.









SÜZME YOĞURTLU BİBER KAVURMA
 
 
 
 
OYUNCULAR
 
Yarım kilo tatlı sivri biber
5 Yemek kaşığı süzme yoğurt
Yarım çay bardağı eytinyağı
Tuz
 
 
SENARYO
 
Bu akşamın başrol oyuncusu, teyze elinden çıkma süzme yoğurtlu biber kavurma, süzme yoğurdu Köyde yaşayan Teyzemi ziyarete giden Ablam getirdi,  süzme yoğurt elde edilene kadar gerçekleşen tüm aşamaları yine teyze elinden çıkma, sabah sağılmış inek sütü ile yapılmış, oldukça doğal yani. Kıvamından dolayı da biber kavurma güzel olur diye düşündük, yanılmamışız..  Bunca zamandır yaptığım biber kavurmalarının en lezzetlisi oldu desem yeridir. Hem biberlerin tam zamanı hem de süzme yoğurt ev(köy) yapımı, lezzet patlaması yaşanması için tüm şartlar yerinde, elimin lezzetini saymıyorum bile..
Süzme yoğurt, tat olarak olmasa da kıvam olarak lor peynire yakın bu sebeple hafif ateşte kalınca iyice toparlandı ve tam lor peynir kıvamını aldı, lezzeti de bir o kadar arttı. Hazır satılan süzme yoğurtlara pek benzemediğinden hazırı ile nasıl olacağını bilemiyorum ancak güzel bir lor peynir ve süzme yoğurdu karıştırarak aynı kıvam elde edilebilir. Tabi köy yapımı süzme yoğurt alabilme gibi bir şansınız varsa bu tarifi mutlaka denemelisiniz.
Tarifi ise gayet kolay, biberleri 3 cm. genişliğinde doğruyoruz, biz acı biber pek sevmediğimizden tatlı biber tercih ettik, kızdırdığımız tencereye zeytinyağımızı da ekleyip yağı da kızdırıyoruz, hemen ardından da biberleri ekleyip tencerenin kapağını kapatıyoruz, yüksek ateşte hafif suyunu da salarak kavrulan biberleri ara sıra karıştırmamız gerekiyor ki yanmadan her tarafı eşit kavrulsun. Biberler kavrulduktan sonra süzme yoğurdu ve tuzu da ekleyip karıştırarak 5 dakika daha kavurup altını kapatıyoruz. Tencerede soğuyan biber kavurmamızı servis tabağına alıp dinlendirdikten sonra rakı eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..


 
TAVUK SALATASI
 
 
 










OYUNCULAR
 
1 Parça tavuk bonfile
10 Adet orta boy kestane mantarı
1 Adet tatlı kırmızı biber
3 Dal taze soğan
10 Adet siyah zeytin
4-5 Yemek kaşığı doğranmış dereotu
1 Adet limon
Çeyrek çay bardağı zeytinyağı
1 Çay kaşığı pul biber
Tuz
 
SENARYO
 
Tavuğun bonfile kısmı iki parça halinde derili ve derisiz olarak bulunuyor, bu salata için derisiz ve lades kemiği alınmış şekilde almamız gerekiyor. Dilerseniz evde kendiniz de derisini ve kemiğini alabilirsiniz çok da zor bir şey değil.
Tavuk bonfileyi kaynamış suya koyarak rengi iyice değişene kadar haşlıyoruz, devamında kavuracağımız için yaklaşık 20 dakika kadar haşlamak yeterli oluyor. Haşlanan tavukları soğuk sudan geçirip soğuması için kenara alalım, bir yandan doğradığımız mantarları 2-3 yemek kaşığı yağ ile tavada sotelemeye başlayalım, mantarlar hafif kendinden geçtiğinde altını kısıp tavukları didikleyelim. İyice didiklediğimiz tavukları da mantarların yanına alarak yüksek ateşte mantar ve tavukların rengi değişene kadar kavurmaya devam edelim. Kavurmanın ardından tavuk ve mantarı genişçe bir kaba alalım ve biber, soğan, dereotu ve zeytini de doğrayarak aynı kaba aktaralım. Limon, yağ, tuz ve pul biberi de ekledikten sonra iyice karıştırıp 3-4 saat dinlenmesi için buzdolabına koyalım. Rakı eşliğinde gayet lezzetli olan bir mezedir tavuk salatası. Afiyet olsun…

YEŞİL MERCİMEK KÖFTESİ
 
 

OYUNCULAR

1 Su bardağı yeşil mercimek
½ Su bardağı ince bulgur
1 Adet tatlı kırmızı biber
5-6 Dal taze soğan
2 Orta boy kuru soğan
Yarım demet dereotu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 Tatlı kaşığı biber salçası
1 Tatlı kaşığı pulbiber
Tuz
 

SENARYO

Evde kırmızı mercimek kalmamasından kaynaklı bir tercih değildi yeşil mercimek köftesi, tamamen nasıl bir lezzet olacağını meraktan kaynaklı oldu. Bu ilk deneme lezzeti ile buraya eklenmeye hak kazandı. Kırmızı mercimeğe oranla daha iri taneli kaldığından yeşil mercimeğin o karakteristik tadını olduğu gibi alıyorsunuz köftede. Lezzetin iyice oturması için ise birçok mezede olduğu gibi 3-4 saat dinlendirmenizi öneririm.
Gelelim tarife, mercimeklere iki parmak geçecek kadar su ekledikten sonra iyice yumuşayana kadar haşlıyoruz, bu esnada başka bir tencerede yağımızı kızdırıp soğanları pembeleşene kadar kavurduktan sonra salçamızı ekleyip beş dakika kadar daha kavuralım. Mercimekler hafif yumuşamaya başladıktan sonra suyunu süzgeç yardımı ile süzüp tekrar sıcak su koyup kaynatmaya devam edelim, böylece mercimeklerin gazını almış oluyoruz. İyice yumuşayan mercimekleri suyunu süzmeden geniş bir kaba alıp çatal yardımı ile ezdikten sonra bulguru da ekleyip suyu çekene kadar ağzı kapalı bekletelim.  Bulgurlar da suyu çekip iyice şiştikten sonra doğradığımız taze soğan, dereotu ve kırmızı biber, pul biber ve tuzu ekliyoruz, hemen ardından  kavurduğumuz sosu da ekleyip tahta kaşık yardımı ile  iyice karıştıralım. Sos her yerine homojen bir şekilde dağıldıktan sonra, ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avucumuzda sıkarak şekillendirelim ve dinlenmeye bırakalım. 3-4 saat dinlenmenin ardından, Rakı eşliğinde servis edebileceğiniz lezzetli yeşil mercimek köfteniz hazır. Afiyet olsun..


DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI

 
OYUNCULAR
1 Bağ deniz börülcesi
 
SOS OYUNCULARI
1,5 Limon suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
4-5 Diş sarımsak
1 Silme tatlı kaşığı un
Tuz
 
SENARYO
Deniz börülcesi, bizim çok sevdiğimiz Ege ve Akdeniz’ e özgü lezzetlerden biri, muhtemelen o bölgelerde yaşıyor olsaydık rakı soframızın olmazsa olmazı olurdu. İsminde deniz olması yanıltmasın, denizde yetişmez ancak denize çok yakın olan yerlerde, denizin gel-git yaptığı dönemlerde yetişir.  Yetiştiği toprak kumludur ve denize çok yakın olduğu için iyot yönünden çok zengin bir bitkidir. Doğal yapısında ekşimsi ve tuzlu bir tadı olduğu için çok da fazla tuz eklemenize gerek kalmaz, limon miktarı ise isteğe bağlı, ancak iyi zeytinyağını, iyi sarımsağı hak eder deniz börülcesi, çünkü onlarla güzelleşir, onlarla lezzetlenir.



Deniz börülcesi ile ilk tanışmamız Cunda Adasında olmuştu, bir restoranın arka tarafında 2-3 çalışan oturmuş kılçıklarını ayıklıyorlardı, ardından soframızda yerini aldı ve çok sevdirdi bize kendisini. Bu ilk deneyimden sonra kendimiz de yapmak üzere Akçay’ ın pazarından aldık ve bol bol yapar olduk evde, hatta bir miktar hazırlayıp dondurucuya da koymuştum taze yapılmışı gibi olmasa da lezzetli olmuştu. İstanbul’ da uzundur yapamıyorduk deniz börülcesi. Geçen Kadıköy’ de gezerken gördük bir tutam bağ yapmışlar öyle satıyorlar, Ege’ de kilo ile satılan börülce burada bağ olarak satılıyor, pek de hoş değil tabiî ki ancak görür görmez aldık ve koyduk soframızda baş köşeye kendisini.  Biz Kadıköy’ den aldık ancak, bazı büyük marketlerde, Beyoğlu’ nda ve bazı semt pazarlarında da bulunduğunu biliyorum deniz börülcesinin, görürseniz kaçırmayın alın ve yapın mutlaka.



Deniz börülcelerini bir kapta birkaç su yıkadıktan sonra bir süre suyun içinde bekletelim, bu arada biz bir taraftan ocağa kaynaması için su koyarken bir taraftan da sosumuzu yapabiliriz. Sos için, bütün malzemeleri derin bir kaseye alıp iyice çırpalım ve kenara koyalım sarımsak ve zeytinyağının lezzetleri iyice karışıyor böylece. Suda beklettiğimiz börülceleri de kaynamış olan suya aktardıktan sonra altını kısıp tencerenin kapağını da kapatarak haşlayalım. 15-20 dakika kadar bu şeklide haşladığımız börülceleri süzgece alalım ve soğumasını bekleyelim. Hafif ılındıktan sonra, börülcelerin kök kısmından tutarak aşağıya doğru sıyırmak sureti ile kılçıklarını ayıklıyoruz, kökteki yeşil olan yerden sıyırmaya başlarsanız kolayca çıkacaktır kılçığı. Son olarak da hazırlamış olduğumuz sosumuzu da deniz börülcesinin üzerine döküp iyice karıştıralım ve mümkünse bir gece buzdolabında dinlendirelim. Başta da söylediğim gibi rakı eşliğinde servis edebileceğiniz mükemmel bir mezedir deniz börülcesi.. Afiyet olsun..  

 
BUĞDAY SALATASI
 



OYUNCULAR
 











1 Su bardağı aşurelik buğday
1 Adet iri kırmızı biber
5 Adet taze soğan
4-5 Yemek kaşığı doğranmış dereotu
3 Yemek kaşığı doğranmış taze nane
1 Tatlı kaşığı pul biber
1 Tatlı kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Çeyrek çay bardağı limon suyu
5 Tatlı kaşığı erik sos
Tuz


SENARYO

Daha önce paylaşmış olduğum erik sos tarifine   http://mezehane.blogspot.com/p/soslar.html linkinden ulaşabilirsiniz.  Pratikte gayet kolay ve hızlıca yapılabilen bir salata buğday salatası,  eğer vaktiniz kısıtlıysa buğdayı akşamdan suda bekletebilirsiniz, hatta fazlaca yapıp dondurucuda da saklarsanız ileriki zamanlarda da çokça işinize yarar. Hem besleyici hem besleyici hem de doyurucu bir salata olduğundan yanında yapacağınız şeylerin nispeten hafif olmasında fayda var. Ben bekleme vaktim olduğunda, buğdayları bir su kaynattıktan sonra 1 saat kadar kaynadığı suda bekletiyorum, hemen yumuşuyor, ardından da salatamı yapıyorum.
Gelelim tarifimize, buğdayları dilediğiniz gibi yumuşattıktan sonra, genişçe bir kaba alıp, üzerine doğranmış kırmızı biber, taze soğan, dereotu ve naneyi de ekleyip iyice karıştırın. Diğer bir kapta da sırasıyla zeytinyağı, limon, salça, erik sos, tuz ve pul biberi çırparak karıştıralım. Sos homojen bir hale geldikten sonra da buğdayımızın üzerine ekleyerek iyice karıştırıyoruz. 1-2 saat beklettikten sonra servis ederseniz buğday sosu iyice özümser ve daha lezzetli bir lezzet elde etmiş olursunuz. Rakı ya da  şarap eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..  


FASULYE DİBLE



OYUNCULAR

Yarım kilo taze fasulye
1 Adet irice kırmızı biber
3 Yemek kaşığı mısır kırığı
1 Yemek kaşığı pilavlık bulgur
2 Yemek kaşığı mısır unu
Tuz
Pul biber

SENARYO

Dible  Karadeniz yöresine özgü, sofralardan eksik olmayan, genellikle mısır kırığı kullanılarak yapılan  ana yemeklerden biridir, kış aylarında kara lahanadan yapılan dible, yaz aylarında taze fasulyeden yapılır. Her iki diblede de çeşitli kuru bakliyat’ lar kullanıldığı için gayet besleyici ve doyurucudur, bu sebeple yanında başka bir yemeğe ihtiyaç olmadığında fazla fazla yapılır ve tabaklar tepeleme doldurularak yenir. Kullanılan bakliyatlar değişiklik gösterse de genellikle kırmızı fasulye, bulgur, pirinç bunların başlıcalarıdır, tabiki değişmez oyuncu, mısır kırığı olmazsa olmazıdır lezzetli bir diblenin. Sadece pirinç ya da bulgur ile yapılanı da var, ancak bana fasulyeli pilav gibi geldiğinden sadece pirinç ya da bulgur ile yapmayı çok da tercih etmem. Sebzelere gelince onlar da oldukça değişiklik gösterir, karalahana ve fasulye en bilineni, bilinmeyen ve doğada buldukları her türlü yeşillikten yaparlar dibleyi Karadeniz’ de, benim bildiğim; gelin parmağı, kaz ayağı, vs. gibi sebzeler saymak mümkün. Karalahana sezonu başladığında onun tarifini de paylaşırım umarım, zira fasulye diblesine göre biraz daha farklıdır. Ben, diblenin içinde çok çeşitli kuru bakliyat sevmediğimden sadece mısır kırığı ve bulgur kullanırım genellikle bu tarifte de öyle yaptım, gerçekten çok lezzetli oldu. Mısır unu ve mısır kırığının sebzelerle birleşiminde ortaya çıkan lezzet müthiştir gerçekten, denemediyseniz mutlaka deneyin.
Tarifimize gelince, mısır kırıkları kolay pişmeyen bir şey olduğundan, onları yarım saat kadar ılık suda bekletiyoruz, suyun soğuğa yakın ılık olması yumuşaması için yeterlidir. Mısır kırıklarımız bir kenarda beklerken biz de fasulyeleri ve kırmızı biberi 1 cm genişliğinde olacak şekilde doğruyoruz, daha minik de yapabilirsiniz ama daha iri yapmayın. Kızdırdığımız zeytinyağında fasulye ve biberleri iyice kavuruyoruz, fasulyeyi sıcak suda bir süre haşlayarak yumuşatırsanız da oluyor ancak kavurma yöntemi ile daha lezzetli oluyor. Fasulyelerin rengi hafif değişene kadar kavurduktan sonra, tuz, pul biber, bulgur, mısır unu ve mısır kırığını da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Çelik tencere kullanıyorsanız un kolayca dibine yapışabileceği için hızlıca çevirerek kavurun, bu malzemeler ile de bir süre kavurduktan sonra 1,5 su bardağı su ekleyin ve altını kısıp kapağını kapatarak pişirmeye bırakın. Eğer fasulyeleri önceden haşlayarak yaptıysanız ya da dondurucudan çıkarttığınız fasulyelerden ise su miktarı daha az olacaktır. Fasulye diblemiz pişerken yine mısır ununun tencereye yapışan bir özelliği olduğundan çelik tencerede yapılan dibleyi ara sıra karıştırmak gerekir, dibinin tutmaması için. Karadeniz bölgesinde ana yemek olarak yendiğinden sıcak yenen bir yemektir ancak, meze olarak kullanacaksanız, özellikle bir gün dinlendikten sonra oda ısısında, rakı ya da kırmızı şarap eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..



TAVADA PATLICAN IZGARA



OYUNCULAR

3 Adet patlıcan

SOS OYUNCULARI

1 Çay bardağı zeytinyağı
1 Tatlı kaşığı pul biber
1 Tatlı kaşığı taze biberiye
1 Tatlı kaşığı kekik
4-5 Diş sarımsak
Tuz


SENARYO

Yine yapımı basit olmasına rağmen, sıcaklarda uğraşması biraz zor bir meze patlıcan ızgara, ancak özellikle tam da patlıcan mevsimi iken yapılması gereken bir tarif diye düşünüyorum. Patlıcanları seçerken biraz etlice olanlardan seçtim ben, doğraması daha rahat olduğundan, bostan patlıcanı ile de yapılabilinir. Gelelim tarifimize, patlıcanları alacalı soyup 1 cm kalınlığında doğradıktan sonra, acısının çıkması için yarım saat kadar tuzlu suda bekletiyoruz. Bu bekletmenin ardından ızgaraya fırça yardımı ile zeytinyağını sürdükten sonra altını açıp tavayı kızdırabiliriz. Tava ısınırken, biz de sudan çıkarttığımız patlıcanları kuruttuktan sonra iki tarafına da fırça yardımı ile yağ sürdükten sonra sıra ile ızgara ediyoruz, yağı hemen çektiğinden sürdükten sonra bekletmemenizi öneririm. Sürüp hemen tavaya almak az yağ çekmesini sağlıyor. İki taraflı kızarttıktan sonra tavadan almamıza yakın diğer baharatları ve ince doğranmış sarımsakları da üzerine serpiyoruz ki baharatlar ve sarımsak patlıcanın kızarması esnasında yanmasın. Bütün patlıcanları bu şekilde kızarttıktan sonra servis tabağımıza dizebiliriz. Üzerine sarımsaklı yoğurt döküp rakı eşliğinde servis edebilirsiniz ancak, baharatlar yeterince lezzet verdiği için, ekstradan sarımsaklı yoğurda ihtiyaç duyulmuyor. Birkaç saat dinlenip oda sıcaklığına geldikten sonra kırmızı şarap eşliğinde servis edebileceğiniz güzel bir yaz mezesi. Afiyet olsun..


BAMYA KAVURMA



  
OYUNCULAR
Yarım kilo bamya
5 Adet küçük boy tatlı kırmızı biber
1 Adet büyük boy domates
5 Diş ince doğranmış sarımsak
1 Çay kaşığı pul biber
1 Tatlı kaşığı kuru nane
Tuz
 
SENARYO
Bamya yemeğini birçok insan gibi ben de sevmez ve yemezdim eski zamanlarda, hoş yemeğini hala yemem içinde kıyma ya da et olduğundan, zira yemek içindeki etten ve kıymadan pek haz etmiyoruz. Yani aslında bamya ile bir sorunum olmadığından dolayı kavurma usulü ile pişirmeyi tercih ediyorum. Çoğu insanın da bamya ile olan asıl sorunu içindeki sıvıdan kaynaklanır, eğer bamyanın iyisini seçer ve doğru pişirirseniz içindeki sıvının dışa akmadığını, akanı da çektiğini görecek ve tadacaksınız. Belki de bamya özellikle yaz aylarınızın vazgeçilmezi haline gelecek, kendi has bir lezzeti vardır çünkü bamyanın. Kavurarak yaptığınız bamyadan kalan olursa,  kahvaltıda yumurta kırarak da servis edebilirsiniz.
Gelelim tarifimize, ben küçük boy olan bamyayı tercih ettim ve tepe kısmını çevirerek kesmeden sadece ucundaki ölü kısmı alarak ayıkladım. İyice de yıkadıktan sonra 1 cm. genişliği olacak şekilde doğruyorsunuz tüm bamyaları. Peşinden kırmızı biberlerimizi de doğrayıp kavurma işlemine başlıyoruz. Tencereye 7 yemek kaşığı zeytinyağı koyup kızdırdıktan sonra öncelikle biberleri kısa bir süre ateşte çeviriyoruz, kavrulma süreleri hemen hemen eşit olduğundan çok fazla kavurmadan 1-2 dakika sonra da bamyaları ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Bamyalar kavruldukça doğranırken salgıladığı sıvıyı çekecek ve eser kalmayacaktır bu sıvıdan, yine söyleyeyim ki bamyanın seçimi çok önemli. Biber ve bamyalar iyice kavrulduktan sonra da küçük doğranmış domates ve sarımsaklar ile beraber diğer baharatları da ekleyerek, 10 dakika daha kavuruyoruz ve bamyamızı dinlenmesi ve oda ısısına gelmesi için kenarda bekletiyoruz. Dinlenmiş ve lezzetini artırmış bamyamızı dilerseniz üzerine sarımsaklı yoğurt da ekleyerek rakı ile, dilerseniz de güzel bir kırmızı şarap eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..











YAZ ÇORBASI




OYUNCULAR

1 Çay bardağı yeşil mercimek
1 Çay bardağı buğday
5 Diş sarımsak
1 Demet semizotu sapı
3 Yemek kaşığı doğranmış dereotu
1Su bardağı yoğurt
1Tatlı kaşığı kuru nane
1 Tatlı kaşığı kuru frenk soğanı
1 Tatlı kaşığı kuru ısırgan
1 Çay kaşığı pul biber
1 Litre su
Tuz



SENARYO

Normalde bir meze türü olmadığı için ve içki yanında meze olarak yenilebilecek yemek türü de olmadığından çorba tarifi vermiyorum. Ancak yaz başından beri ara ara yaptığım bu çorbayı paylaşmadan duramayacağıma karar verdim. Diğer ayran çorbalarından biraz farklı bir senaryosu var, biraz daha uğraştırıcı ama sonunda müthiş bir lezzet elde ediyorsunuz. Meze olarak olmasa da başlangıç olarak yenebilecek bu çorbanın mideyi yormadan, doyurucu, sarımsak ve nane etkisi ile de rahatlatıcı bir etkisi olacağını düşünüyorum. Çoğu kişi bu çorbayı yöresel özelliklerine göre kuru bakliyatlar ile yapar, nohut, fasulye, buğday, mercimek, erişte gibi birçok değişik malzeme kullanılabilir, hepsinin de kendine özgü lezzeti olur. Ben, bu bakliyatlardan buğday ve yeşil mercimeği seçtim ve semizotu sapı kullanarak ekşimsi ve ferah bir çorba olmasını sağladım, umarım beğenirsiniz.
Çorba yapımına buğday ve yeşil mercimeği bir kapta haşlayarak başlıyoruz, önce buğdayı kaynamış suda yarım saat kadar haşladıktan sonra yeşil mercimeği de ekleyip 15 dakika daha haşlayalım. Malzemeler bir miktar şiştikten sonra tencerenin kapağını kapatıp kenara alalım ve iyice şişene kadar bekletelim. Diğer malzemeler ile birlikte tekrar kaynacağı için 1 saat yeterli oluyor.
Kuru bakliyatlarımız sıcak suda dinlenirken, biz de öncelikle beş yemek kaşığı zeytinyağını kızdırıyoruz, ardından sırasıyla nane, frenk soğanı, ısırgan ve pul biberi ekleyip bir dakika çevirdikten sonra dövülmüş sarımsağı da ekleyip iki üç dakika daha kavuruyoruz. Baharatlar iyice birbirine karıştıktan sonra ince ince doğradığımız semizotu saplarını da ekleyip bir süre daha kavurup çorbanın suyunu yavaş yavaş ekliyoruz. Su kaynadıktan sonra suyunu süzdüğümüz buğday ve eşil mercimeği de tencereye ekleyip 15- 20 dakika kadar orta ateşte kaynatıyoruz. Kaynatmanın ardından da ocağı kapatıp çorbamız oda sıcaklığına gelene dek bekletiyoruz.
Oda sıcaklığına gelmiş çorbamızın içine bir su bardağı yoğurt ile dereotu’ nu da ekleyip dolaba koyuyoruz, dilerseniz ince doğranmış semizotu yaprağı da ekleyebilirsiniz, soğuduktan sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..











DEREOTLU PEYNİRLİ PEKSİMET




OYUNCULAR

6 Adet peksimet
3 Adet eritme peyniri
1 Yemek kaşığı dereotu
1 Tatlı kaşığı pul biber
1 Tatlı kaşığı çöreotu
 

SENARYO

Yapımı gayet basit ve kısa süreli mezelerden biridir bu, evde hiçbir şey olmadığı zamanlarda kurtarıcıdır ve de hafif tabiki. Evde bir şey olmadığı birgün doğaçlama yaptığım bir meze oldu bu, daha önce yapılmışı vardır muhtemelen bu da benim yaptığım şekli oldu. Kısa sürede yaptığım için ben hazır peksimetlerden kullandım, ancak fırında ya da ocakta kuruttuğunuz ekmeklerle de uygulayabilirsiniz aynı senaryoyu.

Öncelikle eritme peynirleri paketlerden çıkartıp çukur bir kaseye alalım, içine dereotu pul biber ve çörekotunu da ekledikten sonra iyice karıştıralım, karıştırma işlemini küçük bir bıçak yardımı ile yaparsanız daha rahat olur. Karıştırdıktan sonra da peksimetlerin üzerine sürmek ve rakı eşliğinde servis etmek kalıyor, kırmızı ya da beyaz şarap eşliğinde de sunabilirsiniz ancak o zaman, pul biber miktarını azaltmanızı öneririm.. Afiyet olsun..




TOPİK BULGUR



 










OYUNCULAR
1Su bardağı ince bulgur
Yarım su bardağı irmik
9 Dal taze soğan
2 Adet kırmızı biber
Yarım demet dereotu


FİGÜRANLAR
2 tatlı kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Çeyrek çay bardağı nar ekşisi
Yarım limon suyu
Pul biber, tuz


SENARYO
Bulguru ve irmiği derin bir kapta sıcak su ile ıslatıp karıştırdıktan sonra kabın üzerini kapatıp yarım saat kadar şişmesini bekleyelim. İyice şiştikten sonra fındık büyüklüğünde toplar yapmaya başlayalım, evet biraz uzun sürüyor bu işlem ama sonucu görsel ve lezzetsel olarak güzel ve farklı oluyor. Minik toplarımızı bir kaba aldıktan sonra soğan, kırmızı biber ve dereotunu da ekleyelim dilerseniz farklı yeşillikler de kullanabilirsiniz. Sos için de tüm malzemeleri bir kasede çırparak karıştıralım ve hazırladığımız topiklerin üstüne dökelim. Topiklerimizi dağıtmadan yavaş yavaşkarıştırdıktan sonra dinlenmeye bırakalım. 3-4 saat bekletilirse sosu iyice özümser ve lezzeti artar, kırmızı şarap veya rakı eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI



OYUNCULAR











250 Gram taze yaprak
2 Su bardağı pirinç
2 Adet orta boy soğan
3 Diş sarımsak
2 Yemek kaşığı dolmalık fıstık
1Yemek kaşığı kuş üzümü
Yarım demet kadar dereotu
1 Tatlı kaşığı toz şeker
1 Tatlı kaşığı tarçın
1 Tatlı kaşığı karabiber
1 Tatlı kaşığı yenibahar
1 Tatlı kaşığı kuru nane
1 Adet limon
Tuz


SENARYO

Pazara gittiğimde yaprak almak yoktu aklımda, sadece domates, salatalık, v.s. alıp dönecektim, limon da alacaklarım arasında geliyordu, sürekli alış veriş ettiğim bir tezgah  var limon satan. Gittim tezgahın başına, ben limonları seçerken yan tarafta bir bayan “ yaprakların kilosu ne kadar” diye sordu, hemen bitişik tezgah, muhtemelen akrabasıdır diye düşündüm. Satıcı “ altı lira” dediğinde, bayan ne kadar pahalı şurda üç lira gibi klasikleşmiş söylemlerde bulunarak gitti. Tabii arkasından söylenmeler başladı “getireceksin kart yaprağı, satacaksın 3 liradan, ondan anlarlar anca, ama o zaman da kart diye almazlar” şeklinde devam ettiler, dinlemedim sonrasını, bir ara “uç yaprak bunlar” dediğini duydum ve yöneldim yaprağa doğru. Küçük küçüktü bütün yapraklar, yumuşacıktı hepsi, incecikti, hiç sıcak sudan geçirmeden sarılacak kıvamdaydı,  gerçekten çok güzellerdi ve gerçekten altı lira ederlerdi. Hemen istedim yarım kilo ki o bile çok, kalanını dondurucuya koydum, bir daha bulamayabilirim bu kadar güzel yaprağı.. Kalan yaprağı da hemen kaynamış suda iki dakika bekletip başladım sarma yapmaya… Şimdi iç harcının tarifini vereyim, daha önce biber dolması tarifi yazmıştım, onunla aynı aslında ama yine de yazmakta fayda var.

İç harcı için, önce ince ince doğradığımız soğanları ve yine pirinç tanesi büyüklüğünde doğradığımız sarımsakları zeytinyağında kavuruyoruz, 6-7 dakika kavurduktan sonra pirinçleri de ekleyip kavurmaya devam ediyoruz 6-7 dakika da pirinçle beraber kavurduktan sonra tuz, tarçın, karabiber ve kuş üzümlerini de ekleyip iyice karıştırarak 1 adet limon suyunu ve şekeri  de ekleyip  sonra bir su bardağı sıcak su ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Suyunu iyice çektikten sonra ocaktan alıp üzerine yenibahar, kuru nane ve ince doğranmış dereotunu da ekleyip 15-20 dakika kadar ağzı kapalı demlendiriyoruz. Son olarak yapraklara sarması kalıyor, meze olarak sunulduğu taktirde çok ince olması gerekmez, iç malzemesi biraz fazlaca olursa daha hoş oluyor. Sarma işlemi de bittikten sonra 1 bardak su ile yarım çay bardağı zeytinyağı ekleyip kısık ateşte pişirelim. Mümkünse bir gece dinlendirdikten sonra rakı eşliğinde servis edilebilir, ancak yaz akşamlarında beyaz şarap ile de uyumludur. Afiyet olsun..


KİRAZ TUZLAMA KAVURMASI


OYUNCULAR
250 Gram tuzlanmış kiraz
2 Adet orta boy kuru soğan
1 Tatlı kaşığı kuru nane
1 Tatlı kaşığı kuru ısırgan
1 Çay kaşığı pul biber
SENARYO
Sanırım öncelikle kirazın tuzlama kısmını anlatmam gerekir.  Kiraz tuzlama aslında yöresel bir yemektir. Giresun adı Kerasus’ dan gelir eski zamanlarda kirazı bol ve lezzetli bir şehirmiş Giresun( Kerasus), Kerasus Latince’ de kiraz demektir.  Doğal olarak ulaşımı en kolay ve en ucuz olan her türlü malzeme değişik şekillerde kullanılmış o dönemlerde, Giresun’ un payına da kiraz düşmüş ve kiraz tuzlaması yemeğini keşfetmişler. İyiki de keşfetmişler diyorum gerçekten çok güzel bir lezzet.  Kavurma tarifini vermeden önce tuzlamasının nasıl yapıldığını anlatmak isterim. Giresun’ luların kışlık yiyeceklerinden biridir kiraz tuzlama, yazın büyük bidonlarda yapılır ve kış boyunca kavrularak tüketilirdi. Giresun haricinde Trabzon bölgesinde de yapıldığını biliyorum ancak Karadeniz kıyısındaki diğer şehirlerde yapılıp yapılmadığı hakkında bir fikrim yok.


Ben meze olarak yaptığımdan iki adet 1 litrelik cam kavanozlarda hazırlıyorum, tüketme oranınıza göre miktar ayarlaması size kalmış. Bahsettiğim 1 litrelik kavanoza yaklaşık 700-800 Gram kiraz sığdığını belirterek tarife geçeyim artık.  Kirazların sap kısımlarını koparttıktan sonra yıkıyoruz, eğer bulabilirseniz etli sarı kiraz ile yapmanızı öneririm, yoksa yine etli kırmızı kiraz da olur. Ayıkladığımız kirazları kavanoza koyduktan sonra kenara alalım ve suyunu hazırlayalım. 1 litre su için 6-7 tatlı kaşığı kaya tuzu kullanıyoruz, tuzlar iyice eriyene kadar karıştıralım ve yavaş yavaş kirazları koyduğumuz kavanoza doldurarak kapağını kapatalım. Tuzlama kısmımız bu kadar basit işte, eğer fazla miktarda yapmayacaksanız ve hemen kavurmasını yapmak isterseniz, bu şekilde 1 hafta 10 gün kadar kavanozda bekletilmesi kafi gelir. Ancak kışın da kullanırım diyorsanız ağzını açmadan buzdolabında dilediğiniz kadar bekletebilirsiniz.

Şimdi de kavurma tarifine geçelim; kirazlar tuzlu suda beklediği için 1 gece önceden tatlı suya aktarıp tuzunu çıkarmak gerekiyor, çekirdeklerini çıkardıktan sonra tatlı suya koyarsanız tuzu daha rahat çıkar, tadına bakarak tuz miktarını kontrol edip gerekirse suyunu değiştirebilirsiniz.
Soğanları çok ince olmayacak şekilde doğrayın, ben düzensiz doğruyorum daha hoş bir görüntüsü oluyor, kızdırdığımız zeytinyağına soğanları ekleyip diriliklerini kaybedene kadar kavuralım, ardından kirazları da ekleyip karıştırarak kavurmaya devam edelim, eğer tuzu çok azaldıysa tuz da ekleyebilirsiniz. Pul biber, nane ve kuru ısırganı da ekleyip 15-20 dakika daha kavurduktan sonra altını kapatıp dinlendirmeye bırakabiliriz. Kavururken eskiler tereyağı kullanırmış ancak ben meze olarak yaptığımdan zeytinyağını tercih ettim. İyice dinlendikten sonra oda sıcaklığında rakı eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..






TAZE BÖRÜLCE SALATASI

OYUNCULAR
250 Gr. taze börülce
3-4 tane kuru domates

FİGÜRANLAR
3-4 diş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım limon suyu
Tuz
Pul biber
Nane
 
SENARYO
Bu tarifi çok yakın arkadaşımın annesinden öğrendim, kendileri İzmir’ li, hatta İstanbul’ da çok da eski sayılmazlar, orijinal İzmir tarifi yani bir bakıma. Börülcelerin en körpe oldukları dönemde daha lezzetli oluyor bu meze, imkanınız varsa İzmir’ den alın derim. Tarifimize gelince öncelikle börülceleri kaynamış suda iyice yumuşayana kadar haşlıyoruz, körpe olduklarından dolayı fazla uzun sürmez hemen salarlar kendilerini. Börülceler haşlanırken biz de diğer tarafta sosumuzu hazırlayabiliriz, sarımsağı ezdikten sonra diğer tüm malzemelerle birlikte bir kasede iyice çırpalım tuz ve baharat miktarlarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Sos hazır olduktan sonra sarımsakların da lezzetinin yağa iyice geçmesi için bekletebiliriz. Börülcelerin haşlanmasına yakın doğranmış kuru domatesleri de suya ekleyip beş dakika kadar daha haşladıktan sonra suyunu iyice süzelim ve soğumasını bekleyelim. Soğuduktan sonra börülceleri uzunlamasına doğruyoruz, ben haşlandıktan sonra doğrarım genelde ama sizin tercihinize kalmış tabiî ki, son olarak sosumuzu da ekleyip iyice karıştıralım ve mümkünse 2-3 saat demlendirelim mezeyi, lezzetlerin iyice birbirine geçmezi için. Rakı eşliğinde servis edilebilir lezzetli bir meze.. Afiyet olsun..






ACILI EZME

OYUNCULAR

1 Adet kırmızı biber
2 Adet yeşil köy biberi
2 Adet küçük kuru  soğan
2 Adet domates
1 Adet salatalık
5 Diş sarımsak
Yarım limon suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 Tatlı kaşığı biber salçası
Dereotu
Taze nane
Pul biber
Tuz
 
SENARYO
Özellikle yaz sebzeleri tüm tazelikleri ve tüm güzellikleri ile pazar ve manavlardaki yerini almışken, tüm bu sebzeleri en güzel şekilde değerlendirebileceğimiz, gayet kolay bir tarifle karşınızdayız. Miktar belirtmediğim nane ve dereotu yarım demetten daha az olacak pul biber ve tuz ise dilediğiniz kadar eklenebilir. Malzemelerin hepsini irice doğrayarak rondomuza koyalım zeytinyağı ve salçayı en son ekleyeceğiz. Bütün malzemeler rondoda püre haline geldikten sonra limon suyu, zeytinyağı ve salçayı da ekleyip rondoyu tekrar çalıştıralım, iyice karışıp kıvama gelene kadar devam edin. Ardından bir tahta kaşık yardımı ile ince delikli bir süzgece alıp suyunu iyice süzene kadar arada karıştırmak sureti ile bir saat kadar bekletelim.  Bu işlem de bittikten sonra servis tabağına alabilirsiniz, mezeyi 1-2 gün dinlendikten sonra servis ederseniz lezzeti tam oturmuş olur, tabiî ki rakı eşliğinde servis edebilirsiniz.. Afiyet olsun..




SEMİZOTU YOĞURTLAMASI
 
OYUNCULAR
1Demet semizotu
5-6 Dal taze soğan
1 Adet kırmızı tatlı biber
1 Kase yoğurt
3-4 Diş sarımsak
Dereotu
Tuz

SENARYO
Normalde kavurmadan taze çıtır çıtır yaptığımız bir mezedir yoğurtlu semizotu, ancak burada biraz değişiklik yaparak hafif kavurduk ve değişik bir meze elde etmiş olduk umarım dener, beğenirsiniz.
Semizotunun kök kısmını kestikten sonra tüm çamurlarından arınana kadar birkaç su yıkıyoruz. İyice temizlendikten sonra irice doğrayabilirsiniz ya da kopartabilirsiniz. Biber ve soğanları da çok küçük olmayacak şekilde doğradıktan sonra zeytinyağında önce 3-5 dakika biberleri kavuralım, ardından soğanları da ekleyip 5 dakika daha kavurduktan sonra semizotunu ekleyebiliriz. Semizotunu rengi dönünceye kadar kavurmamız yeterli oluyor, suyunu çekmesini beklerseniz iyice erir ve bir şey kalmaz, o sebeple rengi değiştikten sonra ince doğranmış dereotunu ve tuzunu da ekleyip servis edeceğimiz kaba kevgir yardımı ile alırsanız fazla suyunu da süzdürmüş olursunuz. Üzerine hazırladığımız sarımsaklı yoğurdu da ekledikten sonra servise hazır hale gelmiş olur. Tüm yoğurtlu mezeler gibi rakı eşliğinde sunabilirsiniz. Afiyet olsun.. 



ZEYTİNYAĞLI BİBER VE KURU PATLICAN DOLMASI


OYUNCULAR
5 Adet kırmızı tatlı biber
5 Adet kuru patlıcan
1 Su bardağı pirinç
1 Adet kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir tutam dereotu
Yarım limon suyu
2 Küp şeker
2 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı dolma fıstığı
2 tatlı kaşığı kuş üzümü
2 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı  tarçın
Tuz



SENARYO


Patlıcanları sıcak suda bekletip biberlerin de sap kısımlarını kesip çekirdeklerini aldıktan sonra harcımızı yapmaya başlayabiliriz. İlk olarak yağı hafif kızdırıyoruz ve dolmalık fıstıkları hafif pembeleşene dek kavuruyoruz fıstıklar kavrulurken soğanları ve pirinç tanesi büyüklüğünde doğranmış sarımsağı da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz, ardından sıcak suda beklettiğimiz üzümleri de ekleyip 5 dakika sürekli karıştırarak kavurduktan sonra pirinci ekliyoruz pirinci de sürekli karıştırarak 3-4 dakika kavurduktan sonra, ocağın altını kısıp karabiber, tuz ve tarçın, limon suyu ve şekeri de ekleyip, 2 dakika daha kavurduktan sonra 1 su bardağı suyu yavaşça döküyoruz ve tencerenin  kapağını kapatıp kısık ateşte pişiriyoruz.  Ocaktan aldıktan sonra yenibahar, nane ve dereotunu harcın üzerine serpip kapağını kapatarak demlenmeye bırakalım 15 dakika sonra  harcı iyice karıştıralım,  kuru patlıcanlara ve kırmızı biberlere harcı doldurup tencereye dizdikten sonra  üzerine 1,5 su bardağı suyu ekleyelim ve kısık ateşte ağzı kapalı bir şekilde yarım saat kadar pişirelim ve ardından tencereden servis kabına alarak dinlendirelim.. Mümkünse 1 gece dinlendirirseniz lezzeti iyice oturmuş olur.. Bu geleneksel ve güzel mezeyi ister şarap ister rakı eşliğinde afiyetle yiyebilirsiniz… Afiyet olsun…




TERE SALATASI


OYUNCULAR
1 demet tere
2-3 adet taze soğan

SOS İÇİN FİGÜRANLAR
Yarım limon suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kadar un
Tuz, pul biber, kuru nane



SENARYO
Öncelikle tereleri genişçe bir kabın içine kopartarak koyalım üzerine soğanları da doğrayıp ekledikten sonra hazır beklesin terelerimiz. Bu arada salata yapmak için aldığımız terelerin hafif karta kaçmış olmasında fayda var, çünkü sosu yedikten sonra taze olan tereler suyunu salar ve sulu sos olur ki pek de hoş bir durum değildir. Diğer tarafta sos için kasenin içine yarım limon suyunu, zeytinyağını ve sarımsağı alıp çatal yardımı ile iyice çırpalım, ardından pul biber nane tuz ve unumuzu da ekleyip tekrar çırpalım ve hazırladığımız karışımı terelerimiz üzerine bir güzel döktükten sonra yavaş yavaş karıştıralım. Terelere sosu iyice yedirdikten sonra bir kenara alalım ve yaklaşık 1 saat bekletelim ki tereler sosu iyice özümsesin. Bir saat sonra tekrar karıştırıp servis tabağına alabiliriz müthiş terelerimizi, rakı ve tere afiyet olsun…




HUMUS
 

OYUNCULAR
1,5 Bardak haşlanmış nohut
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım çay bardağı tahin
1 Adet limon
3-4 Diş sarımsak
Tuz, kimyon, pul biber



SENARYO

Bir şekilde gerek akşamdan ıslatıp gerekse düdüklüde haşladığımız nohutların kabuklarını çıkartıyoruz ve bir güzel eziyoruz, nohutu haşladığımız suyu kullanarak çatal yardımıyla ezmek daha kolay oluyor, dikkat edin suyu fazla kaçmasın. Daha sonra zeytinyağını, tahini ve limonu ekleyip krema kıvamına gelene kadar ezerek karıştırmaya devam ediyoruz, miktarları damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Son olarak da tuz, sarımsak, pul biber  ve kimyonu dilediğiniz miktarda ekleyip biraz daha karıştırdıktan sonra dinlenmesi için kenara alıyoruz. Yağda kızdırdığınız pul biberi üzerine dökerek rakı eşliğinde servis edebilirsiniz..  Afiyet olsun..



PATLICAN SALATASI

OYUNCULAR
2 Adet orta boy bostan patlıcan
2 Adet kırmızı tatlı biber
Zeytinyağı
Yarım limon suyu
2 Yemek kaşığı balzamik sirke
3-4 Diş sarımsak
SENARYO
Öncelikle patlıcanları ve biberleri ocakta közlüyoruz, imkan varsa ve mangalda közlenirse patlıcanlar daha da olağanüstü bir performans sergileyebilir, közlediğimiz patlıcan ve biberlerin kabuklarını çok soğutmadan soyarsak daha rahat soyulur, poşette bekletme gibi bir teknik var ancak poşetin plastik malzeme olmasından dolayı bana sağlıksız gelmiştir, soymakta biraz zorlanmanın bir zararı olmaz.. Soyduktan sonra da bıçak yardımıyla ezerek püre haline getirelim ve içine sarımsak, limon suyu, balzamik sirke ve zeytinyağımızı da ekleyip biraz da bu malzemelerle birlikte ezelim. Bir gece dinlendirdikten sonra servis ederseniz daha da olağanüstü bir performans ile karşılaşırsınız.. Rakı ile mükemmel uyumludurlar, afiyet olsun..


YEŞİL MERCİMEK SALATASI
OYUNCULAR
1 Su bardağı haşlanmamış yeşil mercimek
7-8 dal taze soğan
Bir tutam dere otu
Bir tutam maydanoz
1 Adet kırmızı tatlı biber
Zeytinyağı
1 Adet limon
Tuz
Pul biber
SENARYO
Mercimekleri üzerini örtecek miktarda su ile çok yumaşatmadan, mümkünse bir miktar diri bırakacak şekilde haşladıktan sonra, süzgeç yardımı ile süzelim ve rahatça karıştırabileceğimiz bir kaba alalım. Diğer malzemeleri ince ince doğrayıp üzerine ekledikten sonra tuz, zeytinyağı, pul biber ve limonu da ekledikten sonra güzelce karıştıralım ve 2-3 saat dinlendirdikten sonra servis edelim. İsteğe göre hem rakı hem de kırmızı şarap ile iyi uyum sağlanan bir mezedir.. Afiyet olsun


BİBERLİ DOMATES

OYUNCULAR

5 Adet  domates
7-8 adet yeşil biber
2 adet kırmızı biber
Sarımsak
Kuru reyhan
Tuz
Zeytinyağı

SENARYO
Yine basit ama lezzetli bir tarifle buradayız, zaten mezenin özelliği de zor olanlarla beraber basit ve kolay hazırlananlar da olmalı ki lezzet çeşidimiz ve görselimiz artsın değil mi…  Öncelikle domatesleri küp küp biberleri de minik minik doğruyoruz, çok küçük doğramazsanız erime riskini de azaltmış olursunuz.. Zeytinyağını kızdırdıktan sonra biberleri ve rendelenmiş sarımsağı kavurmaya başlıyoruz, biberleri tam öldürmeden domatesleri , kuru reyhanı ve tuzunu ekleyip karıştırıyoruz eşit dağılımı sağladıktan sonra ocağın altını kısıp ağır ağır pişmesini bekliyoruz, piştikten sonra altını kapatıp demlendirelim bir günlük dinlenmenin ardından servis yaparsanız lezzetinin kıvama gelmesini sağlamış olursunuz, kırmızı şarapla harika bir ikili oluyorlar… Afiyet olsun..






SEMİZOTU SALATASI



OYUNCULAR
1 Demet semizotu


FİGÜRANLAR
Yarım çay bardağı kadar zeytinyağı
1 Adet limon
1 Çay bardağı pul biber
1 Çay kaşığı tuz
4-5 diş dövülmüş sarımsak
1 Tatlı kaşığı un
 

SENARYO
Semizotumuzu bir güzel yıkayıp kurumasını sağladıktan sonra, bir kabın içine sap kısımlarını ayıklayıp mümkün olduğunca yaprak kısımlarını kullanmak amacıyla elimizle kopartalım ( saplarını sabah omlet yapımında kullanabilirsiniz, çok lezzetli oluyor). Ayrı bir kasede sos malzemelerini çırparak karıştıralım ve ayıkladığımız semizotunun üzerine dökelim iyice birbirine harmanlayalım.   Rakı ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..





PIRASA KAVURMASI


OYUNCULAR
5 sap ince pırasa
2 adet büyük boy kırmızı tatlı biber
3 yemek kaşığı soya sosu
3 yemek kaşığı beyaz şarap
Pul biber, tuz, zeytinyağı

SENARYO

Öncelikle pırasalarımızı yıkayıp küp olacak ölçülerde doğruyoruz, ardından kırmızı biberlerimizi de doğrayıp hafifçe kızdırdığımız yağa öncelikle biberlerimizi atıp beş dakika kadar kavuralım, ardından pırasaları da ekleyip pırasalar iyice ölene kadar kavurmaya devam edelim. Pırasaların ölmesine yakın soya soru, beyaz şarap, pul biber ve tuzu da ekleyip kavurmaya devam edelim tüm malzemeler iyice harmanlaşınca ocaktan alıp dinlenmeye bırakalım, ertesi gün oda sıcaklığında kırmızı ya da beyaz şarap ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..


YOĞURTLU BİBER KAVURMA


OYUNCULAR
20-25 adet sivri biber
4-5 adet kırmızı tatlı biber
1 su bardağı yoğurt
5-6 diş sarımsak
Yağ, tuz



SENARYO
Biberlerimizin sap kısımlarını alıp çok küçültmeden irice doğrayalım, ardından yağımızı kızdırdığımız tencereye koyup biberler ölene dek karıştırarak kavuralım, iyice kavrulduktan sonra soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra hazırladığımız sarımsaklı ve tuzlu yoğurdu üzerine boca edip iyice karıştıralım ve servis tabağına alıp soğuk servis yapalım,  tabiî ki rakı bu mezenin vazgeçilmezidir. Afiyet olsun ..



YEŞİL ZEYTİN SALATASI



OYUNCULAR
250 gr. Yeşil çizik zeytin
7-8 adet kurutulmuş domates
1 adet kırmızı biber
5 sap taze soğan
3 yemek kaşığı nar ekşisi
3 adet salatalık turşusu
Dereotu
Zeytinyağı



SENARYO
Zeytinleri bir gece ya da tuzu tamamen çıksın istemiyorsanız 7-8 saat, ara sıra değiştirdiğimiz, suda beklettikten sonra çekirdeklerini çıkartıyoruz. Bu iş için zeytin çekirdeği çıkartıcısı edinirseniz işiniz hayli kolaylaşır. Çekirdeklerini çıkarttığımız zeytinleri halka halka doğrayalım ve bir kaba alalım, diğer tarafta da yumuşaması için kuru domateslerimizi kaynamış suyun içine atıp 5 dakika kadar haşlayalım. Haşlanan domatesleri de alıp küp küp doğradıktan sonra diğer malzemeleri de doğrayıp zeytinlerin yanına ilave ediyoruz ve zeytinyağı ve nar ekşisini de ekleyip hep beraber karıştırıyoruz.  Rakı veya şarap eşliğinde servisimizi yapabiliriz.  Afiyet  olsun..

 
BROKOLİ SALATASI

OYUNCULAR
250 Gram brokoli
1 Adet kırmızı tatlı biber

FİGÜRANLAR
Yarım limon suyu
3 Yemek kaşığı zeytinyağı
2-3 Diş sarımsak
1 Tatlı kaşığı hardal
1 Tatlı kaşığı petso sos
1 Tatlı kaşığı yoğurt
1 Tatlı kaşığı soya sos



SENARYO
Brokolileri bir miktar diri kalacak şekilde haşlayıp süzdükten sonra soğuması için kenara alalım. Diğer tarafta bir kasede öncelikle yağ, limon ve sarımsağı çırpalım yağ ve limon iyice karıştıktan, kaynaştıktan sonra diğer sos malzemelerini de ekleyip çırpma teli yardımıyla çırpmaya devam edelim, hardal ve petso sos yeterince tuzlu olduğu için tuz eklemiyoruz ve hazırladığımız bu karışımı brokolinin üzerine döküp iyice yedirene kadar karıştırıyoruz ve 2-3 saat dinlendirdikten sonra servise hazır hale gelen brokoli salatamızı dilerseniz rakı dilerseniz şarap eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun…


ARNAVUT CİĞERİ


OYUNCULAR
250 Gram dana ciğer
2 adet küçük boy patates
2 Adet küçük boy kırmızı tatlı biber
4-5 Sap taze soğan
Beyaz un, galeta unu, mısır unu karışımı
Kızartmak için çiçek yağı

FİGÜRANLAR
2 Adet kuru soğan
1 Yemek kaşığı sumak

SENARYO

Kuşbaşı kesilmiş ciğerleri genişçe bir kapta un karışımımıza buladıktan sonra patatesleri de küp küp doğrayıp kızartmaya hazır hale getirelim. Ciğerleri kızgın yağa atıp 7-8 dakika, rengi dönene kadar kızartmamız yeterlidir, ciğerlerin ardından biber ve patatesleri de kızartıp hepsini bir kaba aldıktan sonra doğranmış taze soğanı da ekleyip karıştıralım ve kenara alalım. Yanında servis için de kuru soğanları yarım ay şeklinde doğrayıp bir miktar tuz ve sumak ile ovalayalım ve bir kaba alalım. Arnavut ciğerimiz rakı ya da kırmızı şarap eşliğinde servise hazır hale gelmiştir. Afiyet olsun…


YOĞURTLU ISPANAK  KÖKÜ KAVURMASI


OYUNCULAR
Yarım kilo ıspanak kökü
1 Adet kırmızı tatlı biber
Tuz
Zeytinyağı


FİGÜRANLAR
1 Kase yoğurt
3-4 diş sarımsak


SENARYO

Ispanak köklerini birkaç kez yıkayıp uzunca bir süre suda beklettikten sonra süzülmesi için süzgeçe alalım, bu arada biberimizi doğrayıp yağ kızdırdığımız tencereye aktaralım, 5-6 yemek kaşığı yağ idealdir, artırmak azaltmak size kalmış, biberleri 2-3 dakika kavurduktan sonra ıspanak köklerini de ekleyelim ve ıspanaklar ölene dek karıştırarak kavurmaya devam edelim dilerseniz 2 diş doğranmış sarımsak da ekleyebilirsiniz. Son olarak da tuzunu da ekleyip biraz daha kavuralım ve altını kapatıp soğumaya bırakalım.

Sarımsakları tuz ile ezip yoğurtla karıştıralım. Ardından soğumuş olan ıspanak kökümüzün üzerine döküp iyice karıştıralım, Üzerine de çok hafif zeytinyağı gezdirdikten sonra rakı eşliğinde servis edebilirsiniz, afiyet olsun..




ZEYTİNYAĞLI TERBİYELİ KEREVİZ


OYUNCULAR
Yarım kilo kereviz
2 Adet havuç
1 Su bardağı su
3 Yemek kaşığı zeytinyağı
 



FİGÜRANLAR
1 Adet limon
1Adet yumurta sarısı


SENARYO
Kerevizlerin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım limonun yarısı ile kerevizleri karıştırdıktan sonra tencereye alalım, kerevizin yeşil kısımlarını da eklerseniz lezzetine lezzet katmış olursunuz, üzerine havuçları da ekledikten sonra suyu ekleyelim, su kaynadıktan sonra tencerenin kapağını kapatalım kısık ateşte yumuşayana dek pişirelim. Kereviz ve havuçlar yumuşadıktan sonra üzerine zeytinyağını ekleyelim ve bir süre daha pişirdikten sonra yarım limon suyu ve yumurta sarısını iyice çırpıp yemeğe ekleyelim, kesilmemesi için yemeğin suyundan sosa alıp ılık hale getirip ekleyebilirsiniz. Kapağını kapatıp dinlendirelim, bir gün bekledikten sonra servis edilirse lezzeti yerine gelmiş olur.. Rakı ile mükemmel uyum sağlayan bir zeytinyağlıdır.. Afiyet olsun..





KISIR KÖFTE

OYUNCULAR
1 Su bardağı esmer ince bulgur
Bir tutam dereotu
5 Dal taze soğan
1 Adet kırmızı tatlı biber
Yarım limon suyu
2 Yemek kaşığı nar ekşisi
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 Tatlı kaşığı biber salçası
Yarım tatlı kaşığı domates salçası
Tuz, kırmızı pul biber



SENARYO
Bulgurumuzu genişçe bir tepsiye döktükten sonra önce bütün malzemelerimizi minik minik doğrayalım ve kısırımıza ilave etmeye hazır halde bekletelim, çünkü bulgurumuzu şişene kadar yoğuracağı ve tüm malzemelerini diri kalması için şiştikten sonra ilave edeceğiz. Şimdi bulgurumuzu yoğurma işlemine başlayabiliriz, biraz uzun ve yorucu oluyor ama inanın değiyor. Öncelikle bulgurun ıslanması için limon suyu, nar ekşisi, ve salçalarımızı koyalım yoğurmaya başlayalım, zeytinyağımızı yoğurdukça yedire yedire ekleyelim ve çitiler gibi yoğurmaya devam edelim, arada elimizi soğuk su ile ıslatabiliriz bu da şişmesine yardımcı olur. Bulgurlarımızı iyice yoğurup şişirdikten sonra diğer malzemeleri de ekleyelim ve bir süre daha yoğuralım. Köfte kıvamına geldikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp çiğ köfte gibi parmaklarımızla bastırarak şekil verdikten sonra servis tabağımıza alabiliriz. Tabiki özellikle rakı ile çok uyumlu bir mezedir.. Afiyet olsun..



MANTAR SOTE

OYUNCULAR
300 Gram mantar
6 Adet arpacık soğan
1 Adet kırmızı tatlı biber
5 Adet yeşil biber
1 Adet küçük kuru soğan
Tuz, nane, pul biber

SENARYO
Arpacık soğanları bütün olarak yağda 5 dakika kadar kavurduktan sonra baharatları ve minik minik doğradığımız soğanı da ekleyip kavuralım. Soğanlar tam ölmeden biberleri de ekleyelim.  Son olarak da doğranmış mantarlarımızı ekleyip mantarlar soteleninceye kadar karıştırarak kavurmaya devam edelim. Eğer kavurmayı wok tavada yaparsanız daha lezzetli sonuç elde edersiniz..  Kırmızı şarap eşliğinde servis edebilirsiniz.  Afiyet olsun..
 
PANCAR KÖKÜ SALATASI
OYUNCULAR
2Adet pancar kökü
3 Diş sarımsak
Zeytinyağı
Limon
Tuz                                                                                                          

SENARYO
Pancarların kabuklarını soyup halka halka dilimleyip buharda haşlayalım, haşlanmış pancarları küp küp doğradıktan sonra bir kapta hazırladığımız dilediğimiz miktardaki zeytinyağı, limon, sarımsak ve tuz karışımını salatanın üzerine döküp iyice karıştıralım. Yeşil salatanın içine de ilave edebilirsiniz, çok yakışıyor.  Rakının uyumlu mezelerinden biridir… Afiyet olsun…

KÖZDE KIRMIZI VE SARI BİBER

OYUNCULAR
3 Adet dolmalık kırmızı biber
3 Adet dolmalık sarı biber
4-5 sap taze sarımsak
4-5 diş sarımsak
Tuz
Zeytinyağı

SENARYO
Biberleri ocakta, imkanınız varsa tabiî ki mangalda közledikten sonra sarımsakları da közleyelim.  Közlenmiş biberlerin kabuklarını soyup irice doğrayalım, sarımsakları da doğrayalım. Ayrı bir kasede zeytinyağı, ezilmiş sarımsak ve tuzu karıştıralım ve biberlerin üzerine döküp iyice karıştıralım. Rakı ile servis edebileceğiniz bir mezedir. Afiyet olsun..




ENGİNAR SALATASI


OYUNCULAR
2 Adet ayıklanmış enginar
1 Adet kırmızı biber
 

FİGÜRANLAR
1 Adet limon
Çeyrek çay bardağı zeytinyağı
5-6 Diş sarımsak
1 Tatlı kaşığı un
Bir tutam dereotu
Pul biber
Tuz


SENARYO
Ayıklanmış enginarlarımızı bir güzel yıkadıktan sonra kaynamış suya alıp haşlayalım. Enginarlarımız haşlanırken biz de sosumuzu hazırlayabiliriz, bunun için yağ, limon suyu, dövülmüş sarımsak, doğranmış dereotu ve diğer malzemelerimizi de bir kaseye alıp iyice karıştıralım. Bu esnada haşlanmış enginarlarımızı alıp  küp küp doğrayalım ve servis edeceğimiz kaba aldıktan sonra biberleri de doğrayalım. Son olarak da hazırladığımız sosu üzerine döktükten sonra iyice karıştıralım. 4-5 saat dinlendikten sonra rakı ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..


DEREOTLU PEYNİRLİ PATATES BÖREĞİ


OYUNCULAR
4 Adet patates
Yarım demet dereotu
1 Su bardağı lor peynir
Zeytinyağı
Tuz
 

SENARYO
Patatesleri haşlayıp ezdikten sonra, bir kabın içinde doğranmış dereotu ve peynir ile karıştıralım. Zeytinyağı ve tuzu da ekleyip tekrar karıştırdıktan sonra yağladığımız yuvarlak fırın kabına bastırarak koyalım, 200 derecede üzeri hafif kızarana kadar pişirelim ve dilimledikten sonra kırmızı şarap eşliğinde servis edilebilinir. Afiyet olsun..



KISIR
OYUNCULAR
1Su bardağı ince bulgur
7 Sap taze soğan
1 Adet kırmızı biber
Yarım demet dereotu
1 Yemek kaşığı biber salçası
Yarım limon
2 Yemek kaşığı nar ekşisi
Zeytinyağı
Tuz

SENARYO
Bulgurların üzerine 1 çay bardağı kadar kaynamış su döktükten sonra üzerini kapatalım ve kenara koyalım. 10 dakika kadar beklettikten sonra soğan, biber ve dereotunu doğrayalım, diğer malzemeleri de ekleyip karıştıralım. En güzel rakı mezelerinden biridir ancak kırmızı şarap ile de uyumlu oluyor. Afiyet olsun..
KEREVİZ TARAMA
OYUNCULAR
2 Adet orta boy kereviz
2 Adet küçük boy havuç
5-6 diş dövülmüş sarımsak
7-8 yemek kaşığı yoğurt
Tuz
SENARYO
Kabuklarını soyduğumuz kereviz ve havuçları rendeleyerek işe başlıyoruz. 5-6 yemek kaşığı yağı bir tencerede kızdırdıktan sonra kavurmaya başlıyoruz. Kavurma işleminin bitmesine yakın dilediğimiz kadar tuz ekleyip soğuması için kenara alıyoruz. Diğer tarafta sarımsaklı yoğurdumuzu da hazırlıyoruz. Kereviz ve havuç kavurmamız soğuduktan sonra yoğurdu ekleyip karıştıralım. Rakı ile mükemmel uyumlu bir mezedir. Afiyet olsun..




KUZUKULAĞI SALATASI

 OYUNCULAR
2 Demet kuzukulağı
2 Adet kırmızı biber
6-7 Adet kuru domates
4-5 Sap taze soğan
 



FİGÜRANLAR
5-6 Diş sarımsak
Yarım limon suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 Tatlı kaşığı un
Pul biber
Nane
Tuz


SENARYO

Öncelikle kuzukulaklarımızı güzelce yıkayıp kurutalım. Kuru domateslerimizi de kaynamış suyun içine atıp 5 dakika tutarak yumuşamasını sağlayalım. Ve gelelim salatanın hazırlanmasına, kuzukulağını kopartarak genişçe bir kaba alalım, önce çok fazla gibi görünür ama sosu yiyince bir avuç kalır onun için ilk görünüşüne aldanmayın. Kuzukulaklarının üzerine doğradığımız biber, kuru domates ve taze soğanlarımızı da ekleyip başka bir kasede sosumuzu hazırlayalım. Sos için gerekli bütün malzemeleri bir kaseye koyup çırparak karıştıralım, ardından salatamızın üzerine döküp karıştıralım, 1-2 saat önceden yapılırsa sos ve kuzukulağı iyice özümser birbirini ve lezzeti artar. Kuzukulağı ekşi bir yeşillik olduğu için limon miktarını damak tadınıza göre artırıp azaltabilirsiniz. Özellikle bahar akşamlarında rakı ile birlikte ferahlatıcı bir uyumu vardır. Afiyet olsun..


 
PATATES SALATASI



OYUNCULAR
5 Adet orta boy patates
4-5 Sap taze soğan
Yarım demet dereotu
2 Adet kırmızı biber


FİGÜRANLAR
1 Adet limon
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Pulbiber
Nane


SENARYO
Haşladığımız patatesleri küp küp doğrayarak  salata yapımına başlayalım, biber ve taze soğanımızı da doğrayıp ekledikten sonra sos malzemelerini de ilave edebiliriz. Bütün malzemeler eklendikten sonra güzelce karıştırıp 4-5 saat dinlendirdikten sonra rakı ya da beyaz şarap eşliğinde servis edilebilir. Afiyet olsun..



 
ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE
OYUNCULAR
Yarım kilo taze fasulye
2 Adet iri domates
3 Adet orta boy kuru soğan
3 Çay kaşığı şeker           
Tuz
 
SENARYO
Fasulyeleri iyice yıkayıp dilediğiniz gibi doğradıktan sonra tencereye koyalım, üzerine minik küp küp doğranmış soğanları ve ardından yine minik küp küp doğanmış domatesleri de ekleyip ocağın altını açalım. Beş dakika kadar yüksek ateşte durduktan sonra sebzeler suyunu salıp kaynamaya başlayacaktır, bu noktada altını kısıp pişirme işlemine ağzı kapalı ve kısık ateşte devam edebilirsiniz. Arada suyunu kontrol ettiğinizde dilediğiniz miktarda sulu olmamış ise azar azar sıcak su ekleyebilirsiniz.  Fasulyelerin rengi değişmeye başladığında tuz ve şekerini de ilave ederek tekrar ağzını kapatıp kısık ateşte pişirmeye devam edelim. Son olarak fasulyeler piştikten sonra dilediğimiz miktarda zeytinyağı ekleyip soğuyana kadar kapağını kapalı tutarak demlenmesini sağlayalım.  Rakı eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..























































































































































































7 yorum:

  1. harika tarifler, özenerek hazırlamış ve epey mesai harcamışsınız bu işe. Emeğinize sağlık, mükemmel tarifler için teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Helal olsun valla, bütün mezeler var, ellerinize sağlık, teşekkür ederim. Yorum yazmamak ayıp olurdu, sağolun.

    YanıtlaSil
  3. MeYHaNe açarsak , MeZeHane çoktan hazırmış...

    Sevgi Selam ve Saygı ile...

    YanıtlaSil
  4. Çok emek harcamışsınız site harika, tüm tarfiler var çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. Muhteşem bir site emeğinizie sağlık

    YanıtlaSil
  6. Bütün mezeler çok güzel gözüküyor.ama genellikle rakının yanında gidecek olan mezeleri sıralamışsınız.Mesela beyaz yada kırmızı şarabın yanına gidecek genellikle peynir türleri ile hazırlanmış mezeleri göremedim.

    Yinede emek vermişsiniz,gerçekten çok güzel.

    YanıtlaSil
  7. Rakı fiyatlarını mı merak ediyorsunuz? Tıklayın: rakı fiyatları

    YanıtlaSil